Kup teď, zaplať později: Odložené nákupy vypadají sympaticky, ale je to stále druh úvěru

Žena drží mobilní telefon, na kterém je stránka s nápisem Buy now, pay later! panuwat phimpha / Shutterstock.com

Žijeme v nejisté době a mnoho lidí omezuje své nákupy. Existují ovšem položky, bez kterých se neobejdeme. Pokud se náhle rozbije pračka, přestane fungovat počítač nebo se nám rozpadnou jediné boty do práce, je potřeba nakupovat hned. Jestli ale zrovna nemáte peníze, nemusíte si nikde žádat o půjčku, stále více lidí se obrací na službu odložených nákupů. Jedná se skutečně o převratnou nabídku, nebo je to jen zamaskovaný úvěr?

Přečtěte si také

Virální metoda nakupování 6-1 má ušetřit čas i peníze. Zvládli byste podle ní jíst?

Buy now, pay later

Koncept „kup teď, zaplať později“ není českou specialitou, popularita odložených plateb prudce roste po celém světě. V zahraničí se označují jako BNPL (buy now, pay later). Je to druh krátkodobého financování, který umožňuje spotřebitelům nakupovat zboží a platit za něj v budoucnu.

Pokud vám to připomíná poskytování půjček, nejste daleko od pravdy, funguje stejně, ovšem s tím rozdílem, že při nákupu neplatíte obchodníkům ani korunu navíc.

Stačí se obrátit na e-shopy, které tuto možnost placení nabízí, a těch rychle přibývá. Spolupracují přímo se společnostmi, jež odložené platby poskytují. Podmínky má každý trochu jiné. Někde je požadována drobná záloha, jinde můžete platbu uhradit do měsíce nebo si splátky rozložit na delší časové období.

Muž otevírá poloprázdnou peněženku Nana_studio / Shutterstock.com

Co z toho obchodníci mají?

BNPL zvyšuje kupní sílu a e-shopy nabízející možnost odložení nákupu mohou očekávat vyšší zájem ze strany spotřebitelů. Je to tedy v době krize velká konkurenční výhoda. Provozovatelé BNPL služeb zákazníkům nic neúčtují, ale mají z transakcí drobné provize přímo od obchodníků.

Může to vypadat jako novinka na trhu, ale tento systém se využívá minimálně od 19. století. Byl to způsob, jak si lidé mohli pořídit například nábytek nebo zemědělské vybavení i tehdy, když na něj aktuálně neměli finanční prostředky. Služba je zákazníkovi nabízena zdarma za předpokladu řádného splácení.

Chybí zde regulace a podporuje se zadlužování

Jde o službu, která zatím není ve světě téměř vůbec regulována. Největší kritiku získal tento koncept za to, že mají spotřebitelé falešný pocit finanční jistoty. Lidé bez finančních prostředků tak mohou více utrácet a dostávat se do podobné dluhové spirály jako u půjček.

Tato služba je propagována jako zábavná forma nakupování, se kterou si dopřejete radost ihned a nemusíte čekat. Placení za odložené platby je sice bez úroků, ale prudce roste počet lidí, kteří nedokážou tyto závazky splácet. V některých zemích je dokonce větší počet nesplácejících lidí než těch splácejících. Při nákupech s odloženými platbami je důležitá dávka sebereflexe, aby si člověk uvědomil, že si ve skutečnosti bere úvěr.

Žena sedí na zemi, drží prázdnou peněženku a kolem ní jsou faktury, kalkulačka, platební karta a mince Kmpzzz / Shutterstock.com

S touto službou se setkáváme stále častěji

Jelikož prudce přibývá lidí, kteří mají finanční potíže, služba je velmi populární a můžeme ji očekávat na stále větším množství e-shopů. Mezi průkopníky v tuzemsku patří například Twisto nebo Mallpay, který se přejmenoval na Skip Pay. Spolupracuje s nimi velké množství e-shopů.

Do tohoto segmentu začaly také vstupovat banky, které v něm vidí lukrativní možnost, jak si přivydělat. Například Raiffeisenbank spustila službu PlatímPak, se kterou už aktivně spolupracuje mnoho e-shopů a můžete s její pomocí koupit téměř cokoliv, od šperků až po oblečení.

Odložené platby aktivně využívá i největší tuzemský online prodejce elektroniky Alza.cz. U zboží si zákazníci mohou zvolit nákup na splátky nebo zaplacení třetiny částky teď a zbytek do tří měsíců.

Nákup spotřebičů se může prodražit, pohlídejte si slevy

Nenechte se napálit

Poskytovatelé odložených plateb mají své podmínky přehledně popsané a jednoduché k pochopení. Zatímco z klasických úvěrů má mnoho lidí respekt, tato služba je riziková tím, že se tváří zcela jinak, více přátelsky a bezpečně, jelikož je bez úroků. Tento pocit bezpečí se může vytratit v momentě, kdy spotřebitel nemá peníze na splácení. Díky BNPL si mohou kupovat drahé věci i lidé, kteří by za běžných okolností nemohli získat ani půjčku v bance. Nejvíce ohroženou skupinou jsou osoby s nízkou finanční gramotností.

Kamenné obchody mizí a očekává se, že se může online nakupování do pěti let zvýšit až o třetinu. To vytváří velkou příležitost pro každého poskytovatele BNPL. Je jen otázkou, jestli bude tato služba v budoucnu dostatečně regulovaná. Přichází s ní nebezpečí pro mnoho spotřebitelů. Je třeba přistupovat k odloženým platbám stejně jako k půjčkám a využívat je pouze v nezbytných případech.