Koriandr oceníte v každém pokrmu, je to koření i lék v jednom

Listy a semena koriandru kostrez / Shutterstock.com

Stále používáte jenom sůl a pepř nebo patříte mezi dobrodruhy, kteří rádi experimentují s kořením? Koriandr pravděpodobně znáte a možná ho i používáte. Jedná se o rostlinu, která se odedávna používá v Indii jako koření i lék. Je dokonce i součástí kari a ne každý si dokáže vybavit jeho chuť. Neměli byste ho však přehlížet, a to nejen kvůli jeho jedinečné chuti. Funguje jako lék na řadu neduhů a jeho nutriční složení se postará o to, aby byl váš pokrm doplněný o důležité živiny.

Přečtěte si také

VELKÉ SROVNÁNÍ: 10 online televizí pro chytrou TV, mobil nebo počítač. Je levnější O2 TV, Skylink, Telly, nebo jiná?

Nenápadný, ale mocný

Celým názvem koriandr setý je nenápadná jednoletka. Lidé ho využívají již více než 5 000 let a vzhledem ke své chuti a vlastnostem se rychle rozšířil do celého světa. V zahraničí můžete narazit také na název „dhaniya“.

Jeho listy, stonky a semena mají rozpoznatelnou a štiplavou vůni a běžně se používají při vaření, syrové nebo sušené, případně se melou na prášek. V běžných obchodech narazíte většinou na drcené listy, pro nákup celých nebo drcených semen je lepší navštívit specializované prodejny s kořením nebo asijské potraviny.

Listy a semena koriandru Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Snadno ho vypěstujete

V našich podmínkách můžete tuto bylinu snadno pěstovat, planě dokonce roste v oblastech kolem Středozemního moře. Vysadit ho můžete na zahrádce, na balkoně nebo v kuchyni za oknem, abyste ho měli během vaření snadno při ruce. Preferuje slunná místa a výživnou půdu, která by neměla vyschnout.

Zelené lístky dodají pokrmům svěží chuť a můžete je průběžně sklízet. Nabízí se vám dvě možnosti pěstování – buď si ho vysadíte ze semen, anebo si v zahradnictví koupíte již vzrostlé rostlinky. Pokud ho budete sázet, dbejte u semínek na rozestup 20–30 cm a sázejte je do hloubky 1–3 cm. Do 3 týdnů vám vyklíčí, ale sklízet byste neměli, dokud nebude mít rostlinka alespoň 15 centimetrů. Následně jí můžete otrhat lístky nebo ji celou odstřihnout u země. Netrhejte však více než 30 % listů, protože by to rostlinu výrazně oslabilo.

Za oknem můžete použít pro pěstování truhlík nebo široký květináč. V závislosti na odrůdě bude potřeba zhruba každé 3 měsíce vysévat novou várku.

Pěstování koriandru v půdě na zahradě Daria Lixovetckay / Shutterstock.com

Do jakých receptů se hodí nejvíce?

Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste tradiční indické pokrmy s koriandrem. Kromě toho využijete zelené listy v salátech a čatní, hodí se i do polévek, k masovým i bezmasým pokrmům, k mořským plodům aj. Lze jej dát i do nádivek, pečiva, omáček, k bramborům a kamkoliv jinam.

Pokud si pěstujete koriandr sami, poznáte, že čerstvý má výraznější chuť. Můžete si ho i usušit a používat celý rok, ale sušený má mírnější aroma. A pokud máte celá semena, lze je opéct, rozdrtit a přidat třeba do masových pomazánek a marinád.

Ochuťte si s ním svůj příští oběd

Plný důležitých látek

Listy koriandru jsou skvělým zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku, manganu a železa. Obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitamínu C, z nichž každá má celou řadu prospěšných vlastností. Semena koriandru mohou být také bohatá na fytonutrienty a mají podobný nutriční profil jako jeho listy.

Miska omáčky s krevetami a koriandrem jutamas / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

  • Lepší zrak – Zařazení koriandru do jídel podpoří zdraví vašich očí. Je to proto, že jeho listy obsahují velké množství vitamínů A, C, E a karotenoidů. Jeho pravidelná konzumace může oddálit věkem podmíněnou makulární degeneraci a také léčit zánět spojivek.
  • Podpora imunity – Zmíněné vitamíny C, E a A mohou také pomoci postupně zlepšit váš imunitní systém.
  • Lepší řízení hladiny cukru v krvi – Jasně zelená barva koriandru je způsobena přítomností antioxidantů, které mohou podporovat aktivitu enzymů. Stimuluje tedy i sekreci inzulínu, který může snížit hladinu cukru v krvi.
  • Snížení špatného cholesterolu – V dnešní době trpí problémy s vysokým cholesterolem každý třetí člověk. Pravidelná konzumace listů koriandru může pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol a zlepšit HDL (dobrý) cholesterol.
  • Posílení kostí – Listy obsahují velké množství minerálů dobrých pro kosti, jako je vápník, mangan, hořčík a fosfor. Protizánětlivá funkce koriandru také chrání kosti před bolestí související s artritidou.
  • Zdravá střeva – Listy obsahují velké množství vlákniny, která může poskytnout úlevu od zažívacích problémů.
  • Zdravá pokožka – Jelikož obsahuje mnoho železa a vitamínu E a A, bojuje proti volným radikálům, které mohou poškodit pokožku. Působí také jako lék na mastnou pleť, a to díky své schopnosti absorbovat přebytečný maz. Jde i o antimikrobiální, antiseptické a antifungální činidlo.
Dodejte svým pokrmům chuť
  • Zdravé srdce – Koriandr funguje jako diuretikum, které pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu a sodík z vašeho systému. To pomáhá snižovat krevní tlak a jak již bylo zmíněno, může také regulovat hladinu cholesterolu. Tyto faktory samy o sobě mohou snížit riziko srdečních onemocnění.
  • Ochrana mozku a paměti – Extrakt z koriandru chrání buňky v mozku před poškozením a zlepšuje paměť.

Koriandr je velmi zdravý a výživný, ale na jeho konzumaci by měly dát pozor osoby s nízkým krevním tlakem a všichni, kteří užívají léky na tlak. Mohl by s nimi totiž interferovat.