Ovocné čaje jsou skvělé, když si umíte v obchodě správně vybrat

Muž si v obchodě vybírá čaje, několik krabiček už drží bodnar.photo / Shutterstock.com

Čaj je ten typ produktu, kterým se většina lidí moc nezabývá. Představte si klasickou situaci v supermarketu – najdete uličku s čaji a máte chuť na ovocný šálek. Podle čeho vybíráte? Většina si zvolí svého čajového favorita podle ceny nebo podle vzhledu krabičky. A proč ne. Možná si říkáte, že je jedno, který čaj koupíte, protože v nich není žádný rozdíl, všechny mají stejnou barvu a téměř stejnou chuť. Toto je obvyklý model, kvůli kterému na ovocné čaje spoustu lidí zanevřelo. Pravdou ale je, že kvalitní čaje se mají lišit nejen barvou, ale i chutí. Proto přinášíme několik šikovných tipů, jak si vybrat ovocný čaj, který bude kvalitní, chutný a tělu prospěšný.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Jaké má být složení čaje?

U jednodruhových bylinných čajů je složení jasné. Obsahuje tu jednu jedinou bylinu, takže nemusíte nic řešit. U ovocných čajů je to ale složitější. Lahodný ovocný čaj nelze vyrobit jen z jedné ingredience, nýbrž z vícero druhů ovoce, které zajistí přírodní dochucení.

Řada výrobců pak přírodní dochucení obchází a přidává chemická aromata. Dávejte si proto pozor, abyste nekupovali zbytečnou chemii. Na krabičce by vždy mělo stát, že čaj obsahuje 100 % přírodních ingrediencí. Pro barvu a chuť se do ovocných čajů přidávají například plody šípku nebo květy ibišku.

Na pyramidy nemusíte do Egypta

Jakou barvu má mít ovocný čaj?

Také vás někdy zajímalo, jak je možné, že citrusový nebo jablečný čaj má tmavě červenou barvu, když je citron žlutý a jablko zelené? A že vlastně téměř všechny ovocné čaje vypadají stejně, přestože by měly obsahovat odlišné ovoce?

Nové ovocné čaje Lipton, které se prodávají v pěti inovativních příchutích, jsou skvělý příklad. Každá varianta má svou unikátní barvu odpovídající ovoci, které je v daném čaji ve většině obsaženo. Kromě toho si z nich vybere opravdu každý, od milovníků sladkých čajů až po zastánce osvěžujících kyselejších příchutí.

Tři čajové sáčky Lipton, hrnek, ve kterém se louhuje čaj Lipton BigNazik / Shutterstock.com

Jak čaj prospívá lidskému zdraví?

Pijete jen černý čaj, protože ty ovocné vám nechutnají? Je možné, že jste zatím nenašli ten správný, tak mu zkuste dát ještě šanci. Kromě dobré chuti mají totiž ovocné čaje i pár zdravotních benefitů. Po šálku ovocného čaje se skvěle usíná, protože neobsahuje tein a není třeba jej doslazovat.

Hrníčky plné ovoce jistě ocení všichni členové domácnosti, od dětí po prarodiče, v každém ročním období. V zimě dokážou příjemně zahřát, v létě naopak ochladit a doplnit pitný režim. Jsou tak skutečně přínosné. Pokud chcete přínos dopřát i planetě, zaměřte se v supermarketu na čaje, které nejsou zabalené v plastových fóliích a mají kompostovatelné sáčky.

Čaj a krabička čaje Lipton s příchutí mango a černý rybíz na stole Lipton / Canva

Tip z Kupi: Exotické mango a černý rybíz v eko balení

Lipton přichází s novými, unikátními příchutěmi ovocných čajů, které si zamilujete již při prvním doušku. Zkuste například kombinaci exotického manga a černého rybízu! Ovocné čaje Lipton mají na rozdíl od jiných značek své specifické zabarvení odpovídající dané příchuti a jsou tvořeny ze 100% přírodních surovin. Lipton navíc nově nebalí své čajové krabičky do zbytečného plastu a používá rostlinné, kompostovatelné čajové sáčky. K dostání je v běžné prodejní síti za cenu 49,90 Kč.