Sekáče už dávno nejsou obchody pro chudé. Proč se vyplatí v nich nakupovat?

Nabídka oblečení v secondhandu seeshooteatrepeat / Shutterstock.com

Můžeme je vidět v každém městě, často kolem nich chodíme, ale ne každý v nich někdy byl. Jaké poklady asi skrývají? Secondhandy, lidově sekáče, si u mnohých lidí získaly nepěkná označení. Někteří je považují za obchody pro sociálně slabé a v životě by se do nich neodvážili přijít. Realita je ovšem někde jinde a předsudky mnohým brání v tom, aby objevili skutečný svět módy, který neuvidí v žádném obchodním centru.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Kdo miluje módu, v sekáči je jako doma

Do sekáčů nechodí jen lidé, kteří mají hluboko do kapsy, jde o ráj módy a každá dáma velmi dobře ví, že zde může nalézt krásné poklady. Lidé všech vrstev sem chodí objevovat kousky, které by se v běžných obchodech pořídit nedaly.

Někteří si pod oblečením z druhé ruky představí nevkusnou a nekvalitní módu. Pravda je nicméně taková, že většina sekáčů oblečení pečlivě třídí a nabízí jen perfektní kusy, které jsou stylové, nepoškozené a často nikdy nenošené.

Co kus, to unikát

Zatímco ve výlohách běžných obchodů lze vidět komerční zboží vyráběné v hojném počtu, v secondhandech je většinou každý kousek unikátem. Mnoho lidí se zbavuje oblečení, které jim velikostně nesedí, nebo si aktualizují šatník a mnoho kusů vyřadí – a právě ty pak často končí právě v sekáči.

Není žádnou raritou, když v sekáči narazíte na drahé zahraniční značky, které na sobě mají cenovku 50 Kč. Ačkoliv sem občas zavítají i muži, jde především o doménu žen, které zde dovedou vybavit celý šatník za zlomek ceny. Mnoho elegantně oblečených žen, které dennodenně vídáte, nakupuje pravidelně právě v sekáči.

  • Tip: Pokud vás nicméně motivují především ceny a nikoliv unikátnost, zvolte jako alternativu supermarkety – i oblečení z obchodních řetězců často seženete ve slevách a za nižší částky.
Ženy si vybírají oblečení Vera Prokhorova / Shutterstock.com

Jak a proč v sekáčích nakupovat?

  1. Nestyďte se! Základem je mít zmapované okolí. Sekáče jsou obvykle menší obchody, které svoji nabídku neustále obměňují. V mnoha z nich můžete každý týden vybírat ze zcela jiného zboží. Pokud chcete objevit co nejvíce zajímavých exemplářů, obejděte sekáčů více a navštěvujte je pravidelně.
  2. Nad nákupem pěkného kousku neváhejte, zítra už ho mít nemusí. Myslete na to, že se jedná o zboží z druhé ruky – proto si oblečení pořádně prohlédněte, může mít vady.
  3. Když si oblečení v sekáči koupíte, budete naplněni příjemným pocitem, že jste sehnali něco hezkého na sebe, a přitom neutratili mnoho peněz. Nakupováním si tak uděláte radost, avšak zároveň také přispějete k udržitelné budoucnosti, protože použité zboží neskončí v popelnici, ale dáte mu druhou šanci opět zazářit.

Tip: Pokud máte přeci jen ostych vkročit do sekáče ve vašem městě, na poprvé si můžete vyrazit někam dál, kde vás nikdo nezná. Existuje také celá řada online secondhandů, v nich však většinou bohužel musíte počítat s poštovným.