Adventní kalendáře srší originalitou: Slyšeli jste o zvířecích nebo erotických?

Pes se dívá na adventní kalendář, ze kterého vykukují hračky a pamlsky Egrigorovich / Shutterstock.com

Adventní kalendáře si každý pamatuje už z dětství, stejně jako tu touhu otevřít okénko dříve, abychom si mohli pochutnat na lahodné čokoládě. Zatímco tradiční podoba těchto kalendářů se nezměnila, na trhu přibyly velmi originální varianty, se kterými můžete potěšit nejen děti, ale i dospělé, fitness nadšence, staré mládence, elegantní dámy nebo domácí mazlíčky. Stále více lidí je také vyrábí svépomocí. Inspirujte se s námi.

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Začalo to v Německu

První adventní kalendář vyrobil na počátku 20. století německý knihkupec a nakladatel Gerhard Lang. Inspiroval ho nápad jeho matky, která mu podobný kalendář vlastnoručně vyrobila.

Nešlo o žádný kalendář s dobrotami, jak ho známe dnes, ale o dva listy. Na jednom bylo 24 okének s obrázky a na druhém 24 krátkých básniček. Obrázky do kalendáře namaloval Richard Ernst Kepler, básničky napsal Gerhard Lang.

Vánoční období se nezadržitelně blíží, kupte adventní kalendář už teď

Do konce 30. let jeho nakladatelství vydalo 30 různých adventních kalendářů ve 40 verzích. Jedná se o skutečného otce adventních kalendářů, a jelikož měly obrovský úspěch, tak je neustále zdokonaloval a přicházel s mnoha zajímavými verzemi. Nakonec vyrobil tradiční kalendář s okénky a čokoládou.

Po vypuknutí 2. světové války byl v Německu nedostatek papíru, ale také narůstající konkurence, takže musel své nakladatelství zavřít, a tím pádem i zastavit tisk kalendářů. Stal se však nesmrtelnou inspirací pro všechny země světa s křesťanskými kořeny, kde je adventní kalendář příjemnou tradicí, kterou všichni milujeme.

První komerčně dostupný adventní kalendář s obrázky s vánoční tematikou Richard Ernst Kepler / Wikimedia Commons

Jak by měl správný adventní kalendář vypadat?

Ačkoliv jsou adventní kalendáře spojené s adventem, počet okének tomu neodpovídá. Advent začíná čtyři neděle před 25. prosincem – tedy už v listopadu – a končí v den narození Ježíše Krista. 24 okének se spíše volí proto, aby děti mohly od začátku prosince snadno odpočítávat Štědrý den. V zahraničí narazíte i na kalendáře s 25 okénky.

Naštěstí neexistují žádné normy, které by určovaly jejich podobu, a tak se můžeme setkat s kalendáři mnoha podob, velikostí i cen. Jejich cena se pohybuje od desítek korun až po tisíce, a zatímco je většina lidí kupuje, mnoho lidí je vyrábí svépomocí. Podoby mohou být jakékoliv, můžete si udělat okénkový kalendář z papíru nebo kartonu. Anebo si zavěsit 24 oříšků či ponožek s překvapením, dají se využít i ozdobné sáčky a cokoliv dalšího.

Stále sílí orientace na cílovou skupinu

Ruku na srdce, dnes jsou adventní kalendáře také skvělý byznys a výrobci toho využívají naplno. Jejich podoba, poselství i obsah jsou úzce cíleny na konkrétní cílové skupiny. Zatímco dětské kalendáře bývají plněny různými druhy sladkostí, případně hračkami, verze pro dospělé jsou mnohem nápaditější, a co si budeme povídat, i mnohem dražší. Jsou však skvělým dárkem pro partnery, příbuzné, přátele, ale i firemní zaměstnance.

Adventní kalendář Kinder Košík

Kalendáře pro dámy

Trhákem jsou adventní kalendáře se šperky nebo produkty zaměřenými na péči o vzhled. Výrobci šperků, parfémů nebo kosmetiky vydávají edice, které se pohybují i v řádech tisíců korun a nabízí luxusní produkty (např. Swarovski, 18 000 Kč). Jednotlivá okénka mohou obsahovat stříbrné přívěsky, prsteny, piercing, pleťové masky, parfémy nebo krémy. Kromě podoby nástěnného kalendáře mohou mít tvar luxusní šperkovnice. Kalendáře se dají koupit v drogeriích i parfumeriích a jejich výběr je opravdu velký!

  • Pokud si potrpíte na dražší kosmetiku, navštivte Sephoru nebo Douglas, které nabízejí kalendářů hned několik. Potěšit ale dokážou i kalendáře z drogerie dm s produkty jednotlivých značek, např. Balea či Alverde, které se pohybují kolem 400 Kč. Milovnice svíček ocení kalendář Yankee Candle (780 Kč na Notinu).
Myslete v adventním období i na sebe

Zdravé kalendáře

Stále větší popularitě se těší zdravé kalendáře, které můžete bez obav darovat všem vyznavačům zdravého životního stylu. Oblíbené jsou například s oříšky, cereálními tyčinkami, doplňky stravy, různými druhy čajů a dalšími dobrotami.

  • Několik adventních kalendářů na svých stránkách nabízí Grizly, např. čajový za 135 Kč. Na e-shopu Mixit můžete zakoupit kalendář plný zdravých dobrot za 1 399 Kč.
Doma vyrobený adventní kalendář, ze kterého se sypou lískové oříšky Svetolia / Shutterstock.com

Pro pány

Populárními se staly pánské kalendáře, a to zejména v alkoholických verzíchvelká přepravka s 24 lahvemi piva, 24 panáků nebo třeba malých lahviček s alkoholem.

  • Každoročně oblíbený je kalendář Pilsner Urquell s 24 plechovkami piva. Na stránkách Alkohol.cz najdete zase rumový kalendář.

Stejně jako pro ženy existují i pro muže kalendáře kosmetické (např. Nivea Men za 1 376 Kč na Mall.cz). Originální je kalendář se sběratelskými figurkami Funko Pop!, prodává se např. verze Marvel, Star Wars či Harry Potter.

I pivaři si přijdou na své!

Erotické kalendáře

Erotické obchody a výrobci erotických pomůcek vsadili na erotické adventní kalendáře, ale jejich cena se rozhodně nedrží při zemi. Nečekejte jen verze s pánskou ochranou v každém okénku, nabízí se luxusní edice ukrývající drahé erotické hračky, olejíčky, gely, BDSM pomůcky nebo i prádlo.

  • Takový kalendář nabízí např. e-shop Pilulka.cz za 3 999 Kč (Orion Erotic Advent Calendar).

Pro domácí mazlíčky

Domácí mazlíčky považuje mnoho lidí za členy rodiny a myslí na ně i při nákupu adventních kalendářů. Výrobci zvířecích produktů je plní různými pamlsky, masovými kapsičkami, ale i vitamíny nebo ozdobami na obojek. Kalendáře se dají každoročně sehnat ve zverimexech, ale samozřejmě také na e-shopech (např. Zoohit nebo Akinu).

Holčička si prohlíží doma vyrobený adventní kalendář Maria Symchych / Shutterstock.com

Opakovaně použitelné kalendáře

Pokud vám dělají vrásky tuny plastů, které lidé produkují, můžete zvolit opakovaně použitelné kalendáře. Skvělou volbou jsou dřevěné kalendáře, které jsou z překližky nebo i ručně vyřezávané. Okénka mohou být s pantem nebo mít třeba podobu šuplíčků. Dále se nabízí i plastové verze nebo textilní kalendáře, které mají pro každý den jednotlivé kapsičky. Výhodou je, že je můžete používat každoročně a umístit dětem do každého okénka libovolné dobroty nebo dárečky.