Zahřejte své tělo i duši: Nebojte se používat při přípravě čaje nejrůznější koření

Masala Chai na dřevěném podnose Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Rádi si dopřáváte šálek horkého čaje? Víme, které nápoje vás v chladném počasí zahřejí. Nebojte se popíjet odvary, jejichž kombinace se vám na první pohled nemusí zdát lákavé. Co třeba skořice či anýz?

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Voňavé kouzlo skořice

Krásně voní, prohřívá, a dokonce pomáhá s hubnutím. Skořice může provonět nejen vaši kávu, ale i čaj. Můžete ji přidat například do zeleného čaje a popíjet třeba půl hodiny před jídlem. Anebo si připravte skořicový čaj rovnou z ní!

Jeden kousek skořice zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Nápoj je lahodný a kromě hřejivých účinků popostrčí i váš metabolismus – a to se hodí, no ne?

Provoňte si svůj domov čajem v akci

Recept na směs Masala chai

Tento indický nápoj skutečně zahřeje tělo i duši. Víte, že si jej můžete namíchat i doma? Pokud si tedy nechcete pořídit už uchystanou směs, připravte si:

  • sypaný černý čaj
  • kardamom (1/2 lžičky)
  • hřebíček (1/2 čajové lžičky)
  • skořici (2 kousky)
  • zázvor (1 lžíci)
  • bílý pepř (špetku)
  • med a mléko

Žena drží v rukou šálek s masala chai Milenova Elena / Shutterstock.com

Směs koření rozdrťte v hmoždíři, povařte v půl litru vroucí vody a následně přidejte 2 lžičky černého čaje. Poté přilijte čtvrt litru mléka a dle chuti oslaďte cukrem. Pokud dáváte med, dochuťte čaj až na závěr. S mlékem směs ještě chvíli vařte a po pěti minutách kypění mléka var vypněte. Váš masala chai je připraven. A proč si tuto kořeněnou bombu dopřát? Přispívá ke správnému fungování imunity, zahřívá, a ještě vás potěší i chutí. Že by váš nový rituál?

  • Tip: Jak si ještě více zpříjemnit chvíle s lahodným horkým nápojem? Objevte v domácích potřebách jako například Tescoma set hrnků na čaj. Určitě máte svoje oblíbené hrnky a střídáte je podle nálady či druhu horkého nápoje. Co si takhle pořídit zbrusu nový na masala chai?

Chilli nebo pepř?

Máte rádi pikantní chilli? A co třeba čerstvě namletý kajenský pepř? Špetka se neztratí ani v ranním čaji, obzvláště, pokud vás trápí zima a potřebujete se zahřát – třeba na horách. Špetka pepře ve spojení s už zmíněnou skořicí dodají zelenému čaji šmrnc. Ranní zelený čaj s kořením vás probere a zahřeje, a navíc lze jeho pravidelným pitím shodit i nějaké to kilo. Vyzkoušet pak můžete i ajurvédský čaj, na jehož přípravu potřebujete:

  • 1 litr vody
  • ½ hrsti nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíci medu
  • šťávu z ½ citronu
  • špetku soli
  • špetku kajenského pepře

Vodu se zázvorem, pepřem a solí vařte zhruba 20 minut. Po vychlazení přidejte šťávu z citronu a med dle chuti. Popíjejte 2 dcl co 2 hodiny. Kajenský pepř redukuje chuť k jídlu, má příznivý účinek na žaludek a střevní peristaltiku a pomáhá k uvolnění hlenu z dýchacích cest. Máte na takový čaj odvahu?

Koření, které vždy zahřeje i vyléčí

Anýz a badyán

Dalšími adepty na ozvláštnění čaje jsou anýz a badyán. Anýz je známý pro své hřejivé účinky, a navíc má pozitivní vliv na imunitu. Výrazný anýzový čaj dokonce působí jako účinný antistresový pomocník. Voňavý je ovšem i badyán, jehož odvar pomáhá při revmatismu, bolestech v krku, bolestech kloubů a chřipce.

Oba čaje můžete osladit medem a přidat špetku skořice. Namíchejte si koření na čaj dle chuti, pozor však s podáváním malým dětem. A jak dlouho louhovat? Ideálně v případě badyánu okolo 6 až 8 minut a u anýzu 12 minut. Podávejte, když je třeba. Nebo když je ten správný čas zahřát tělo i mysl a vychutnat si přítomný okamžik.