Recept na domácí kokosovo-ořechovou granolu, která nejlépe chutná s jogurtem

Kokosovo-ořechová granola v misce, tři mandarinky, dva banány Anna Kolásková

Pochmurné podzimní období s sebou občas přináší i špatnou náladu a lenost. Nechce se nám každý den připravovat vydatná jídla, a na zdravou stravu tak někdy zapomínáme. Základem dne je snídaně, máme pro vás proto jeden tip na její zdravou a lehkou variantu. Zvládnete ji vyrobit do 60 minut a budete mít zásobu na celý měsíc, což je pro lenochy přesně to pravé.

Přečtěte si také

Bobkový list: Nejlevnější pomocník proti migrénám a bolavým kloubům
Bobkový list: Nejlevnější pomocník proti migrénám a bolavým kloubům

Domácí granola ze tří hlavních ingrediencí

Recept na domácí granolu se skládá jen ze tří hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy jeden díl vloček, dva díly ořechů a tři díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct.

1. Ořechy

Na domácí granolu můžete použít kterékoli oblíbené ořechy. Vyzkoušejte kombinaci para ořechů, pekanových ořechů a dýňových semínek. Jejich chuť znásobíte, pokud je 24 hodin předem namočíte ve vodě.

  • Tip: Momentálně je sezona vlašských ořechů, proto je v supermarketech najdete za zvýhodněné ceny. 200g balení nabízí v akci Lidl (62,93 Kč do 30. 10.) nebo Penny (64,90 Kč do 26. 10.). Milovníkům vlašáků se pak vyplatí balení o velikosti 400 g, které se slevou koupíte v Kauflandu (109,90 Kč do 25. 10.).

Pohlídejte si slevy na vlašské ořechy

2. Vločky

Dále budete potřebovat vločky, což ale neznamená, že musíte automaticky sáhnout po těch ovesných. Skvělé budou také vločky pohankové, jáhlové nebo amarantové. Použít můžete jak vločky celé, tak drcené.

3. Kokosové plátky

Poslední a nejdůležitější ingrediencí jsou kokosové plátky. Jedná se o chuťově stejný produkt jako klasický mletý kokos, ovšem tento kokos není mletý, ale je ponechaný ve větších kouscích. Právě tyto lupínky se do granoly perfektně hodí pro svou křupavou chuť po upečení. 100 gramů koupíte zhruba za 30 Kč.

Ve třech malých mističkách jsou zvlášť vločky, para ořechy a kokosové lupínky, ve větší misce je granola Anna Kolásková

Domácí granola – recept

Co potřebujete:

  • 1,5 hrnku kokosových plátků
  • 1 hrnek libovolných ořechů
  • 0,5 hrnku libovolných vloček
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • med podle chuti
  • 1–2 lžičky mleté skořice

Kokosový olej seženete v akci

Postup:

  1. Veškeré ingredience smíchejte v míse a rovnoměrně rozprostřete na plech s pečicím papírem.
  2. Pečte v troubě předehřáté na 120 stupňů zhruba 20 minut, dokud nebude mít kokos zlatavou barvu.
  3. V polovině pečení promíchejte.
  4. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné nádobě.

Slazení granoly

V receptu na granolu uvádíme, že podle chuti můžete přidat med. Jeho nevýhodou ale je, že při pečení ztrácí vitamíny. Řešením proto je med do granoly nedávat a sladit ji až poté.