Podzim na zahradě! Jaké rostliny nezapomenout vysadit?

Žena sází cibulky do hlíny JulieK2 / Shutterstock.com

S podzimem práce na zahradě nekončí, spíše naopak. Pro všechny zahrádkáře nastává čas, kdy mohou svou zahradu připravit na nadcházející rok a zajistit si bohatou úrodu na další sezónu. Toto období je ideální pro vysazování nových rostlin, ať už se jedná o ty užitkové, nebo okrasné. Které rostliny a jakou zeleninu na podzim vysadit a co jednotlivé druhy vyžadují?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Jarní cibuloviny

Po chladné, zdlouhavé zimě vás na jaře nic nepotěší tak moc jako první rozkvetlé barevné cibuloviny. Právě na podzim je nejvhodnější čas pro výsadbu tulipánů, hyacintů nebo narcisů.

Oblíbenými stálicemi, které s prvními jarními paprsky ohlašují příchod jara, jsou ale i sněženky a bledule či krokusy. Každá rostlina má nicméně odlišné nároky, a je proto dobré vědět, který měsíc je pro jednotlivé cibuloviny nejvhodnější.

Tulipány

Zhruba v druhé polovině září přichází vhodná doba na vysazování tulipánů. Snažte se pro ně vybrat slunné místo s kvalitní zeminou, abyste se na jaře pokochali rozkvetlými okrasnými záhony či si je mohli nařezat do vázy. Tulipány jsou vůbec nejpěstovanější cibulovinou, jejíž jednotlivé druhy se vyskytují v mnoha barevných odstínech, velikostech a tvarech květů.

Sázení cibulek do hlíny iMarzi / Shutterstock.com

Narcisy

Kromě klasických narcisů si lze pořídit i speciálně vyšlechtěné odrůdy, které budou ozdobou celé zahrady. Běžné narcisy jsou oproti těm kultivovaným menší a hodí se například na skalky. Při jejich výsadbě dbejte na hlubší zasazení cibulek, klidně až do hloubky 20 centimetrů.

Dopřejte zahrádce vhodnou péči

Lilie

Liliím se obecně daří na místech s lehčí zeminou, která je dobře propustná. Na rozdíl od tulipánů a narcisů ovšem nesnesou příliš mnoho slunečního záření a lépe se jim daří v polostínu. S výsadbou jejich cibulek do záhonu lze začít od poloviny září a vysazovat je můžete až do konce října.

Hyacinty

Nádherná vůně hyacintů je jedním z důvodů, proč byste tuto květinu neměli při podzimní výsadbě opomenout. Kromě opojné vůně navíc dobře vypadají na záhonu nebo v truhlících a vyskytují se v mnoha barevných variantách. Právě podzim je nejvhodnějším obdobím pro jejich vysazování.

Žena sází cibulky rozličných rostlin photka / Shutterstock.com

Sněženky

Sněženky jsou známé jako první poslové jara, jelikož na zahrádce mezi ostatními jarními cibulovinami rozkvétají jako první. Často se začnou objevovat tehdy, když jsou záhony a země ještě pokryté sněhem. Také jejich výsadba by měla probíhat hned s příchodem podzimu, případně klidně již na přelomu srpna a září.

Bledule

Dalšími jarními vlaštovkami jsou bledule, jež začínají rozkvétat s prvními silnějšími slunečními paprsky. Ideální umístění je pod stromy či keři, kde budou alespoň částečně kryté. Bledule rostou i volně v přírodě, zde jsou nicméně chráněné. Stejně jako sněženky se vysazují v září.

Krokusy

Barevné květy krokusů se na zahrádkách také objevují již s prvními jarními paprsky a květinový záhon dokážou skvěle rozzářit. Zejména, pokud je zasadíte po trsech, budou se mezi ostatními rostlinami krásně vyjímat – dobře ale vypadají i na samotném trávníku. Opět pro ně platí, že čím více dopadajícího slunce, tím lépe.

Trs kvetoucích sněženek freya-photographer / Shutterstock.com

Zelenina

Ještě v září můžete vysadit některou zeleninu a později tak sklidit rané ředkvičky, salát nebo roketu. Říká se, že co zasejete na podzim, sklidíte na jaře. Přesně tak to je i v případě listové petržele či špenátu, jejichž listy se skutečně mohou již na samém počátku jara začít sklízet.

Jako velký pomocník vám poslouží pařeniště či fóliovník, které ochrání rostoucí zeleninu před chladem, který by ji mohl spálit.

Nezapomeňte – pěstovat lze i v domě či na terase

Pokud však nevlastníte zahradu, případně se vám nechce na sklizeň čerstvých surovin čekat, nezoufejte. Nahlédněte do výběru slev na Kupi.cz a vyberte si ty nejlepší kousky do svých sezónních receptů!