Mini palačinky si zamilujete! Zalijte je mlékem a jezte jako cereálie, nebo podávejte s lososem

Malé palačinky na lžičce Ruslan Galiullin / Shutterstock.com

Mini palačinky nebo mini lívance. Tato zajímavá alternativa klasického dezertu se stává čím dál populárnější. Drobná kolečka můžete jíst na spoustu slaných i sladkých způsobů a se zdobením si opravdu vyhrát. Máme pro vás několik tipů, jak je podávat i pár rad, které vám jejich přípravu co nejvíce usnadní.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Jak na přípravu mini palačinek?

Tyto snídaně a svačinky si oblíbí děti i dospělí. Příprava je stejná jako u normálních palačinek nebo lívanců. Těsto se pouze „lije" na pánev v mnoha malých porcích. Je proto lepší připravovat ho o něco hustší a přidat do něho o špetku více mouky, mletých ovesných vloček apod.

Pro dávkování je nejlepší zdobící sáček s větší ustřiženou špičkou, šikovná lahvička s dávkovačem nebo obyčejná PET lahev. Použít samozřejmě můžete i klasickou lžíci, nezapomeňte ovšem, že se takto tenké a malé palačinky dělají poměrně rychle a práce s praktickým dávkovačem vám půjde lépe od ruky. To stejné platí o pánvi s nepřilnavým povrchem.

Pro kterou mouku si skočíte v akci?

Užitečné vychytávky pro snazší přípravu

Praktická je v tomto ohledu i plochá pánev na palačinky, případně ta s otvory na lívance. Existují dokonce i pánve přímo určené na mini lívanečky (důlky mívají průměr 4–6 centimetrů) a koupit se dají i elektrické lívanečníky pro nadýchanější konzistenci.

Doporučujeme také sáhnout po jakémkoliv kuchyňském oleji ve spreji, který nabízí rychlejší a praktičtější způsob rovnoměrné aplikace na celé dno pánve. Prodávají se už i v některých větších supermarketech a hypermarketech, v domácích potřebách anebo na internetu. Mrkněte například na oleje ve spreji značky Fabio, Tescoma či Mistr Pekař.

Žena připravuje mini palačinky dávkovačem s těstem na pánev Egrigorovich / Shutterstock.com

Jak dochutit mini palačinky nasladko?

Těsto použijte klasické z hladké mouky, mléka, vajíčka a špetky soli (případně i trochy kypřícího prášku), nebo zvolte zdravější alternativu, ve které mouku nahradíte pomletými ovesnými vločkami a místo cukru dáte navíc jeden banán.

Drobné lívanečky nebo palačinky se nejčastěji podávají na způsob cereálií. Tedy zalité mlékem či jogurtem, případně zakápnuté ochuceným toppingem nebo javorovým (či jiným rostlinným) sirupem. Chybět samozřejmě nesmí ani pořádná porce čerstvého a sušeného ovoce, ořechů a semínek.

Zajímavou obměnou jsou i slepované mini lívanečky. Výborné jsou mazané marmeládou, lískooříškovou pomazánkou, ořechovými másly nebo různými domácími tvarohovými krémy.

Mini palačinky s lososem jako jednohubky Tikiro / Shutterstock.com

Mini palačinky naslano

Pokud si připravíte univerzální těsto, vyzkoušejte drobné palačinky podávat i jako originální a výborné slané jednohubky, které se stanou hitem každé párty a oslavy.

K obložení se hodí bylinkové a sýrové pomazánky nebo vyšlehané pěny, dále olivy, avokádo, trocha uzeného lososa či kaviáru, šunky a jiné uzeniny, dobrého sýru apod. Ozdobené palačinky podávejte s párátkem, případně stejně jako u sladké verze z nich vytvořte slepované mini „sendviče".