Jak chytře ušetřit v domácnosti? Naučte se neplýtvat jídlem a plánovat své nákupy

Žena nakupuje v supermarketu Prostock-studio / Shutterstock.com

Zbytečné vyhazování potravin je problém, který trápí mnoho českých domácností. Něco se zkrátka nedojí, jiné zásoby se zkazí nebo shnijí a někdy prostě jen neuváženě nakoupíme víc jídla, než ve skutečnosti potřebujeme. Zvláště, pokud je v akci. Jak zbytečnému vyhazování a plýtvání jídlem i penězi předcházet?

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Zkuste si jeden až dva týdny (nebo klidně celý měsíc) poctivě sledovat, kolik za jídlo utratíte a kolik ho zhruba vyhodíte.

Když si pak poměrně spočítáte, o jakou částku jste ve vyhozených potravinách přišli, možná se budete divit. Začněte při nákupu dodržovat pár základních zásad a jídlo si více plánovat.

Nenakupujte v akcích víc, než potřebujete

Ať už se jedná o akce typu „2+1 zdarma“ nebo zlevněné produkty, na které v obchodě narazíte a které jste neměli v plánu kupovat, ovšem „za tu cenu by byl hřích je nevzít“ – a rovnou alespoň tři místo jednoho, který by vám bohatě stačil. Když pak ale nestihnete všechny věci spotřebovat, může se stát, že v přepočtu za jeden kus zaplatíte mnohem více, než byla jeho běžná cena.

Trvanlivé potraviny se doma jen tak neztratí
  • Například vybraný sýr běžně stojí 30 Kč. V akci je výhodné balení 3+1 zdarma. Radši jich proto vezmete víc, když to vyjde levněji. Za 4 sýry tak dáte jenom 90 Kč.
  • Doma se vám však stane, že všechny zkrátka sníst nestihnete, dva se zkazí a musíte je vyhodit. Nakonec vás dva snězené sýry vyšly na 45 Kč za kus, což je mnohem víc, než by vás stál jeden za původní cenu. Jak často se vám tohle stává?

Vždy si proto přepočítejte cenu za jeden produkt z balení a porovnejte ji s cenou stejného výrobku prodávaného samostatně. A především si promyslete, zda všechny produkty z výhodného balení dokážete spotřebovat a zda vám nevyjde levněji nakoupit méně zboží bez akce.

Žena si vybírá masné výrobky z chladicího boxu Bee Bonnet / Shutterstock.com

Vařte na několik dní dopředu

Pokud se naučíte vařit větší množství jídla – které si například dáte na večeři a další den si ho vezmete i s sebou na oběd do práce – ušetříte tím spoustu času i peněz. Zvláště, pokud takto budete vařit i pro partnera nebo další členy domácnosti. Hlavně nebudete muset vařit a nakupovat více druhů jídla. Jen si představte, kolikrát se vám stalo, že jste nakoupili a uvařili večeři, ze které vám něco zbylo, ale další den jste vařili jiné jídlo nebo šli do restaurace a ke zbytkům se již nikdo nedostal. A tak skončily v koši.

Jděte na vaření chytře

Vyzkoušet můžete metodu „krabičkování“. Pořiďte si kvalitní dózy do lednice, ve kterých jídlo vydrží dlouho čerstvé, a naporcujte si dopředu večeře i obědy. Ty si pak jednoduše budete odebírat a ušetříte během týdne spoustu času. Navíc se takto dá velmi snadno plánovat zdravé, vyvážené a pravidelné stravování během redukční diety.

Žena vyndává z lednice krabičky s jídlem Okrasiuk / Shutterstock.com

Pár dalších rad, jak nakupovat potraviny, abyste je nevyhazovali a ušetřili

Nákup si předem naplánujte, napište si seznam, projděte letákové akce: na Kupi.cz najdete všechny akční letáky na jednom místě. Pokud je vás v domácnosti více, sestavujte si alespoň orientační jídelníčky na několik dní dopředu – co budete snídat, obědvat, večeřet apod. Usnadní vám to organizaci nákupu i spotřebovávání jídla.

Mléčné výrobky, uzeniny, ovoce a zeleninu a pečivo nakupujte raději v menším množství a častěji. Tyto potraviny se rychle kazí a nejčastěji vyhazují. U výrobků také sledujte datum spotřeby. U každé položky si řekněte, kdy ji zhruba sníte.

Co bude zítra k snídani?

Kupte se slevou Donut.

Porovnat slevy

Pokud nakupujete koncem pracovního týdne, myslete na víkend – pokud budete pryč, nekupujte zbytečně potraviny, které by se za tu dobu mohly zkazit.

V kuchyni mějte přehled o zásobách, aby se vám zbytečně nehromadilo množství nevyužitých surovin. V lednici udržujte pořádek a čistotu, aby vám potraviny vydržely čerstvé co nejdéle.