Chybí vám letní grilování? S kontaktním grilem můžete grilovat i v zimě ve své kuchyni

Kontaktní gril Sage obložený masem a zeleninou Sage

Jestliže jste milovníci grilovaných pochoutek, nemusíte s koncem letní sezóny smutnit. Grilovat se totiž dá i v zimě. Stačí si pořídit kontaktní gril, s nímž jednoduše a rychle připravíte chutný oběd, večeři nebo pohoštění pro návštěvy.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Snadno a v pohodlí domova

Kontaktní gril představuje asi nejjednodušší způsob, jak si ogrilovat jídlo v interiéru. Na rozdíl od klasických zahradních grilů funguje na elektřinu, a stačí ho tedy jednoduše zapojit do zásuvky. Navíc je skladný a nenáročný na prostor. Z toho důvodu jej někteří lidé využívají i přes léto – třeba na terase, na balkoně nebo na chalupě.

Kontaktní gril se skládá ze dvou desek – na spodní pokrm položíte a horní jej přikryjete. Obě desky budou přitom opékat jídlo naráz. Nemusíte se bát žádného kouře jako u grilů na dřevěné uhlí. Zároveň ale musíte počítat s tím, že pokrmy budou mít přece jenom trochu odlišnou chuť a vůni – bude jim chybět právě typická „kouřová“ příchuť, na kterou jste zvyklí z klasického grilování.

Kontaktní grily seženete v hypermarketech se slevou

Podle čeho vybírat kontaktní gril

Velikost a hmotnost

Kontaktní grily samozřejmě existují v mnoha provedeních. První, nad čím byste se měli zamyslet, je velikost. Nejde přitom jen o velikost spotřebiče jako takového, ale hlavně jeho grilovacích ploch. Ty totiž určují, kolik jídla budete moct najednou připravit.

Nejmenší produkty se svými rozměry blíží klasickému toustovači. Připravíte v nich maximálně dvě porce, a jsou proto ideální pro malé domácnosti nebo na cesty. Pro čtyřčlennou rodinu jsou optimální grily o velikosti zhruba 1 000 cm2. Existují ale i větší, které oceníte, pokud si rádi zvete na grilování hosty. Velikost logicky ovlivňuje hmotnost. Pokud budete potřebovat gril často přenášet, není nejlepší volbou ten desetikilový. Raději sáhněte po průměru, který se pohybuje kolem pěti kilogramů.

Maso na malém kontaktním grilu SENCOR

Materiál

Materiál grilovacích ploch musí být samozřejmě nepřilnavý. Nejčastěji se využívá litina. Setkat se ale můžete i s deskami z teflonu nebo hliníku. Počítejte s tím, že druhý jmenovaný je o něco méně odolný. Narazit můžete také na desky z keramiky – snadno se udržují, ale jsou opět méně odolné proti mechanickému poškození.

Desky bývají tradičně buď hladké, nebo žebrované. Žebrování je ideální při grilování masa, které díky němu pouští šťávu. Hladké desky jsou určené spíše pro přípravu palačinek, ale maso na nich ugrilujete také. Nejlepší volbou jsou modely, kde můžete desky vyjmout a vyměnit podle potřeby. Při výběru dávejte pozor i na kvalitu zpracování – kolem grilovacích desek by neměly být žádné štěrbiny. Ty se totiž budou zanášet a údržba grilu bude o to složitější.

Funkce a příslušenství

Základním příslušenstvím, které byste u svého grilu měli najít, je odkapávací nádoba. Jejím úkolem je zachytávat odkapávající tuk nebo šťávu. Existují i spotřebiče, které tuto nádobu nemají, což je velká nevýhoda, protože pak těžko zabráníte znečištění kuchyňské linky. Odkapávací nádoba může být buď vestavěná v podobě malé zásuvky, případně se jedná o samostatnou misku. Rozdíl mezi nimi není velký – v případě misky ale hrozí, že ji nechtěně zvrhnete.

Mezi důležité funkce kontaktního grilu patří možnost nastavení teploty. V případě dražších modelů je dokonce možné zvolit pro každou desku jiný teplotní stupeň. Některé grily mají také přednastavené programy – na maso, zeleninu, ryby nebo třeba uzeniny. Pak stačí vybrat danou položku a přístroj se sám rozehřeje na optimální teplotu. K dalším funkcím, kterými disponují hlavně propracovanější modely, se řadí například displej, zvuková signalizace nebo časovač.

Na kontaktním grilu SAGE se grilují dva hamburgery Sage

Cena

V neposlední řadě nás bude při výběru zajímat cena. Nejmenší grily velikosti toustovače pořídíte zhruba za pět set. Ty větší se už šplhají k tisícovce. Přístroje disponující speciálními funkcemi a nejrůznějšími „vychytávkami“ mohou stát ke dvěma tisícům i více.

Kvalitní kontaktní grily pořídíte od značky Sencor. Například kontaktní gril SBG 2070SS seženete za 999 Kč v PLANEO Elektro. Váží jen 2,4 kg a má žebrované grilovací desky. Tato značka má však i dražší model Sencor SBG 6650BK, který je vyroben v exkluzivním skleněném designu s digitálním ovládáním s displejem pro pohodlnější a preciznější grilování (Sencor, 3 999 Kč).

Pokud vám nevadí si připlatit a hledáte skutečně profesionální gril, podívejte se na stránky Sage. Gril Sage SGR700BSS (THE BBQ & PRESS GRILL) koupíte za 5 490 Kč např. v PLANEO Elektro. Tento gril nabízí tři přednastavené programy: steak, panini a burger a každá grilovací deska se dá ovládat zvlášť – desky jsou oboustranné a vyměnitelné.