Obujte si houbu: Mycelium může postupně nahradit kůži

Letní boty z umělé kůže, bílá houba, umělá kůže Rodica Vasiliev / Shutterstock.com

Zatímco v minulosti měli výrobci poměrně volnou ruku v tom, jaké materiály použijí pro své výrobky, dnes je zcela jiná doba. Na prvním místě je udržitelnost, a kdo chce držet krok s dobou, měl by se stranit plastů a produktů ze zvířat. Má to své výhody, díky tomu se objevují materiály, které nezatěžují životní prostředí a umožní etickou výrobu celé škály produktů, včetně obuvi. Pokud jste zvyklí na své kožené boty, měli byste vědět, že budoucností módního a oděvního průmyslu jsou houby.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Hledání náhrady za kůži

U obuvi, kabelek nebo jiných výrobků má většina lidí zažitou skutečnost, že kůže je nejlepší volbou. Dokonce i průzkum provedený neziskovou organizací Material Innovation Initiative a North Mountain Consulting Group v loňském roce zjistil, že 55 procent z 519 dotazovaných jednotlivců dává přednost koženým variantám.

Důvodem pro volbu obuvi nebo doplňků ze zvířecí kůže je především kvalita a trvanlivost. Lidé přesto hledají alternativy, a to hlavně kvůli dopadu na životní prostředí.

Spotřebitelé jsou tedy rozděleni zhruba na dvě poloviny, z nichž pro jednu je důležitá ekologie a pro druhou kvalita. Výrobci si toho jsou vědomi, proto již dlouhou dobu existují oděvy z polyvinylu nebo polyuretanu. Zde je to pochopitelně i kvůli nízkým nákladům a snadnější práci s tímto materiálem. Nicméně lidé vědí, že tyto alternativy nejsou vhodné, protože se v přírodě nerozloží a plastová vlákna kontaminují půdu i vodu. Stále více spotřebitelů je proto nadšeno produkty, které jsou z rostlinných vláken.

Velká houba a kabelka z umělé kůže Rodica Vasiliev / Shutterstock.com

Heuréka! Ideální alternativa nalezena

Přední organizace pro výzkum trhu Straits Research v srpnu zjistila, že v roce 2021 měl trh s kůží hodnotu 420 miliard dolarů, a odhaduje, že by do roku 2030 měl dosáhnout hodnoty až 721 miliard dolarů.

Aby byla uspokojena zvyšující se poptávka, značky hledají alternativy, které budou lepší jak pro životní prostředí, tak i pro zvířata. Byly investovány velké částky do výzkumů hledajících ideální možnosti bez použití plastu. Všestranně dokonalá alternativa byla nalezena – mycelium. Jedná se o shluk vzájemně propletených vláken, který vytváří houby. Mycelium se snadno pěstuje, kombinuje a je levné.

Mycelium jako materiál budoucnosti

Na trh v posledních letech vstoupilo hned několik značek, které již výrobky z mycelia aktivně vyrábí. Patří mezi ně Forager, jež spadá pod mateřskou společnost Ecovative, lídra v oblasti mycelia. Vyrábí produkty tak, že kombinuje mycelium s dalšími udržitelnými biomateriály. Experimentuje s různými kulturami hub a patentovala vlastní materiály, které mají ochrannou známku.

„Poslední dva roky jsme důsledně testovali kožené alternativy, abychom našli řešení, které splňuje naše standardy pro vysoce kvalitní produkty a udržitelnost (tj. materiály, které mají dlouhou životnost a nejsou vyrobeny z fosilních paliv), a věříme, že alternativy na bázi mycelia jsou jedním z klíčů k dosažení této rovnováhy,“ uvedla ředitelka pro udržitelnost Kathleen Talbotová.

Kabelka, pásek, bunda, kus kůže, houby Rodica Vasiliev / Shutterstock.com

Další známou společností je například MycoWorks, která používá materiály, jež vyvinula (tzv. Fine Mycelium). Jedná se o natolik kvalitní materiál, že je nerozeznatelný od kůže. Je pevný a lze ho barevně i povrchově libovolně upravit. Klient má díky tomu pocit, že má výrobky z pravé kůže.

Mycelium ovládne trh

Mycelium je materiálem budoucnosti, u kterého se očekává, že ovládne oděvní průmysl. Kabelky, pásky, obuv, řemínky, bundy a jakékoliv další oděvy mohou být na bázi mycelia. Dokonce i automobilky se odvrací od plastů i kůže a nahrazují tyto materiály čistě veganskými a udržitelnými alternativami. V interiéru nového vozu tak často nenajdete čalounění z plastu nebo kůže.

Tato kabelka sice není z hub, ale je v akci!

Mycelium plánuje naplno využívat i gigant Ikea, která nahradí všechny polystyrenové obaly právě touto ekologickou a rozložitelnou alternativou. Mycelium se zdá ze všech hledisek jako nejdokonalejší a nejvíce všestranný materiál. Kromě něj se po celém světě objevují i další možnosti. Mycelium tedy není jediným uchazečem o materiálové inovace.

Experimentuje se také s materiály vyráběnými na bázi ananasu nebo kaktusů. Zdá se, že můžeme v následujících letech čekat v oblasti materiálů mnoho změn, které nejvíce ocení naše životní prostředí.