Prodáváte věci přes internetová tržiště? Platformy Vinted či Aukro budou nově o prodejích informovat finanční úřad

Žena fotí mobilem šaty na internet munyi.imagery / Shutterstock.com

Pokud si přivyděláváte prodejem zboží na internetových tržištích a online bazarech, od nového roku budete v hledáčku finančního úřadu. Tedy jen v případě, že zde uzavřete více než 30 obchodů v celkové hodnotě alespoň 2 000 eur, tedy 49 tisíc korun. Novou povinnost platformám, jako jsou Vinted, Aukro, Facebook Marketplace nebo Airbnb, ukládá evropská směrnice DAC7, jejíž platnost nyní schválili čeští poslanci.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Internetová tržiště budou předávat data úřadům

Přehled o prodejích na internetových tržištích získají od nového roku finanční správy v celé EU. Webová tržiště, jako jsou Vinted, Aukro a Facebook Marketplace budou od ledna příštího roku sbírat data o prodejích svých uživatelů a předávat je pak finančním úřadům.

Důvodem je evropská směrnice o správní spolupráci v oblasti daní s názvem DAC7 (Directive on administrative cooperation). Čeští poslanci schválili koncem září její zapracování do české legislativy, nyní o ní musí hlasovat Senát.

Žena fotí mobilem boty Stock-Asso / Shutterstock.com

Impulsem byly příjmy z pronájmů

Impulsem pro zavedení směrnice byla oblast pronájmu nemovitostí přes portál Airbnb. Ten slouží k poskytnutí vlastní nemovitosti ke krátkodobému pronájmu turistům a cestovatelům. Množství uživatelů této platformy získané příjmy řádně nedanilo. To se má nyní díky směrnici DAC7 změnit.

Společnost Airbnb už na svých stránkách informovala, jaká data o uživatelích bude sbírat a předávat. Půjde o jméno a příjmení, adresu, datum narození a daňové číslo.

Příležitostní prodejci se nemusí bát

Internetová tržiště musí informovat o poskytnutí nemovité věci, dopravního prostředku, osobní služby či prodeji zboží. Změna softwaru pro sběr dat bude zřejmě firmy jako jsou Vinted, Aukro nebo META, která provozuje Facebook Marketplace, stát nemalé finanční prostředky.

Občasní prodejci oblečení či věcí z domácnosti se nemusí bát, na finanční úřady se dostanou jen data o uživatelích, kteří ročně uzavřou více než 30 obchodů v hodnotě více než 2 000 eur (v přepočtu 49 tisíc korun). „Vinted bude jednat v souladu s novými předpisy. Dodržíme směrnici a prodejce, kteří nepřekročí uvedené limity, nebudeme hlásit finančním úřadům,“ uvedla pro Hospodářské noviny mluvčí Vinted Magdalena Szlaz.

Muž drží tablet a má tam otevřenou aplikaci Vinted sylv1rob1 / Shutterstock.com

Směrnice zatne tipec „nedaničům”

Ačkoli se nová norma nedotkne příležitostných prodejců, těm, kteří si prodejem vydělávají nemalé peníze, začínají krušné časy. „Na druhou v Česku existuje řada lidí, kteří se de facto živí tím, že nakupují levnější věci za hranicemi, přeprodávají je zde a neplatí přitom daně, což je špatně,“ uvádí Petr Němec, partner společnosti Grant Thornton, která se zabývá poradenstvím platformám, jichž se změna týká.

Kvůli těmto nedaničům přichází stát ročně o desítky až stovky milionů korun. Nová pravidla by měla zemi přinést až několik miliard. Podle Němce jde o rozšířený trend napříč celou Evropou. „Státy se snaží nejen získat co nejvíce informací, ale také delegovat část administrativní práce na jiné aktéry,“ vysvětluje.

Chcete lepší fotky v inzerátu? Nafoťte věci na bazar novým telefonem

Zjednoduší se komunikace finančních úřadů

Díky novému nařízení by se měla zjednodušit také komunikace mezi finančními úřady napříč Evropskou unií. Data z Airbnb například poputují do Irska, kde má firma daňovou povinnost. Irský finanční úřad pak data přepošle do evropských zemí podle polohy poskytnuté nemovitosti.

Povinnost registrace u Generálního finančního ředitelství nastává provozovatelům 1. ledna 2023. Do 31. ledna 2024 pak budou muset poprvé dodat vybrané informace o prodejích za uplynulý kalendářní rok. Zpracování a kontrolu dat bude finanční správa provádět přes svůj systém automatické výměny informací.

Žena je zamyšlená na gauči plném oblečení a kouká do notebooku Tinatin / Shutterstock.com

Povinnost nemusí být zcela jednoznačná

Ne všechny platformy však mají o nové novele povědomí. Například český portál s dětským oblečením eMimino.cz nic měnit nehodlá, jelikož se domnívá, že se jej směrnice netýká. Podobně reagoval i Bazoš.cz. Za nesplnění povinnosti přitom hrozí provozovatelům inzertních portálů pokuta až ve výši 1,5 milionu korun. Dle Petra Němce je však definice příliš široká. „Jak se to bude vykládat, to dnes nikdo netuší. V první fázi ale rozhoduje finanční správa. Až pak, pokud by klient nesouhlasil, rozhodne soud,“ dodal.

Seznam.cz provozující platformu sBazar se už na změny chystá. „Vzhledem k tomu, že novela prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně teprve nedávno, se aktuálně jejími dopady na naše služby teprve interně zabýváme a vyhodnocujeme případné další kroky, které z toho pro nás budou vyplývat,“ uvádí mluvčí Aneta Kapuciánová.