Zažeňte podzimní nachlazení s echinaceou! Je skvělá na imunitu, rýmu a kašel i opary

Louka s květy echinacey Audrey Wilson1 / Shutterstock.com

Barevné kvítky echinacey dokážou rozzářit i ten nejpošmournější podzimní den. A to nejen díky svým krásným barvám, ale především díky schopnostem zahánět nachlazení, rýmu a kašel. V našem článku vám poradíme, na co všechno je možné echinaceu užívat, jak v obchodech vybírat ty správné přípravky s jejím obsahem i jak si léčivé echinaceové tinktury a odvary připravovat jednoduše doma.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Nachová kráska s léčivými květy i kořeny

Echinacea purpurea (česky třapatka nachová) pochází z prérií Severní Ameriky, kde její zázračné účinky objevili již původní indiánští obyvatelé.

Latinský název je odvozen z řeckého slova echinos neboli ježek, protože pichlavý střed květů připomíná právě toto zvíře. Květy třapatky se sbírají od června do září, kořeny obsahující éterické oleje až později na podzim.

Zdravotní benefity echinacey

  • Posiluje imunitu.
  • Aktivuje bílé krvinky, díky čemuž dokáže bojovat proti bakteriálním i virovým infekcím. Je účinná v boji s nachlazením, chřipkou i angínou, snižuje horečku.
  • Tlumí bolest v krku, napomáhá vykašlávání.
  • Posiluje obranyschopnost buněk až o 80 % (mimo jiné pomáhá podporovat porušenou imunitu při rakovině po chemoterapii a ozařování).
Připravte i děti na blížící se zimu
  • Působí protizánětlivě (při zevním i vnitřním užívání).
  • Čistí krev.
  • Regeneruje pokožku – pomáhá při oparech i akné.
  • Léčí záněty močového měchýře a močových cest i ledvin.
  • Je účinnou první pomocí proti bolesti zubů a zánětům v ústní dutině.

Pozor! Echinaceu by neměly užívat těhotné ženy, dále uživatelé imunosupresivních léků a osoby se systémovými a autoimunitními onemocněními, jako je např. lupus, revmatoidní artritida, lupénka, roztroušená skleróza atd.

Nemocná smrkající žena s čajem a teploměrem Gorynvd / Shutterstock.com

Přípravky s echinaceou vybírejte podle složení, nejúčinnější je kombinace kořene a alkoholu

Vitamínové doplňky stravy s echinaceou zakoupíte v lékárnách, ve zdravých výživách nebo jiných speciálních obchodech. Sehnat se dají ve formě tablet, kapek, sirupů, tinktur, mastí a krémů nebo bylinných čajů. Při nákupu sledujte především složení a vybírejte takové výrobky, které mají echinacey nejvíce a pokud možno obsahují čistý výtažek z kořene, který je z celé rostliny nejúčinnější, protože je cenným zdrojem esenciálních olejů.

Počkejte si, než bude v akci

Vedle glykoproteinů a flavonoidů obsahuje rostlina třapatky také prospěšné polysacharidy. Ty jsou ovšem obtížně rozpustné ve vodě – lepší jsou proto přípravky obsahující alkohol jako např. tinktury nebo jiné kapky.

  • Čistý extrakt z kořene třapatky obsahují například tinktury: Imunit Echinaceové kapky (100ml balení vychází na 170–199 Kč); Echinaceový extrakt Karel Hadek (cena cca 300 Kč za 100 ml) nebo Echinaceové alkoholové kapky ESI (100 ml vychází na 320 Kč), které obsahují jak kořen z třapatky nachové, tak kořen příbuzné terčovky úzkolisté.
  • Zakoupit můžete také samotný drcený kořen echinacey, ze kterého si doma připravíte vlastní léčivé tinktury, odvary a čaje. Cena za 100g balení se většinou pohybuje od 50 do 99 Kč.
Látkový pytlík a lžička se sušenou echinaceou a její květy Chamille White / Shutterstock.com

Domácí tinktura z echinacey

Domácí echinaceovou tinkturu oceníte nejen při posilování imunity a detoxikaci organismu, ale také jako první pomoc při nachlazení nebo coby dezinfekci na rány. Jako prevence se užívají 2 čajové lžičky jednou denně, při nachlazení 2 lžičky každé dvě až tři hodiny. Nikdy ovšem neužívejte tinkturu s echinaceou déle než 14 dní a před dalším podáváním udělejte alespoň dvoutýdenní přestávku.

  • Postup výroby: Na 1 litr neochuceného alkoholu použijte 300 g rostliny třapatky – celé čerstvé nebo sušené (případně postačí pouze kořen). Echinaceu nechte zcela ponořenou louhovat v uzavřené nádobě 2–4 týdny. Občas protřepejte. Po vylouhování sceďte a skladujte v dobře uzavíratelných sklenicích. Takto vám vydrží i několik měsíců až let.

Pokud hotovou tinkturu zředíte vodou (v poměru 2 lžičky tinktury na 200 ml vlažné vody), vyrobíte si účinnou domácí pleťovou vodu, která vám pomůže s akné i nejrůznějšími ekzémy a podpoří regeneraci pleťových buněk.

Echinaceový odvar

Pro přípravu odvaru jsou nejlepší tužší části rostliny, jako je právě cenný kořen. Při akutním stadiu nachlazení nebo infekce se užívá 1 polévková lžíce odvaru každé 2 hodiny. Stejně jako v případě tinktury platí, že je možné užívat odvar maximálně 14 dní v kuse, poté je nutný dvoutýdenní odstup.

  • Postup výroby: 1 čajovou lžičku pokrájeného či nadrceného, čerstvého nebo sušeného kořene echinacey dejte do 250 ml vody a povařte 20 minut. Sceďte a skladujte v uzavřené nádobě. Odvar spotřebujte do 48 hodin.

Z třapatky se dá připravovat i čaj, ten však není tak silný a účinný jako odvar, protože části rostliny se u čaje nevaří, pouze nechávají louhovat po dobu asi 10 minut v horké vodě.