Lidé utrácejí v obchodech méně: Šetří na potravinách i oblečení. Výjimkou jsou léky

Léky v lékárně i viewfinder / Shutterstock.com

Maloobchodní tržby v Česku podle očekávání klesají. V srpnu se v meziročním srovnání snížily o 8,8 %. Propad trvá už čtyři měsíce v řadě a Češi nakupují méně téměř ve všech typech prodejen. Výjimkou jsou pouze lékárny, kterým zisky dlouhodobě rostou. Naproti tomu nejhorší výsledky zaznamenaly obchody s oděvy a módními doplňky.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Omezujeme nákupy obuvi a oblečení

Nejvíce klesly zisky v segmentu módy, ztráty hlásí e-shopy i kamenné obchody. Oproti loňsku byly jejich tržby nižší o 15,1 %.

Dále následovaly domácí potřeby s poklesem 13,2 % a komunikační zařízení s 12,3 % . Drogerie zůstává na stejných číslech jako loni.

„K meziročnímu poklesu tržeb v maloobchodě přispěl vývoj prodeje potravin i nepotravinářského zboží. Na snížení maloobchodních tržeb se podílel i nižší prodej pohonných hmot, avšak oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil,“ komentuje výsledky vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Žena nakupuje v lékárně Gorodenkoff / Shutterstock.com

Daří se jen lékárnám a prodejnám zdravotnických potřeb

Za potraviny jsme v průměru utratili o 6,6 % méně, zatímco nepotravinářské zboží pokleslo o 10,3 %. Pouze léčiv a zdravotnického zboží se zatím krize nedotýká. Dokonce jsme je nakupovali více než minulý rok. Růst byl ale jen nepatrný, činil 1,3 %.

Sledujte akce a ušetřete

Do konce roku zlepšení nečekejte

Podle odborníků budou maloobchodní tržby klesat i v příštích měsících. S obratem zatím nikdo z nich nepočítá, a tak by celkový meziroční pokles měl ničit zhruba 2 až 3 %. Maximálně dojde ke krátkodobé stabilizaci tím, že vláda zasáhne do cen energií. Již vyplácené kompenzace se ale zatím na tržbách neprojevily.