I když si to neradi připouštíme, občas nás může zaskočit nenadálá situace – ať už je to výpadek proudu způsobený silným větrem, prudké deště nebo jiná nepříjemnost. Mít doma dostatek zásob potravin a nezbytných věcí se pak v takových chvílích může opravdu hodit. Jak je ale vytvořit, aniž byste zbytečně utratili majlant nebo se vám nashromážděné potraviny zkazily? Poradíme, na co se v obchodech zaměřit.
Pokud se chystáte připravit si zásoby potravin, rozhodně využijte slevové akce. Levnější zboží se často vyplatí koupit i ve vícero kusech, rozvážní však buďte u potravin, jimž bude v nejbližší době končit trvanlivost či které dlouho nevydrží.
Aby se vám doma nehromadilo prošlé jídlo, dejte si pozor třeba na jogurty, šunky a podobné výrobky určené k rychlé spotřebě. Na druhou stranu, je-li právě v akci mletá káva, těstoviny nebo olej, není třeba váhat, trvanlivé potraviny se totiž jen tak nezkazí.
Sea Wave / Shutterstock.com
Láká vás hromádka rohlíků či pečiva za výhodnou cenu? Tyto potraviny sice snadno zamrazíte, za ušetřené peníze byste však mohli raději nakoupit máslo nebo některý z rostlinných tuků, který se pro vaření hodí více. Pečivo je sice také dobré mít po ruce, venku nicméně po pár dnech ztvrdne a v mrazáku zabírá zbytečně moc místa.
Delší dobu vám také vydrží čokoláda a různé sladkosti. Pro povzbuzení či dodání energie se určitě vyplatí mít nějaké ve spíži, a tím spíše, pokud na ně zrovna narazíte za výhodnou cenu. Určitě by však neměly tvořit základ vašich zásob. To stejné platí i u alkoholu, u kterého jsou slevy ještě patrnější, a navíc se nezkazí. Do zásoby pak přihoďte i nějakou tu vodu, ideálně po větších balících, případně celý větší kanystr.
Vedle trvanlivých potravin se hodí mít k dispozici i „čerstvé“ suroviny. Jestliže máte přehled o slevách, přihoďte si k nákupu maso, a to nejen drůbeží či vepřové, ale klidně i dražší hovězí. V mrazáku vám totiž vydrží klidně i několik měsíců.
New Africa / Shutterstock.com
A pokud máte doma domácí mazlíčky, nezapomeňte ani na jídlo pro ně.
Stokkete / Shutterstock.com
Při vytváření zásob se rozhodně nevyplatí nahromadit první jídlo, na které narazíte. Abyste ušetřili, měli všeho dost a zároveň to s ničím nepřehnali, dodržujte tato pravidla:
Zdroj: Kupi, Healthline