Na podzim nakoupíte brambory nejlevněji. Víte, na kolik vás vyjdou jednotlivé druhy?

Muž nesoucí bedýnku plnou brambor Valery Zotev / Shutterstock.com

Sezóna brambor je v plném proudu, a proto tuto surovinu koupíte za výhodné ceny. I přesto se jim však nevyhnulo zdražování. Víte, o kolik vzrostla jejich cena? Napovíme vám, kde nakoupíte rané i pozdní brambory ve slevě, a poradíme, kam si zajít pro exotické batáty a kolik za ně utratit.

Přečtěte si také

Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Za brambory si připlatíte

U nedělního oběda by rozhodně neměly chybět – tato zelenina původem z Ameriky si během historie postupně našla svoji cestu do našich kuchyní a dnes patří mezi nejběžnější přílohy u nás.

Brambory najdete ve sklepě či spíži téměř každého Čecha, jejich zdražování je proto velmi patrné. Pokud si na poli nebo na zahrádce nepěstujete vlastní, nárůst jejich ceny jste zajisté postřehli. Oproti loňskému roku zdražily všechny druhy v průměru o 17 %.

Vyryté brambory na poli NetPix / Shutterstock.com

Jaké jsou druhy brambor a jak je využít?

Víte, které brambory máte na talíři? Většina z nás si již navykla na jejich klasické členění podle varného typu:

  1. Brambory typu A jsou tvrdé a jen tak se nerozvaří. Hodí se především do salátů (nejen na Vánoce) nebo pro vaření vcelku, ve slupce.
  2. Brambory typu B jsou o něco měkčí, univerzální a mezi zákazníky nejoblíbenější. Využijete je jako přílohu, surovinu do guláše i polévky, můžete je ale i zapéct nebo z nich připravit kaši.
  3. Brambory typu C jsou nejměkčí a nejmoučnější. Vytvoříte z nich nejjemnější kaši, bramborové placky, ale také třeba hranolky či krokety.
Nakupte si brambory v akci

Rané, nebo pozdní?

Kromě běžného členění lze brambory rozlišit i na základě doby jejich sklizně, a to na rané a pozdní. Rané brambory se sklízí do konce června, dozrávají rychleji a obsahují menší množství škrobu, ale více bílkovin. Ty pozdní se naopak sklízí až od července a právě dle množství škrobu se dělí na výše zmíněné varné typy.

Nejen v kuchyni je dobré je rozlišovat, i v obchodech je totiž můžete nakoupit za rozdílné ceny.

  • Průměrná akční cena pozdních brambor se v září pohybovala kolem 9 Kč za kilogram, u brambor raných šlo o 9,40 Kč (a 11,13 Kč v průměru za celý rok).
  • Oproti loňsku jde přitom o zdražení – pozdní brambory stály loni na podzim v průměru 7,65 Kč, ty rané 7,93 Kč.
  • Jejich cena se odvíjí i od ročního období. Brambory pozdní nakoupíte nejlevněji od září do listopadu, ty rané bývají nejlevnější v srpnu a září.
Pytel brambor Val_R / Shutterstock.com

Vyzkoušejte exotické batáty či nové brambory

Pokud vás už obyčejné brambory omrzely, vyzkoušejte jejich exotické varianty. Jihoamerické batáty (též známé jako sladké brambory) mají vyšší nutriční hodnoty a obsahují vitamíny A, C a B6. Hodí se především coby příloha, v podobě hranolků či pyré.

  • Batáty bez akce běžně stojí 40–60 Kč za kilogram, ve slevě je nicméně pořídíte i za 29,90 Kč. Právě teď je nabízí například Albert, a to za 34,90 Kč/kg. Podobně jako u pozdních brambor jsou jejich ceny nejnižší v září a říjnu.
Vyzkoušejte změnu

Kupte se slevou Batáty.

Porovnat slevy

Na nové brambory pak běžně narazíte i u nás. Sklízejí se ještě před začátkem léta a vyznačují se tenkou slupkou, kterou nemusíte loupat. Nejlepší jsou jen tak, s máslem a trochou soli.