5 důvodů, proč začít do jídel přidávat italskou gremolatu. Pozvedne jídla na zcela novou úroveň

Přírodní řízek s kostí s gremolatou Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Italská kuchyně je známá po celém světě pro své jednoduché, přesto chuťově bohaté a lahodné kombinace ingrediencí. Jednou z tajných zbraní, které přidávají jídlům jejich hloubku a nádech čerstvosti, je gremolata, někdy též gremolada. Jedná se o snadnou dochucovací směs, která pozvedne celou řadu pokrmů a během chvilky si ji zvládnete připravit i doma. Máme pro vás 5 důvodů, proč je gremolata tak oblíbená a proč ji vyzkoušet, i rychlý recept ze základních surovin.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

1. Kouzlo jen ze tří ingrediencí

Hlavními složkami gremolaty jsou česnek, citronová kůra a plocholistá petrželka. Vše se seká na jemnou drť, díky čemuž se chutě krásně spojí a zároveň vynikne kontrastní síla jednotlivých surovin. Hlavní zásadou je vybírat kvalitní ingredience. Vedle co nejčerstvějších stroužků česneku ideálně sáhněte po BIO citronech a kůru strouhejte až těsně před přípravou, stejně tak petrželku používejte jen jako čerstvou bylinku z květináčku.

Ingredience na germolatu Alp Aksoy / Shutterstock.com

2. Prosvěží každé maso

V italské kuchyni se gremolata používá jako posypka na různé druhy masa. Vytváří aromatickou krustu, která jídla dochutí a dodá jim zajímavější strukturu. Obalit v ní můžete hotové filety z lososa, mořského vlka či jiných ryb (včetně těch smažených v těstíčku), mořské plody jako krevety či kalamáry, dále kuřecí prsa a stehna, vepřovou panenku, kotlety, steaky i jehněčí. Doma v Itálii je také nedílnou součástí milánské speciality Ossobuco.

3. Dochutí i přílohy a zeleninu

Kromě masa poslouží jako univerzální svěží dochucovadlo na brambory libovolné úpravy, grilovanou, pečenou i restovanou zeleninu (cuketu, baklažány, lilek) či houby. Zamíchat ji můžete do rizota nebo těstovin, ve kterých nahradí pesto. V neposlední řadě také do luštěnin, například do fazolovo-masových pokrmů.

4. Dá se připravit předem

Další výhodou gremolaty je, že vydrží i několik dní skladovaná v lednici a můžete si ji tak připravit do zásoby a mít vždy po ruce. Kvůli výrazné chuti česneku ji pouze doporučujeme uschovat do dobře těsnící uzavíratelné dózy na potraviny nebo sklenice.

5. Může mít plno podob

Ačkoliv tradiční italský recept existuje pouze jeden, svět si gremolatu oblíbil natolik, že se připravuje v mnoha variantách a obměnách. Někdy se například zjemňuje tučným bílým jogurtem a používá také jako svěží dip, jindy se do ní zase pro výraznější chuť přidává olivový olej, bílý nebo černý pepř, dále také strouhaný parmazán a drcené piniové oříšky nebo kešu.

Dobře rovněž chutná spolu s ančovičkami. A podle některých receptů ji lze dokonce od základu pozměnit a připravit ji ze šalotky namísto česneku, koriandru namísto petržele a limetky namísto citronu, případně zvolit kombinaci pomerančové kůry a máty.

Maso na talíři s germolatou Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Recept: italská gremolata

Budete potřebovat:

  • 1 větší hrnek (250–290 ml) nasekané petržele
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 až 2 citrony (podle velikosti) na kůru

Postup:

  1. Nejprve si petržel a česnek nasekejte na hrubší kousky a nastrouhejte citrusovou kůru.
  2. Poté všechny ingredience společně nadrťte najemno (díky tomu se chutě lépe spojí, než kdybyste vše drtili zvlášť). Použít k tomu můžete ostrý kuchyňský nůž, sekáček na bylinky nebo mixér či blender.
  3. Hotovou gremolatu lze ještě dochutit solí a pepřem a zakápnout citronovou šťávou nebo olivovým olejem.
  4. Do jídel a na maso přidávejte až úplně nakonec, těsně před podáváním.

Zdroj: thekitchn.com, toprecepty.cz