Krádeže v obchodech: Co a jak Češi nejčastěji kradou a jaké hrozí tresty?

Zlodějka chycená v obchodě Andrey_Popov / Shutterstock.com

Obchodníkům běhá ze zlodějů mráz po zádech. Česká republika patří dlouhodobě mezi země s extrémní mírou drobných krádeží v obchodech. V tomto neobvyklém sportu několikrát předstihujeme třeba i Spojené státy. Mezi nejčastější cíle patří obchody s módou, drogerie i potraviny. Za obří míru krádeží je zodpovědná i česká legislativa, která nedokáže notorické zloděje dostatečně potrestat a odradit je od dalších krádeží.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Kdo nejčastěji krade v obchodech?

Podle informací společnosti M2C kradou v obchodech z 90 % jednotlivci a ze 75 % jsou to muži. Většina krádeží probíhá v odpoledních hodinách.

Obvykle se nekradou levné, ale dražší položky – z potravin to bývají například konzervy tuňáků, cukrovinky, uzeniny a alkohol. V drogeriích jde zejména o dražší parfémy.

Ačkoliv kradou lidé obou pohlaví, různého věku i vzdělání, typickým zlodějem v Česku je muž do 40 let, který nemá pracovní návyky a má nižší vzdělání. Zatímco příležitostného zloděje lze často rozeznat podle podezřelého chování, zkušeného zloděje lze jen těžko rozpoznat. Chová se při krádežích přirozeně a je obvykle dobře oblečený, aby splynul s davem a nevzbudil podezření.

Žena krade víno v obchodě industryviews / Shutterstock.com

Legislativa jako výsměch obchodníkům

Dopouští se zloději trestného činu? Z hlediska práva pouze tehdy, když ukradené věci přesahují zákonem danou hodnotu. Při krádeži za méně než 10 tisíc Kč jde jen o přestupek – a zloději si dávají dobrý pozor na to, aby se této hranice drželi. Před 3 lety to bylo jen 5 000 Kč, o rok později se hranice stanovila na dvojnásobek. Hlavním argumentem mělo být odlehčení soudům, které mají následně méně práce. Naopak se však přitížilo přestupkovým komisím.

Zároveň šlo o nejlepší možnou zprávu pro zloděje, kteří se už nemusejí tolik krotit. Míra krádeží se v Česku snížila pouze ve stavu nouze, protože hrozily tvrdší tresty. To ovšem již neplatí a počet krádeží se zvyšuje. Některé jsou za účelem obohacení, ale stále častější jsou krádeže z nouze, tedy u lidí, kteří jsou v zoufalé životní situaci. Běžné jsou případy, kdy se matka snaží odcizit plenky pro miminko nebo kdy hladový senior krade základní potraviny.

Pokud obracíte každou korunu, pohlídejte si slevy

Jsou tresty dostatečné?

  • Pokud jde o krádež v obchodě do 10 tisíc Kč, s výjimkou kapsářství, rabování nebo loupeže, přestupci lze uložit pokutu do 50 tisíc Kč a při recidivě 70 tisíc Kč.
  • Pokud by ukradl věci v hodnotě nad 10 tisíc Kč, jde už o trestný čin s trestní sazbou na 1–2 roky.
  • Když jde o krádež věcí v hodnotě nad 100 tisíc Kč, sazba odnětí svobody je 1–5 let.
  • 2–8 let může zloděj dostat tehdy, pokud je součástí organizované skupiny nebo krade například za válečného stavu.
  • U velkých škod kolem 10 milionů korun už je sazba 5–10 let.

Recidivisté nemusí mít u přestupků strach z odnětí svobody

Trest odnětí svobody za spáchání přestupku nehrozí, a to dokonce ani recidivistům, kteří páchají krádeže opakovaně. V praxi jsou běžné případy zlodějů, kteří mají desítky přestupků a v krádežích bez obav pokračují. Z chycení ochrankou si často hlavu nelámou, protože dostanou uloženou pouze pokutu, kterou mnohdy nezaplatí. Ostraha si obličeje takových zlodějů často pamatuje, ale ani to je někdy neodradí, případně obchody střídají.

Bezpečnostní kamera v obchodě LookerStudio / Shutterstock.com

Časté triky zlodějů

  • Zloději si nejčastěji vybírají slepá místa, na která kamery nevidí, nebo nepřehledná místa, na kterých je větší počet lidí. Když kradou ve skupině, jeden obvykle krade a ostatní vytváří clonu.
  • Ukradené věci běžně schovávají do spodního prádla, do skrytých kapes, sportovních tašek nebo i pod klobouk.
  • Aby je členové ochranky nepoznali, zloději často vsadí na převleky. Někdy stačí i kšiltovka a pachatel rázem vypadá odlišně.

Pokud někoho přistihnete při krádeži, rozhodně to neřešte svépomocí a nesnažte se ho upozornit, nebo dokonce zadržet, protože byste se tím mohli snadno ohrozit. Nenápadně upozorněte člena ochranky, případně můžete přivolat policii, ale to už bude zloděj pravděpodobně pryč.