Zasadíte botu, vyroste vám jabloň. Takto vypadají nejekologičtější tenisky

Žena vkládá tenisku Johnny do zeminy Johnny

Módní výrobci se dnes nepředhání jen v kvalitě nebo v ceně, ale zejména v udržitelnosti. Velmi dobře vědí, že jsme bombardováni informacemi o znečištění planety, a tak se většina velkých i malých značek stále častěji zaměřuje na výrobu, která má minimální dopad na životní prostředí. Jeden výrobce šel s touto myšlenkou tak daleko, že navrhl boty, které jsou natolik ekologické, že je můžete zakopat na zahradě a vyroste vám z nich jabloň.

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Reakce na dopad rychlé módy

Žádné boty nevydrží věčně, časté používání způsobuje opotřebení a únavu materiálu. Běžné boty skončí často v popelnici a následně na skládce. To životnímu prostředí nijak neprospěje.

33letý Luc Houle z Toronta pracoval v módním průmyslu a podílel se na produkci rychlé módy, u které je dokázané, že je jedním z největších zdrojů znečištění. Šokovalo ho, když viděl, jaký má rychlá móda dopad. Rozhodl se tedy, že začne pracovat na obuvi, která se plně rozloží.

„Plast vydrží ještě asi 1 000 let poté, co ho vyhodíme,“ řekl Houle. „Chtěl jsem něco udělat, abych to napravil.“

Oblečení na hromadě u popelnice Baloncici / Shutterstock.com

Pocta nejslavnějšímu sázeči stromů

V USA žil na přelomu 18. a 19. století muž jménem Jonathan Chapman. Šlo o pionýra a misionáře, který měl neuvěřitelně štědrý a přející přístup k lidem i k přírodě. Chodil po Spojených státech a sázel jabloně. Díky tomu se mu začalo říkat Johnny Appleseed. Nezajímaly ho peníze ani moc, jen chtěl konat dobro a za svůj život vysázel obrovské množství jabloní po celém severu USA.

Právě touto legendou se Luc Houle inspiroval a založil značku obuvi „Johnny“. Aby zanechal skutečný odkaz Johnnyho Appleseeda, navrhl boty tak, aby bylo hluboko v podrážce umístěno semínko jabloně obalené hnojivem. Když obuv doslouží, jednoduše se bota zasadí, postupně se zcela rozloží a vyroste jabloň.

Proč se obuv rozloží?

Tajemství je v materiálu. Materiály, ze kterých bota je, jsou vyrobeny z přirozeně se vyskytujících sloučenin, jež jsou navrženy tak, aby přitahovaly mikroorganismy, které se jimi nakonec živí. Obuv by se měla po zakopání do země rozložit do tří let.

Nikdo by nechtěl boty, které se rozloží na noze po delší chůzi, jsou proto navrženy tak, aby byly vysoce kvalitní a dlouho vydržely. Jde v podstatě o plátěné tenisky, které mají stylový vzhled a jsou odolné proti vodě, bakteriím a zápachu.

Boty Johnny v černé barvě s červenými tkaničkami Johnny

Sen se proměnil v realitu

Aby bylo možné vyrábět obuv, jsou k tomu potřeba peníze do začátku a ty Luc získal díky Kickstarteru. Umístil sem svůj projekt a jako cíl si stanovil, že potřebuje 70 tisíc dolarů. Podařilo se mu získat ještě více peněz, než potřeboval. Plán vyšel a díky tomu obuv míří do výroby.

Zájemci si mohou obuv značky Johnny objednat na Kickstarteru nebo na oficiálním webu Johnnyfootwear.com. Ačkoliv jde o převratnou obuv, cena byla stanovena rozumně a jeden pár stojí v přepočtu 2 519 Kč. Lidé si mohou boty předobjednat a dočkat by se jich měli na začátku roku 2023.

Značek kompostovatelné obuvi prudce přibývá

Trend rozložitelné obuvi je na vzestupu a Johnny není zdaleka jedinou značkou, která takové boty nabízí. Na stejném principu funguje značka OAT Shoes, která vyrábí obuv, z níž vám po zasazení vyroste kytice lučních květin. Další rozložitelné boty nabízí třeba značky BlueView nebo Orba.

Je zvláštní, že mnoho značek uvádí, že jde o první rozložitelné boty. Jde samozřejmě o marketing, ale nezáleží na tom, kdo s takovou obuví přišel první. Důležité je, že je tento trend na vzestupu a velcí výrobci zajisté nebudou chtít zůstat pozadu.