Dýně vám konečně bude chutnat! 4 originální recepty, které vám nesmí utéct

Dýňové lívance s máslem na talíři, vedle dýně a sirup Brent Hofacker / Shutterstock.com

Podzim už nám klepe na dveře a s ním přichází nejen chladnější počasí a barevné listí, ale také sezóna dýně. Tato všestranná zelenina si i v českých kuchyních našla své místo a není divu! Dýně nabízí nepřeberné možnosti přípravy, ať už v sladké, nebo slané variantě. Navíc se dá snadno skladovat, takže si na ní pochutnáte po celou zimu. Připravili jsme pro vás pár lákavých receptů, které vás o jejích kvalitách zaručeně přesvědčí.

Přečtěte si také

Loupat zeleninu do vývaru? A jak to vlastně je s krájením?

Ať už si dýni vypěstujete na zahrádce nebo si ji koupíte, je důležité, abyste ji před zpracováním nechali doma ještě dva týdny odpočívat. Během odpočinku se přemění část škrobu na cukry, a navíc bude lepší jak po chuťové stránce, tak po té výživové. A pak už hurá s dýní do kuchyně!

Bramborové pyré z dýně Hokkaidó – recept

Obyčejná bramborová kaše už je možná nuda. Zkuste ale bramborové pyré s dýní a uvidíte, že nebudete litovat.

Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájenou dýni ve slupce tak, aby byly brambory a dýně v poměru 1 : 1. Obojí slijeme, brambory přidáme k dýni s kouskem másla a lehce rozšťoucháme. Přilijeme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké, a vše rozšťoucháme dohladka. V závěru dosolíme podle chuti a podáváme k libovolnému masu.

Kuřecí prsa s dýňovým pyré Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Dýňové placičky s cuketou – recept

Jejich příprava je snadná a rychlá. Můžete je upéct nebo smažit, jíst teplé či zastudena. Je to jen na vás.

Neoloupanou cuketu nastrouháme najemno, osolíme a v sítku necháme okapat. Stejné množství dýně nastrouháme nahrubo a také necháme okapat. Až cuketa pustí veškerou šťávu, smícháme ji s dýní, a aby směs držela pohromadě, přihodíme vejce. Poté opepříme, přidáme česnek dle chuti, nadrobno nakrájenou cibuli, vytvarujeme placičky… a je to!

Místo cukety můžete k dýni nastrouhat také obyčejné brambory nebo batáty. Myslete ale na to, že batáty jsou samy o sobě docela sladké a bude potřeba placky více okořenit.

Dýňové lívanečky – recept

Zkuste doma trochu netradiční snídani a místo klasických lívanečků připravte dýňové. Jejich chuť vás zaručeně nezklame.

V misce smícháme 250 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva a špetku soli. V jiné nádobě rozšleháme půl litru mléka, čtyři žloutky, 80 g rozpuštěného másla a 300 g vychladlého dýňového pyré (jednoduše rozmixujeme dané množství dýně dohladka). Poté ušleháme ze zbylých bílků a tří lžic krupicového cukru pevný sníh. Spojíme obě směsi, promícháme tak, aby mouka netvořila hrudky, a poté opatrně přimícháme sníh.

Lívanečky smažíme na mírném ohni s trochou oleje a podáváme se zakysanou smetanou či jogurtem. Mňam!

Dýňové placičky v misce, příbor ArtCookStudio / Shutterstock.com

Dýňové hranolky – recept

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, udělejte si z dýně hranolky, zdravější a chutnější verzi klasických bramborových hranolků.

Dýni zbavíme semínek a i se slupkou ji nakrájíme na plátky tlusté cca 1 cm. Poté plátky nakrájíme na zhruba stejné hranolky a položíme na plech s pečicím papírem. Hranolky zakápneme olivovým olejem, posypeme kořením na americké brambory a rovnoměrně vyskládáme. Pečeme do změknutí v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, případně pak opečeme v režimu gril.

Hranolky si dejte samotné se svým oblíbeným dipem nebo je použijte jako přílohu k masu.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Základní dýňové pyré
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Základní dýňové pyré

Dýňové pyré tvoří základ mnoha receptů, můžete jej použít do palačinek, bramborovo-dýňové kaše, dýňového koláče, na přípravu dýňového latté a dalších. Podle našeho receptu připravíte jednoduché a rychlé pyré, které můžete ihned využít nebo jej nechat na později.

Základní dýňové pyré
Noky s dýňovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Noky s dýňovou omáčkou

Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.

Noky s dýňovou omáčkou

Které dýně se hodí na vaření a pečení?

Nenechte se odradit zpracováním dýně, není to nic těžkého. A navíc si lahodnou máslovou chuť dýně jistě zamilujete.

Na vaření se hodí spíše druhy dýní s jemnější dužinou a méně výraznou chutí. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Dýně Hokaido: Má máslovou konzistenci a nasládlou chuť, hodí se na polévky, pyré, pečení i smažení.
  • Máslová dýně: Má jemnou, sladkou chuť a krémovou texturu, ideální na polévky, pyré a pečení.
  • Dýně muškátová: Má sladkou, oříškovou chuť a hodí se na polévky, koláče i kompoty.
  • Špagetová dýně: Po uvaření se její dužina rozpadá na vlákna připomínající špagety. Hodí se k dochucení různými omáčkami.

Naopak dýně typu Goliáš se hodí spíše na dekoraci, protože má tuhou dužinu a méně výraznou chuť. Při výběru dýně na vaření se řiďte receptem a vlastní chutí.

Zdroj: Kupi