Obchodníci šetří náhradou lidí za roboty: Zvládnou objednávky, rozvoz i obsluhu

Robot v kavárně podává kávu Es sarawuth / Shutterstock.com

Ne vždy dává svět kolem nás smysl. Lidská populace prudce roste, ale přesto se stále zvyšuje poptávka po robotech, kteří by ji v práci nahradili. Roboti nemarodí, není potřeba za ně platit odvody, nepotřebují dovolenou a nikdy nezaspí. Nedokážou však cítit, být kreativní nebo vám od srdce pochválit novou kravatu. Za zvýšenou poptávku po mechanických pracovnících umocňuje krize, která nutí firmy hledat úspory, kde se dá.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Pokrok nahrazující lidský faktor

Žijeme ve společnosti, ve které lidé dostávají peníze jako odměnu za provedenou práci. Jak může taková společnost fungovat, když bude lidský faktor nahrazen robotickou technologií? Tuto otázku si pokládá stále více lidí.

V některých případech vstupuje robotika do výrobního procesu jako cesta k dosažení většího výkonu a přesnosti, například v automobilovém průmyslu. Stále častěji jde ovšem pouze o snížení nákladů, například v případě robotických číšníků a barmanů, se kterými se už setkáme i v České republice.

Úspora je ve srovnání s člověkem nesmírná, avšak ne každý ji uvítá. Málokdo se dokáže vypovídat robotickému barmanovi nebo si nechat od robota upřímně poradit, jaký pokrm z nabídky chutná nejlépe.

Robotické ruce mezi pěstovanou zeleninou na farmě Pand P Studio / Shutterstock.com

Masivní rozvoj odhaluje nebezpečí

Robotika se dočkala masivního rozvoje zejména díky zmenšení čipů či díky 3D tiskárnám, které umožňuje snadno vytisknout složité díly. Napomáhá jí i strojové učení, které využívá algoritmy k tomu, aby se robot dokázal naučit nové procesy a aplikovat je. Nejvíce popularizovaná je autonomní technologie, se kterou robot na základě informací z mnoha senzorů vyhodnocuje situaci, bez dohledu či vedení člověkem.

Robotika je nicméně neustále v konfliktu s etikou a intuicí – například autonomně řízené vozidlo nedokáže lidsky vyhodnotit určité situace. Když jsou u silnice hračky nebo kutálející se míč, existuje riziko, že přes ni poběží dítě – člověk to ví, ale robot nemusí. Na nedokonalost technologie poukázal nedávno doručovací robot v USA, který projel přes oblast, kterou zavřela policie, kvůli nahlášené střelbě ve škole – policisté nevěděli, jestli představuje hrozbu.

Které obory nahrazují člověka robotem?

Rychlé občerstvení

Ve známých řetězcích rychlého občerstvení jsou přesně stanovené postupy pro přípravu pokrmů z nabídky. Zaměstnanec musí vědět, jak obalit kuřecí stehno, jak dlouho dělat hranolky nebo kolik zeleniny dát na hamburger. Svěřit tyto úkony robotovi je tedy snadné – například společnost Nala Robotics představila robota s názvem „Wingman“, který dokáže rychle a efektivně připravit smažená kuřecí křidélka.

„Wingman je náš nejnovější robot, který pomáhá restauracím a dalším poskytovatelům potravin zvýšit efektivitu v kuchyni a výrobě vah a zároveň minimalizovat potenciál kontaminace,“ uvedl v prohlášení Ajay Sunkara, generální ředitel společnosti Nala Robotics.

Robotů využívaných v tomto sektoru je přitom mnohem více – namátkou například společnost Miso Robotics představila robota „Flippy“, který dokáže připravovat hamburgery.

Skladování a příprava nákupů

I skladníkům možná zvoní umíráček, obzvláště ve velkých společnostech, kde jsou nahrazováni roboty, kteří umí jezdit po skladu, šplhat po regálech a rychle dostat zboží nebo materiál z bodu A do bodu B. Třeba americký gigant Walmart začal ve svých skladech využívat roboty, konkrétně tzv. Alphaboty od společnosti Alert Innovation. Dokážou se rychle pohybovat po skladu a nashromáždit zboží do vozíku, aby měl zákazník svůj nákup ihned k dispozici. Obdobných společností využívajících roboty je již přitom celá řada.

Rozvoz a doprava

Poslíčci a doručovatelé rozhodně nepatří mezi nejlépe placené pracovníky. Přesto jsou nahrazováni roboty. Po celém světě se již aktivně využívají roboti pro pozemní doručování, případně autonomní doručovací drony, které jsou schopné přepravovat jednotlivé zásilky za kratší dobu. Mnoho lidí však stále neví, jak k nim přistupovat, případně z nich mají strach. Nově také narůstá úsilí nahradit řidiče v hromadné dopravě za autonomní technologie.

Děti z nich mohou být nadšené

Kupte se slevou Robot Ycoo.

Porovnat slevy

Výrobní sektor

Jelikož se možnosti robotů zvětšují a snižují se jejich pořizovací náklady, nahrazují zaměstnance ve velkém množství výrobních podniků. Jednoduše se naučí konkrétní procesy a mohou je vykonávat nonstop, na rozdíl od lidí. Ručně vyráběné výrobky s tradicí a láskou budou tudíž stále vzácnější, ale záleží pouze na zákaznících, jestli budou technologii podporovat, anebo si připlatí za lidskou práci.

Humanoidní robot pracující s virtuálními daty Blue Planet Studio / Shutterstock.com

Další obory

Roboti pronikají do většiny oborů, od úklidových služeb až po restaurace. Využívají se také jako operátoři na chatech a v call center. Zde se již dávno využívá umělá inteligence a namísto adekvátní odpovědi se vám nabízí jen naučené fráze. Využívají se také v armádě, a to i přes široký odpor veřejnosti – autonomní vojenské drony dovedou samostatně vyhledávat a ničit cíle.

V kuchyni je už využijete běžně

Evoluce pozpátku, nebo přirozený vývoj?

Dokázali byste si představit, že by robot nahradil lékaře, policistu, květinářku nebo třeba pekaře, se kterým každé ráno prodiskutujete počasí a politiku? Robotika se rozvíjí a aktivně se pracuje na tvorbě robotů s humanoidními rysy. Autonomní technologie je taktéž stále častěji zařazována do běžných procesů a ohrožuje celou škálu pracovních míst. Důvěřujete robotům a vítáte je, nebo je považujete za krok špatným směrem?