Balzamikový ocet je kořením i lékem a za kvalitu si tvrdě připlatíte

Balzamikový ocet na prkénku s rajčaty a bagetou Brent Hofacker / Shutterstock.com

Patříte mezi fanoušky italské kuchyně? Pokud ano, měli byste znát balzamikový ocet. Jde o úžasnou ingredienci, která vznikla zhruba před tisíci lety v zemi, která dala světu umělce jako jsou Michelangelo nebo Leonardo da Vinci. Nejde o žádnou chemickou směs pro dodání chuti, ale o přírodní produkt, díky kterému můžete podpořit své zdraví. Příznivci zdravé výživy by měli zpozornět a důkladně si zaznamenat všechny přínosy, které tento ocet má.

Přečtěte si také

7 největších mýtů o alkoholu odhaleno: Pravda o kávě, tmavém pivu i spánku po víně

Tenkrát v Itálii

V Itálii vzniklo mnoho chutných pokrmů a ingrediencí. Pokud zavítáte do pravé italské restaurace, na stole možná objevíte nejen lahev olivového oleje, ale i balzamikového octa. Jedná se o kořenící ingredienci, která se vyrábí z vína. V Itálii mu neřeknou jinak než aceto balsamico. Tradiční balzamikový ocet lze vyrábět pouze v italských regionech Modena a Reggio. První historická zmínka o balzamikovém octu pochází z roku 1046. Ve středověku se používal jako dezinfekční prostředek. Měl také pověst zázračného léku, který byl dobrý na vše, od bolestí v krku po porodní bolesti.

V italské kuchyni nechybí balzamiko, ale také olivový olej

Jak chutná balsamico?

Proces výroby je velmi specifický a kvůli tomu ho nemůže tradičním způsobem vyrobit jen tak někdo. Používá se k němu vinný mošt, který musí být z odrůdy Trebbiano. Nejprve se hroznová šťáva pomalu vaří v měděném kotli, dokud se nezredukuje o 35 až 50 procent. Poté se umístí, spolu s trochou už odleželého octa, do dubových sudů, kde se nechá zrát. Každý rok se část octa odpaří a ocet se přelije do menšího sudu z jiného dřeva, běžně se používá kaštan, třešeň, jalovec, moruše, akácie a jasan. Každé použité dřevo dodává octu jinou chuť, takže je složitější a zajímavější. A jak ocet stárne a stává se koncentrovaným, stává se také hustým, sladkým a tmavým.

Balzamikový ocet v lahvičce drží muž u dřevěných sudů Luigi Bertello / Shutterstock.com

K čemu se používá?

U nás se nejčastěji používá do salátů, ale pokud si vyhledáte tradiční italské recepty, zjistíte, že s ním můžete ochutit různé druhy masa, těstoviny, rizoto a mnoho dalších pokrmů. Používá se také jako dochucovadlo do sladkých nápojů. Dokonce i některé dezerty, včetně panna cotty nebo zabaglione, mají jako součást ingrediencí tento ocet. Nejlépe se využije pro přípravu dresingů, omáček a marinád. Jde o přísadu, která by neměla chybět v žádné spíži.

Za kvalitu se platí

Nejkvalitnější značky si můžete pořídit v luxusních lahvích za cenu i více než 1000 Kč za 100 ml. Komerční výroba samozřejmě proces zjednodušila a zkrátila, aby se snížily náklady a mohl si ho dovolit každý. Levné značky se nabízí za cenu pod 100 Kč za 100 ml, ale samozřejmě za nimi nestojí správné odrůdy vína a roky zrání v sudech, ale rychlá výroba v továrně a často i dochucování za pomoci různých aroma a umělých sladidel.

Na co si dát pozor a jak vybírat?

Při výběru hledejte čistý balzamikový ocet bez přidaných cukrů. Pravé balsamico je drahé, ale stojí za to. Lahev vám vydrží dlouho, a tak se vyplatí si připlatit a koupit si produkt od renomovaných italských značek. Obecně není jeho konzumace spojena se zdravotními problémy, ale pokud byste ho konzumovali příliš velké množství, mohlo by vám být nevolno nebo byste mohli poškodit zubní sklovinu. Pamatujte si, že se ho používá jen minimální množství, abyste pokrm ochutili. Příjem omezte tak, abyste nekonzumovali více než 2 polévkové lžíce na porci. Pokud byste zaznamenali bolest žaludku nebo krku, množství ještě více omezte nebo ho přestaňte používat.

Cherry rajčata s mozzarellou s balzamikovým octem Richard Semik / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Zlepšení zdraví pokožky: Balzamikový ocet obsahuje antimikrobiální sloučeniny, kyselinu octovou a antioxidanty. Při pravidelné konzumaci dokáží tyto složky zlepšit pleť. Lze ho použít i povrchově, ale neměl by být aplikován dlouho, protože může na pokožce vytvořit skvrny.

Snížení hladiny cukru v krvi: Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Má antiglykemický účinek, což znamená, že hladina cukru v krvi člověka po jídle neklesne tak drasticky.

Podpora zdravého trávení: Nachází se zde kyselina octová, která je aktivní složkou balzamikového octa. Tato kyselina obsahuje kmeny probiotik, které napomáhají trávení. Probiotika obsažená v kyselině octové mohou pomoci podporovat zdraví střev, trávení a zároveň podporovat celkovou imunitní funkci.

Snížení cholesterolu: Může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Antioxidanty v balzamikovém octu pomáhají blokovat toxické buňky v těle, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.

Až si budete připravovat salát, nezapomeňte na rajčata

Hubnutí: Obsažená probiotika mohou pomoci, aby se člověk cítil déle plný.

Léčba ran: Používá se už mnoho let k léčbě ran. Předpokládá se, že má protiplísňové, antivirové a antibakteriální vlastnosti.

Snížení hypertenze: Pravidelné přidávání balzamikového octa do potravin může pomoci snížit vysoký krevní tlak. Pomůže to v případě, pokud člověk octem nahradí tučná jídla, jako je máslo a olej, čímž sníží celkové množství tuků, které konzumuje.

Uvolnění: Cítíte se přetížení? Může pomoci, když přidáte pár kapek do horké vody a budete vdechovat páru.

Snížení kyselého refluxu: Můžete ho použít, abyste snížili reflux kyseliny nebo pálení žáhy. Tento lék nemusí fungovat pro každého, takže je dobré ho vyzkoušet v malém množství a vyčkat, jestli se příznaky zlepší, nebo zhorší.

Podpora krevního oběhu: Může předcházet srdečním onemocněním tím, že brání hromadění krevních destiček v krevních cévách.