Koriandr oceníte v každém pokrmu, je to koření i lék v jednom

Listy a semena koriandru kostrez / Shutterstock.com

Stále používáte jenom sůl a pepř nebo patříte mezi dobrodruhy, kteří rádi experimentují s kořením? Koriandr pravděpodobně znáte a možná ho i používáte. Jedná se o rostlinu, která se odedávna používá v Indii jako koření i lék. Je dokonce i součástí kari a ne každý si dokáže vybavit jeho chuť. Neměli byste ho však přehlížet, a to nejen kvůli jeho jedinečné chuti. Funguje jako lék na řadu neduhů a jeho nutriční složení se postará o to, aby byl váš pokrm doplněný o důležité živiny.

Přečtěte si také

Běh je jedním z nejlepších způsobů, jak zhubnout. Máme 7 tipů, jak začít běhat tak, aby vás to opravdu bavilo

Nenápadný, ale mocný

Celým názvem koriandr setý je nenápadná jednoletka. Lidé ho využívají již více než 5 000 let a vzhledem ke své chuti a vlastnostem se rychle rozšířil do celého světa. V zahraničí můžete narazit také na název „dhaniya“.

Jeho listy, stonky a semena mají rozpoznatelnou a štiplavou vůni a běžně se používají při vaření, syrové nebo sušené, případně se melou na prášek. V běžných obchodech narazíte většinou na drcené listy, pro nákup celých nebo drcených semen je lepší navštívit specializované prodejny s kořením nebo asijské potraviny.

Listy a semena koriandru Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Snadno ho vypěstujete

V našich podmínkách můžete tuto bylinu snadno pěstovat, planě dokonce roste v oblastech kolem Středozemního moře. Vysadit ho můžete na zahrádce, na balkoně nebo v kuchyni za oknem, abyste ho měli během vaření snadno při ruce. Preferuje slunná místa a výživnou půdu, která by neměla vyschnout.

Zelené lístky dodají pokrmům svěží chuť a můžete je průběžně sklízet. Nabízí se vám dvě možnosti pěstování – buď si ho vysadíte ze semen, anebo si v zahradnictví koupíte již vzrostlé rostlinky. Pokud ho budete sázet, dbejte u semínek na rozestup 20–30 cm a sázejte je do hloubky 1–3 cm. Do 3 týdnů vám vyklíčí, ale sklízet byste neměli, dokud nebude mít rostlinka alespoň 15 centimetrů. Následně jí můžete otrhat lístky nebo ji celou odstřihnout u země. Netrhejte však více než 30 % listů, protože by to rostlinu výrazně oslabilo.

Za oknem můžete použít pro pěstování truhlík nebo široký květináč. V závislosti na odrůdě bude potřeba zhruba každé 3 měsíce vysévat novou várku.

Pěstování koriandru v půdě na zahradě Daria Lixovetckay / Shutterstock.com

Do jakých receptů se hodí nejvíce?

Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste tradiční indické pokrmy s koriandrem. Kromě toho využijete zelené listy v salátech a čatní, hodí se i do polévek, k masovým i bezmasým pokrmům, k mořským plodům aj. Lze jej dát i do nádivek, pečiva, omáček, k bramborům a kamkoliv jinam.

Pokud si pěstujete koriandr sami, poznáte, že čerstvý má výraznější chuť. Můžete si ho i usušit a používat celý rok, ale sušený má mírnější aroma. A pokud máte celá semena, lze je opéct, rozdrtit a přidat třeba do masových pomazánek a marinád.

Ochuťte si s ním svůj příští oběd

Plný důležitých látek

Listy koriandru jsou skvělým zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku, manganu a železa. Obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin, včetně kyseliny askorbové nebo vitamínu C, z nichž každá má celou řadu prospěšných vlastností. Semena koriandru mohou být také bohatá na fytonutrienty a mají podobný nutriční profil jako jeho listy.

Miska omáčky s krevetami a koriandrem jutamas / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

  • Lepší zrak – Zařazení koriandru do jídel podpoří zdraví vašich očí. Je to proto, že jeho listy obsahují velké množství vitamínů A, C, E a karotenoidů. Jeho pravidelná konzumace může oddálit věkem podmíněnou makulární degeneraci a také léčit zánět spojivek.
  • Podpora imunity – Zmíněné vitamíny C, E a A mohou také pomoci postupně zlepšit váš imunitní systém.
  • Lepší řízení hladiny cukru v krvi – Jasně zelená barva koriandru je způsobena přítomností antioxidantů, které mohou podporovat aktivitu enzymů. Stimuluje tedy i sekreci inzulínu, který může snížit hladinu cukru v krvi.
  • Snížení špatného cholesterolu – V dnešní době trpí problémy s vysokým cholesterolem každý třetí člověk. Pravidelná konzumace listů koriandru může pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol a zlepšit HDL (dobrý) cholesterol.
  • Posílení kostí – Listy obsahují velké množství minerálů dobrých pro kosti, jako je vápník, mangan, hořčík a fosfor. Protizánětlivá funkce koriandru také chrání kosti před bolestí související s artritidou.
  • Zdravá střeva – Listy obsahují velké množství vlákniny, která může poskytnout úlevu od zažívacích problémů.
  • Zdravá pokožka – Jelikož obsahuje mnoho železa a vitamínu E a A, bojuje proti volným radikálům, které mohou poškodit pokožku. Působí také jako lék na mastnou pleť, a to díky své schopnosti absorbovat přebytečný maz. Jde i o antimikrobiální, antiseptické a antifungální činidlo.
Dodejte svým pokrmům chuť
  • Zdravé srdce – Koriandr funguje jako diuretikum, které pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu a sodík z vašeho systému. To pomáhá snižovat krevní tlak a jak již bylo zmíněno, může také regulovat hladinu cholesterolu. Tyto faktory samy o sobě mohou snížit riziko srdečních onemocnění.
  • Ochrana mozku a paměti – Extrakt z koriandru chrání buňky v mozku před poškozením a zlepšuje paměť.

Koriandr je velmi zdravý a výživný, ale na jeho konzumaci by měly dát pozor osoby s nízkým krevním tlakem a všichni, kteří užívají léky na tlak. Mohl by s nimi totiž interferovat.