V Evropě vyroste první chobotnicová farma a již nyní budí mnoho emocí

Chobotnice v moři Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Zatímco někteří nevidí ve zvířatech chovaných na maso rozdíl, pro většinu lidí je nesnesitelné sledovat záběry z porážky psů nebo koček, jejichž konzumace je v mnoha zemích tradicí. Aktivisté usilují o zákaz takové činnosti, protože jde o vysoce inteligentní zvířata. Vědecké studie potvrzují, že mezi nejinteligentnější tvory na Zemi patří také chobotnice, které umí řešit složité úkoly, používat předměty a cítit emoce. Pozdvižení způsobila skutečnost, že se v Evropě plánuje otevřít první chobotnicová farma.

Přečtěte si také

Prémiová paliva: Jsou skutečně tak dobrá, že zvýší výkon motoru a sníží spotřebu?

Poptávka po chobotnicích roste

Stejně jako roste počet lidí, roste i poptávka po chobotnicích. Je trendem stále častěji experimentovat s pokrmy a konzumovat tohoto tvora je pro mnoho lidí skutečnou výzvou.

Hodnota globálního obchodu s chobotnicemi se za téměř 10 let zdvojnásobila. Mezi roky 2010 a 2019 vzrostla z 1,30 na 2,72 miliardy dolarů. Chobotnice jsou totiž považovány za delikatesu a konzumují se na mnoho způsobů.

Běžnou součástí jídelníčku jsou pochopitelně především v zemích s přístupem k moři, kde je záruka, že budou dodány čerstvé. Obzvláště velký zájem o ně je v Itálii, Koreji, Japonsku a Španělsku. Lov ve volné přírodě je ovšem neudržitelný a uspokojení vzrůstající poptávky by vedlo k vyhubení těchto živočichů.

Příprava pokrmu z chobotnice Poring Studio / Shutterstock.com

Farma by měla být otevřena příští rok

Španělská společnost Nueva Pescanova chce příští rok otevřít první farmu zaměřenou na komerční chov chobotnic. Farma chce nasytit trh a překonat konkurenci – do roku 2026 chce produkovat 3 000 tun chobotnic ročně.

Vědci nicméně varují, že by to mohla být ekologická i etická hrozba. Snahy o chov chobotnic se vždy potýkaly s vysokou úmrtností, chobotnice byly agresivní a často poškozovaly samy sebe. Když se tento inteligentní tvor umístí do malé nádrže, brzy zešílí. Společnost jich přitom chce porážet řádově miliony ročně.

Lákají vás mořské plody?

Roberto Romero, ředitel akvakultury v Nueva Pescanova, označil projekt za globální milník – společnost vloží do farmy, která zatím čeká na schválení z hlediska ochrany životního prostředí od místních úřadů, 65 milionů eur, tedy přes 1,5 miliardy Kč.

Ulovená chobotnice v přepravce na palubě lodi Michele Ursi / Shutterstock.com

Odborníci varují před neetickými podmínkami chovu

Chobotnice žijí osamělý život na mořském dně, hromadný chov pro ně tedy bude znamenat extrémní množství stresu. Zákony Evropské unie upravující dobré životní podmínky hospodářských zvířat se ovšem nevztahují na bezobratlé. Společnost Nueva Pescanova neposkytla žádné informace o tom, jak budou chovné nádrže velké, čím budou zvířata krmena a kolik kusů chobotnic bude pohromadě chováno. Studie každopádně naznačují, že chov s vysokými životními podmínkami není možný.

Šetřete přírodu – vsaďte na alternativy

Raul Garcia, který vede rybolovné operace organizace WWF ve Španělsku, prohlásil: „Chobotnice jsou extrémně inteligentní a extrémně zvědavé. A je dobře známo, že v podmínkách zajetí nejsou šťastné.“

Detail chapadel chobotnice ND700 / Shutterstock.com

Rada aktivistů? Přestaňte jíst chobotnice

Jen v Číně, Japonsku a Mexiku je každý rok uloveno více než 350 000 tun chobotnic a jejich počet v přírodě rychle ubývá. I když je někteří považují za početné druhy, hromadným lovem je lze snadno zařadit mezi kriticky ohrožená zvířata. Aktivisté tvrdí, že problém má jednoduché řešení – přestat jíst chobotnice.

„Dnes už existuje tolik úžasných veganských alternativ,“ řekla Carys Bennettová ze skupiny za práva zvířat PETA. „Vyzýváme všechny, aby protestovali proti této farmě,“ dodala.

Farma ohrozí rybáře, na odpor se staví i kuchaři

Chov na farmách ohrožuje nejen samotné chobotnice, ale i velké množství rybářů, kteří mu nebudou schopní konkurovat. Staví se proti němu dokonce i kuchaři, protože kvalita masa takto chovaných zvířat je mnohem menší než u divoce žijících chobotnic.

Vznik farmy bude podporován z fondů EU. Aktivisté žádají o účast na peticích a vyzývají Evropskou komisi, aby zakázala chov chobotnic a prodej chovaných chobotnic v EU. Zatím je nejisté, jak jejich snaha dopadne, pomoci by jim ovšem mohla osvěta, díky které se lidé mohou dozvědět více o životě těchto tvorů a o dopadech chovu.