ČOI odhalila, že internetoví prodejci stále porušují zákony. Umíte poznat rizikový e-shop?

Nakupování online přes notebook fizkes / Shutterstock.com

Považujete nakupování v e-shopech za bezpečné? Kamenné prodejny mizí a zájem o nakupování v internetových obchodech roste. Ne každý e-shop je však místem, kde můžete bezpečně nakoupit. Česká obchodní inspekce zjistila, že drtivá většina kontrolovaných e-shopů porušuje právní předpisy a od začátku roku se situace ještě zhoršila. O jaká porušení se jedná a na co si dát v případě online nakupování pozor?

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Situace s e-shopy se zhoršuje

Ne každý provozovatel e-shopu je skutečný profesionál – mnoho podnikatelů a firem provozuje internetové obchody, kterým chybí základní náležitosti, čímž se dostávají do křížku se zákonem.

ČOI e-shopy pravidelně prověřuje a jen málokterý splňuje legislativní povinnosti. Ve 2. čtvrtletí provedla inspekce celkem 245 kontrol. K porušení právních předpisů došlo ve 203 případech, což je alarmující číslo – 82,9 % kontrol zjistilo pochybení. Oproti 1. čtvrtletí 2022 se počet online obchodů, které porušují právní předpisy, zvýšil o 5,7 %.

Neznamená to však, že většina e-shopů v Česku porušuje předpisy. Inspekce se zaměřuje na podněty od samotných spotřebitelů a často kontroluje e-shopy, u kterých bylo už v minulosti zjištěno pochybení.

Notebook s e-shopem, brýle a muž s tabletem one photo / Shutterstock.com

Jaké nedostatky inspekce odhalila?

Ve více než 170 případech se ukázalo, že se provozovatelé uchylují k nekalým obchodním praktikám. Zákon na ochranu spotřebitele byl porušen ve 454 případech, právní předpisy EU pak byly porušeny ve 45 případech. Jaké nedostatky byly odhaleny?

  • Ve 125 případech nedošlo k informování o možnostech reklamace.
  • V 91 případech došlo ke uvádění klamavých nebo nepravdivých informací.
  • V 80 případech nebyly poskytnuty, nebo byly zatajeny či špatně uvedeny, podstatné informace o produktu.
  • V 75 případech nebyl spotřebitel informován o možnostech mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů.
  • Ve 25 případech bylo porušeno ustanovení, které upravuje postup při uplatnění a řešení reklamací. Zejména prodávajícímu ukládá povinnost přijmout reklamaci a vystavit o tom písemné potvrzení a dále povinnost o reklamaci rozhodnout a vyřídit ji ve stanovené lhůtě.
  • Ve 42 případech bylo prokázáno porušení ostatních právních předpisů, které jsou předmětem dozoru ČOI, od technických požadavků na výrobky až po ukončenou životnost nebo obsah zdraví škodlivých látek.
Kreditní karta nad notebookem chycená rybářským háčkem wk1003mike / Shutterstock.com

ČOI uložila pokuty za bezmála 3 miliony korun

Bylo uloženo celkem 233 pokut v hodnotě 2 986 000 Kč. Nejvyšší pokuta v hodnotě 320 tisíc korun byla uložena společnosti Somavedic Technologies s.r.o. Ta provozuje e-shop Somavedic.cz, na kterém uváděla nepravdivou informaci, že její zařízení eliminuje vliv 3G, 4G a 5G. Tvrzení nepravdivých informací je zakázané. Navíc nebyly na webu uvedeny podmínky reklamace a nebyla splněna povinnost vystavení EU prohlášení o shodě.

Neriskujte – nakupujte u ověřených prodejců

Seznam rizikových e-shopů

Některé podvodné nebo rizikové e-shopy lze poznat již během krátké chvíle, u jiných je to složitější. Jedním z nejlepších nástrojů pro ověření rizikovosti je seznam, který vytvořila přímo ČOI a najdete ho na této adrese.

Zde můžete zadat název e-shopu a rázem se dozvíte, jestli ho ČOI eviduje jako rizikový a jaká jsou rizika. Pokud vám přijde pracné každý obchod hledat v seznamu, můžete také použít nástroje, které s tímto seznamem spolupracují, od antiviru ESET až po doplňky do prohlížečů. Seznam je neustále aktualizován, ale jelikož je e-shopů velké množství, ne všechny nebezpečné weby se na něm nachází.

Zoufalá žena s mobilním telefonem a kreditní kartou fizkes / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Pokud se nechcete spálit, nabízí se základní vodítka, která vám napoví, že byste se měli e-shopu vyhnout:

  • Uživatelské recenze – Pokud si nejste jistí, zkuste zadat název e-shopu do vyhledávače a přečtěte si uživatelské recenze. Pokud žádné neexistují nebo jsou negativní, buďte na pozoru.
  • Informace o doméně – Pokud e-shop existuje jen velmi krátkou dobu, může být podvodný.
  • Provozovatel – Každý e-shop musí mít uvedeného provozovatele a IČO, které si lze následně snadno ověřit třeba na serveru justice.cz. Pokud je stránka v češtině, ještě to neznamená, že ji provozuje česká firma.
  • Vzhled – Vypadá e-shop příliš amatérsky nebo nedokončený? Jsou na něm texty, které jsou špatně přeložené do češtiny? I to by vám mělo být podezřelé.
  • Obchodní podmínky – Pokud chybí obchodní podmínky, rozhodně zde nenakupujte.
  • Nápadně nízké ceny – Mnoho podvodných e-shopů láká na nereálně nízké ceny, může jít o podvod nebo o prodej padělků.
  • Platba předem – Platby předem provádějte jen u důvěryhodných obchodníků, v opačném případě se možná nedočkáte zboží ani peněz.