Co jsou to syrové klobásy? V kuchyni se s nimi pracuje úplně jinak než se sušenými, chuťově ale nezklamou

Syrové nevařené italské klobásy salsiccia na talíři Natasha Breen / Shutterstock.com

Něco mezi mletým masem a klasickou klobásou. To jsou syrové klobásy, které nejčastěji pochází z Itálie. Oproti sušeným se vyznačují řadou specifik. Ať už ve své chuti, tak v přípravě a použití v jídlech. Seznamte se s těmito unikátními lahůdkami. Poradíme vám, jak s nimi pracovat v kuchyni i jaké druhy se u nás dají koupit.

Přečtěte si také

Octový čistič z citrusových slupek dezinfikuje a likviduje vodní kámen. Jak si jej vyrobit doma?
Octový čistič z citrusových slupek dezinfikuje a likviduje vodní kámen. Jak si jej vyrobit doma?

Toskánský poklad plný chutí

Mezi nejznámější zástupce syrových klobás patří bezesporu italská salsiccia (čteno jako salsiča). Střívka se plní syrovým nahrubo krájeným masem. Nejčastěji směsí libového a tučnějšího vepřového masa, například plecí a pancettou. K tomu se přidává trocha vína a směs soli, koření a bylinek. Typickou chuť dodává těmto klobásám především koriandr, muškátový oříšek, fenykl, nebo chilli.

V každém italském regionu samozřejmě chutná salsiccia trochu jinak. Někde se dokonce vyrábí z masa divočáka, jehněčího nebo telecího, jinde do ní dávají navíc brambory či fazole. Kromě své syrové podoby se dá koupit i salsiccia sušená, která má výraznější vůni a chuť.

Neupoutala vás syrová klobása? Skočte si pro paprikovou v akci

Syrové vs. sušené klobásy

Oproti sušeným klobásám mají ty syrové, se kterými se v kuchyni pracuje spíše jako s mletým masem, velmi krátké datum spotřeby a vyžadují uchovávání v chladu. Důležitá je také jejich důkladná tepelná úprava, ideálně vařením nebo pečením. Nejvíce jim prospěje dušení v nějaké aromatické šťávě, jejíž chuť krásně natáhnou. Většinu druhů nesušených klobás také není úplně vhodné dávat na gril. Kvůli tenkému střívku mají tendenci se rychleji připalovat, zatímco vnitřek zůstává déle nepropečený.

Jak salsicciu a jiné syrové klobásy připravovat?

  • Na několika místech je propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby se rychleji prohřívaly a nepraskaly.
  • Podle jejich velikosti a tloušťky je nechte tepelně upravovat vždy alespoň 15–20 minut.
  • Při přípravě na pánvi (ať už v celku, nebo pokrájené na kolečka) je podlijte trochou vody, aby se hned nepřipalovaly.
  • Masovou směs můžete ze střívka také vymačkat a dále použít například od omáček nebo k výrobě masových kuliček.
Různé druhy italských klobás na prkénku Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Kde salsicciu koupit?

Často ji prodávají modernější řeznictví a speciální prodejny s italskými potravinami. Narazit na ni můžete i ve velkoobchodech jako je např. Makro, případně během různých sezónních a zahraničních tematických týdenních akcí v Albertu, Lidlu nebo Kauflandu.

  • Tip: Vyzkoušejte i syrové klobásy z Bavorska nebo Česka

Běžně u nás ovšem koupíte bílé bavorské nebo české vinné klobásky, které se vyrábí jako částečně předvařený nebo syrový polotovar a stejně jako salsiccia vyžadují tepelnou úpravu.

Vinné klobásy jsou oblíbenou lahůdkou, kterou stojí za to ochutnat nejen o Vánocích. Tradičně se u nás připravují ze směsi vepřového a telecího masa, ke kterému se přidávají rohlíky máčené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citronová kúra. Vše se plní do skopových střívek a pokud si vinnou klobásu koupíte čerstvou v řeznictví, měli byste ji do 48 hodin zkonzumovat.

Salsiccia fresca s dušenými fazolemi a rozmarýnem a vedle bílý chléb OlgaBombologna / Shutterstock.com

5 způsobů, jak si vychutnat nesušené klobásy

  1. Opečte je na pánvi s čerstvými bylinkami (tymiánem, šalvějí či rozmarýnem) a podlijte bílým vínem. Podávejte s dipem, nebo jako hlavní chod s bramborami, polentou či bulgurem.
  2. Můžete je s bramborami, česnekem, paprikou a bylinkami rovnou zapéct na jednom plechu v troubě.
  3. Opečená kolečka přidejte do vaječných omelet, zapečených zeleninových pokrmů, rizota, těstovin a podle tradičních italských receptů klidně i na pizzu.
  4. Z masové směsi připravte alternativu boloňské omáčky, případně jinou omáčku na těstoviny s rajčatovým základem (salsicciu duste přímo v pasírovaných rajčatech ochucených bylinkami, česnekem, olivami apod.).
  5. Salsicciu nebo bílé klobásky upečte s pořádnou dávkou cibule a podávejte se zakysanou smetanou. Výborné jsou i s kysaným zelím.

Tip: Při nákupu italské syrové klobásy dejte do košíku i některé z tradičních červených vín typu Cabernet, Pinot Nero či Merlot, které se k ní velmi dobře hodí. Bavorské či vinné klobásky se zase ideálně chuťově kombinují s lehčími bílými víny, např. Muškátem, Veltlínským zeleným či Ryzlinkem rýnským.