Hořčičné semínko umí jídlu dodat chuť i léčit nemoci, ale někteří by se mu měli obloukem vyhnout

Hořčičná semínka Patryk Michalski / Shutterstock.com

Máte rádi hořčici? Mnoho lidí si bez ní nedokáže představit opékání buřtů, grilování nebo i řadu masových nebo bezmasých pokrmů. Za vším je nezaměnitelný chuť hořčičných semínek, ze které se hořčice vyrábí. Tato semínka jsou velmi drobná, ale jejich intenzivní chuť dodává mnoha pokrmům ten správný šmrnc, který aktivuje naše chuťové pohárky. Měli byste vědět, že nejde jen o pouhé koření, ale také o uznávaný lék, a proto si představíme, jak můžete tato semínka využít a proč byste je měli, nebo neměli konzumovat.

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Kde se hořčičná semínka vzala?

Hořčičná semínka pochází z rostliny hořčice seté. Jejím domovem je Evropa, Středomoří a západní Asie. Jde o rostlinu, která je zhruba metr vysoká a má zlatožluté květy, kvůli kterým si ji můžete snadno splést s řepkou olejkou. Stejně jako řepka i hořčice setá plodí lusky plné semínek. Ta jsou velká 1–2 milimetry.

Pokud byste si chtěli tuto rostlinu vypěstovat, zajisté se vám to povede, je nenáročná na půdu a vyroste prakticky všude. Jen jí vadí příliš velká vlhkost, preferuje spíše suchou a písčitou půdu. Vysévá se koncem března, kolem července kvete, a když se objeví lusky, sbírejte je až tehdy, když zežloutnou. Pokud se rozhodnete hořčici pěstovat, mladé rostliny můžete použít do jarního salátu, jsou jedlé a výživné. Známé jsou také její příbuzné – hořčice černá a hnědá, které se také používají jako koření.

Skočte si pro oblíbenou pochoutku v akci

K čemu se semínka využívají?

Jelikož mají rostliny vysoké výnosy semen, jsou levná. Málokdo si tedy hořčici pěstuje na zahradě, protože její semínka pořídíte v běžných obchodech za cenu v rozmezí 10–20 Kč za 100 gramů. Z hlediska využití pravděpodobně myslíte na hořčici, ta ale není zdaleka jediným produktem. Hořčičná semínka se používají do široké škály kořenících směsí i jako samostatné koření.

Hojně jsou využívána k nakládání. Málokdo si dokáže představit jakékoliv nakládané potraviny bez této přísady. Ať už se nakládají okurky, houby, zelenina, utopenci či cokoliv dalšího, hořčičná semínka dodají tu správnou sladkokyselou chuť. Skvěle se párují s mnoha druhy masa, včetně rybího. Nemohou chybět v mnoha pomazánkách, domácím dresinku ani omáčkách. Z těchto semínek se také lisuje mastný olej, ze kterého se dělají zejména mýdla.

Hořčice setá Swapan Photography / Shutterstock.com

Známý lék

Hořčičná semínka jsou bohatá na antioxidanty a mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zlepšit mnoho zdravotních stavů. V lidovém léčitelství jsou semínka známá už od pradávna, v podobě obkladů se s nimi léčí dýchací cesty, nemocné klouby i špatné trávení. Jelikož se po kontaktu s pokožkou překrvují vlásečnice a vznikají puchýřky, neměli byste je aplikovat déle než 10–15 minut. Tradiční léky s hořčicí můžete koupit i v lékárnách. Mnoho lidí si vyrábí svépomocí hořčičné masti nebo využívají hořčičné koupele, které se vytváří přidáním hořčičné mouky do vody.

Nutriční hodnota na 100 g

  • Kalorie: 508 kcal
  • Tuk: 36,24 g
  • Sacharidy: 28 g
  • Vláknina: 12 g
  • Cukry: 7 g
  • Voda: 5 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Vápník: 266 mg
  • Železo: 9 mg
  • Hořčík: 370 mg
  • Fosfor: 828 mg
  • Draslík: 738 mg
  • Sodík: 13 mg

Zdravotní přínosy

Pomáhají při nachlazení: Jsou oblíbenou součástí domácích prostředků pro léčbu nachlazení a problémů souvisejících s dutinami. Mohou působit jako dekongestant a expektorans tím, že odstraňují hlen z dýchacích cest. Jsou účinná při poskytování úlevy od respiračních problémů.

Léčí psoriázu: Psoriáza je chronický zánětlivý autoimunitní stav, který způsobuje rychlé nahromadění odumřelých kožních buněk a je známo, že hořčičná semínka léčí záněty a rány související s psoriázou.

Zlepšují trávení: Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšit trávení a předcházet a řešit problémy související s trávením. Přítomnost rozpustné dietní vlákniny zlepšuje pohyb střev, a tím zvyšuje celkový metabolismus ve vašem těle.

Hořčičná semínka na dřevěné lžičce New Africa / Shutterstock.com

Pomohou zvládat příznaky menopauzy: Bylo prokázáno, že jsou prospěšná pro ženy v období menopauzy. Snížení množství kostní hmoty v důsledku poklesu hladiny estrogenu během menopauzy je běžným jevem. Konzumace hořčičných semínek může pomoci zadržovat kostní hmotu díky jejich vysokému obsahu vápníku a hořčíku.

Předchází rakovině: Obsahují značné množství glukosinolátů a enzymů myrosinázy, které štěpí glukosinoláty na isothiokyanáty. Isothiokyanáty mohou zabránit růstu rakovinných buněk v tlustém střevě a jiných rakovinách gastrointestinálního traktu. Bylo prokázáno, že tyto isothiokyanáty inhibují růst existujících rakovinných buněk.

Protizánětlivé vlastnosti: Mají vysoký obsah selenu, u této živiny bylo prokázáno, že snižuje závažnost astmatu a revmatoidní artritidy. Přítomnost hořčíku v semenech také pomáhá při snižování krevního tlaku, obnovuje normální spánkový režim u žen v menopauze a snižuje frekvenci záchvatů migrény.

A co takhle něco ostřejšího?

Léčí bolesti svalů: Díky rubefacientním vlastnostem hořčičných semínek jsou účinným prostředkem ke zmírnění bolesti svalů. Obklady nebo náplasti, které jsou z nich vyrobené, se používají odedávna, protože pomáhají dosáhnout úlevy od chronických bolestí. Chemická látka zvaná allyl isothiokyanát, která se vyrábí z mokrého hořčičného prášku, pomáhá při léčbě bolavých svalů a revmatismu. Ztuhlé nebo bolavé svaly lze také léčit konzumací semínek.

Podpoří zdraví srdce: Kardioprotektivní vlastnosti hořčičných semen mají schopnost snížit četnost srdeční arytmie.

Odstraňují jedy z těla: Emetické vlastnosti hořčičného semínka z něj dělají účinnou a prospěšnou pomoc při odstraňování účinku jedu z vašeho těla. Jejich konzumace pomáhá očistit tělo od toxinů.

Žena lije hořčici na salát Africa Studio / Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Mohou mít zahřívací účinky, proto je potřeba provádět aplikaci na kůži opatrně. Tepelně neupravená semínka obsahují látky zvané goitrogeny, které jsou škodlivé pro štítnou žlázu. Je zde také šťavelan, který může narušovat vstřebávání vápníku. Lidé s problémy se štítnou žlázou a sklonem k tvorbě ledvinových kamenů by se měli vyhýbat konzumaci produktů z hořčičných semínek.