Hon na cukr v akci: V akčních letácích výrazně klesl počet slev na „bílé zlato“

Žena hledá nejnižší cenu cukru na internetových stránkách nákupního rádce Kupi.cz Kupi / Canva

V důsledku stále se zvyšujících cen energií zdražuje v současné době velké množství komodit, mezi nimi například cukr. Jeho cenovka v obchodech se zvedla přibližně o 10 Kč za kilogram. Vzhledem k tomu, že cukr je důležitou surovinou v mnoha dalších potravinářských odvětvích, dá se očekávat další zdražení napříč trhem. Ceny tak porostou například u sladkého pečiva nebo levného alkoholu.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Ceny cukru letí nahoru

Cukr zdražuje a v některých řetězcích dosahuje ceny bezmála 40 Kč za kilogram.

Například kilo cukru privátní značky obchodního řetězce Tesco stálo ještě na jaře 20 Kč, nyní je to 35 Kč. V Kauflandu vás vyjde kilogram obyčejného bílého cukru dokonce na 37 Kč.

Vyšší ceny jsou fér pro všechny, připlatí si obyčejný spotřebitel, stejně jako potravinářské firmy. „Během jednoho měsíce cukr nakupujeme o sto procent dráž. Za kilogram platíme místo 13 korun 26,60,“ uvedl majitel výrobny dortů Marlenka Gevorg Avetisjan.

Oslaďte si život za akční cenu 19,90 Kč

Cukr v akčních letácích

Největší nákupní rádce Kupi.cz zaznamenal oproti září 2021 výrazný pokles akcí na cukr, cena se naopak skutečně zvýšila.

  • Nejnižší akční cena za 1 kg cukru krystal v září 2021 byla 10,90 Kč. V září 2022 však byla akční cena cukru již 12,90 Kč, a to navíc v rámci pouze jednodenní akce v Bille. Další jednodenní akci na kilové balení cukru krystal uvedlo Penny, ale už za cenu 14,90 Kč.
  • Obdobně na začátku března 2022 byl v akci cukr krystal Korunní v Kauflandu ještě za 10,90 Kč. Tento řetězec jej poté až do konce srpna držel v akčních letácích za 16,90 Kč.
  • Aktuálně eviduje Kupi.cz akci v Albertu na cukr krupice Cukrovar Vrbátky 1 kg se slevou 33 % za 19,90 Kč (akční cena platí do úterý 18. 10.).

O tom, že Rohlík zastupoval ceny základních potravin a bude je držet až do Velikonoc, jsme psali v minulém článku. Příkladem může být cena cukru, kterou tento internetový prodejce drží na 19,90 Kč, stejně jako drží cenu u másla, oleje, mouky.

Muž sleduje na internetu slevy na cukr Kupi / Canva

Proč cukr zdražil?

Cukr zdražuje hned z několika důvodů. Většině cukrovarů nyní vypršely původní smlouvy na energie, proto musí uzavřít nové podle dražšího ceníku. Navíc jsou nyní na počátku zpracování letošní sklizně cukrové řepy, která byla dražší než ty předchozí.

Vedle narůstajících cen za energie musí výrobci cukru řešit i emisní povolenky. „Český cukrovarnický průmysl, a to jako jeden z mála v potravinářském sektoru, je zatížen povinností týkající se emisních povolenek, které ho ročně stojí stovky milionů korun,“ uvedl Josef Pojer z Českomoravského cukrovarnického spolku. Sklizená cukrová řepa se navíc musí zpracovat hned všechna najednou, jinak by mohlo dojít k jejímu znehodnocení.

Nakupte si i další sladidla

Výrazně zdraží například pečivo

Zdražení se promítne i do rozličných výrobků. Například Pekárna Kabát platila za kilo cukru 14 Kč, nyní už 24 Kč. To se odrazí na ceně vybraného pečiva, třeba klasického rohlíku, který zdraží z 8 na 9 Kč. I proto se pekárna chystá představit novou produktovou řadu levnějšího pečiva.

„Vymýšlíme řadu nových výrobků, které budou trochu levnější než ty stávající, protože jsou méně náročné na výrobu, suroviny, energie a pracovní sílu,“ vysvětlil majitel pekárny Richard Kabát. Kroucené rohlíky například nahradí rovnými, kterých se vejde na plech víc, a v některém pečivu mění poměr dražšího sádla vůči levnějšímu oleji. Rozhodně však neutrpí kvalita pečiva, zavazuje se pekárna.

Vánočka Stepanek Photography / Shutterstock.com

Připlatíme si za vánočku i cukroví

Se zdražením cukru souvisí samozřejmě také vyšší ceny sladkého cukroví. „Pochopitelně to výrazně ovlivní cenu sladkého a vánočního pečiva, nárůst cen tohoto sortimentu se dá očekávat v nejbližších dnech a týdnech. Výši zdražení nedokážeme odhadnout, ceny vstupů se mění velmi rychle,“ uvedl výkonný ředitel pekařského svazu Bohumil Hlavatý. Vánočka o hmotnosti 900 gramů vychází už nyní v lepších pražských pekařstvích na 172 Kč, v supermarketech se prodává za 110 Kč.

Připravte se na Vánoce

Vyšší cenovku dostane také alkohol

V důsledku zdražení cukru dojde pravděpodobně také k navýšení ceny levných druhů alkoholu, které ke své výrobě potřebují větší množství cukrové melasy. Zdražení se nejvíce dotkne levných rumů a vodek, jak uvedl generální ředitel společnosti Mast-Jägermeister CZ Jiří Štětina.

Obdobně společnost Stock Plzeň - Božkov, výrobce oblíbeného tuzemského rumu, zvýšila už začátkem září cenu u tohoto nápoje přibližně o 10 Kč. „Další navýšení cen očekáváme po Novém roce, protože mnoho smluv na materiál právě končí a nové ceny budou značně vyšší,“ uvedl ředitel likérky Jan Havlis. Ředitel společnosti Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka zase předpokládá, že sladké likéry zdraží průměrně o 5 až 8 %.

Nalévání mléka do šálku kávy ImYanis / Shutterstock.com

Hrnek kávy se také prodraží

Kromě cukru zdražuje také káva, jejíž cena meziročně vzrostla o 16,9 %. „Nedávný nárůst cen může z této ranní pochutiny udělat téměř luxus,“ předpovídají statistiky evropského statistického úřadu Eurostat. Vyšší cenu přisuzují statistici inflaci, která v unijních zemích dosáhla v srpnu 10,1 %, válce na Ukrajině, změnám klimatu a také pandemii.

Největší meziroční nárůst ceny kávy zaznamenali v srpnu spotřebitelé ve Finsku a Litvě, a to o 43,6 a 39,9 %. O více než 30 % stoupla cena ve Švédsku, Estonsku a Maďarsku. Milovníci kávy s mlékem poznají zdražení ještě více. Čerstvé plnotučné mléko totiž meziročně zdražilo o 24,3 %.