Luxusní smaženice z čerstvých hub: Díky našim tipům bude chutnat nepřekonatelně

2 topinky s houbovou smaženicí, servírované na hnědém talíři Kupi.cz

Houbová smaženice z čerstvých hříbků je skutečná dobrota, která se pravidelně objevuje na jídelních stolech všech houbařů. Jde o rychlé jídlo, které se hodí jako večeře nebo nenáročný oběd. Aby se vám smaženice povedla na jedničku, doporučujeme dodržet pár jednoduchých pravidel při jejím vaření a z obyčejné večeře budete mít luxusní zážitek. Zároveň vám poradíme, jaké houby jsou do smaženice nejlepší. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Nejčastější chyba při pečení cukroví: Ignorujeme správný typ mouky. Kterou zvolit na linecké, perníčky a rohlíčky?

Jak připravit nejlepší houbovou smaženici?

Základem je vhodný výběr hub. Na smaženici jsou nejlepší tvrdší druhy lesních hub, jako pravé hřiby, křemenáče, ryzce, lišky nebo holubinky. Obsahují totiž málo vody a smaženice svou konzistencí nebude připomínat kaši.

Na jakém tuku houby osmažit? Nejlepší je máslo nebo sádlo. Záleží na vaší chuti. Smaženice na másle je jemnější, sádlo zase zvýrazní chuť hub a dá pokrmu příjemnou vůni. Houby osolte, až vám restováním zezlátnou! Když je osolíte, pustí vodu a místo restování se budou dusit.

Pokud vám houby pustí vodu, v žádném případě ji nevylévejte, protože byste tím přišli o chuť. Vodu nechte bez pokličky odpařit.

Protože houbová smaženice nepatří zrovna mezi dietní jídlo, můžete ji připravit i v odlehčené verzi. Použijte různé druhy zeleniny, například rajčata, papriky, cukety, květák nebo mrkev. Labužníci si do ní mohou přidat i sýr.

Houbová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbová omáčka

Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.

Houbová omáčka
Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka

Recept na houbovou smaženici

Ingredience na 2 porce:

  • 250 g čerstvých hub
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Čerstvé lesní houby, ideálně pravé hřiby, ryzce nebo lišky, očistěte a nakrájejte na kousky velké asi 2–3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Rozpalte máslo na pánvi, přidejte cibuli a orestujte mírně dozlatova. Přidejte houby a restujte je dozlatova asi 10 minut. Pokud pustí vodu, nechte ji odpařit.
  3. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  4. V misce rozšlehejte vajíčka a poté směs přilijte na pánev. Opatrně promíchejte, aby vejce dostatečně ztuhla, ale nebyla vysušená, a můžete podávat.

Zdroj: Kupi