Dopisy Ježíškovi nejsou passé, jak podpořit mladší i starší děti v jejich psaní?

Dítě píše dopis Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Milí Ježíšku... Už jste někdy psali dopis Ježíškovi? Vzpomenete si, do jakého věku jste věřili, že dárky nosí právě on? Moderní technologie možná dětem ničí iluze, ale i tak je na psaní dopisu Ježíškovi něco krásného. Tato tradice k předvánočnímu období zkrátka patří a pomáhá k navození té správné vánoční atmosféry. Ne každý si uvědomuje důležitost této tradice, proto pro vás máme pár tipů, jak to zvládnout nejlépe.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Proč je důležité dopis napsat?

Někteří si myslí, že to vede děti k rozmazlenosti, ale opak je pravdou. Je to skvělé psychologické cvičení, které naučí děti vyjádřit to, po čem doopravdy touží. Pokud zažily období plné stresu, možná si jen přejí, aby se měli všichni rádi nebo abyste s nimi trávili více času. Může se to zdát jako samozřejmost, ale není. Dokonce ani mnoho dospělých nedokáže zavřít oči a vyjádřit, po čem z hloubi duše nejvíce prahnou. Často jen myslí na věci, po kterých touží ostatní nebo po tom, co se od nich očekává. Je důležité, aby člověk věděl, co doopravdy chce. Mnoho lidí si myslí, že tyto dopisy jsou pouze o věcech, ale tak by to být nemělo. Vysvětlete dětem, ať vyjádří jakákoliv svá přání a že dopis bude číst jen Ježíšek.

Načerpejte inspiraci, o co si napsat Ježíškovi

Berte to vážně a nedělejte bariéry

Myslíte si, že se v době krize nesluší, aby si děti psaly o věci, na které nemáte peníze? Je důležité k tomu děti vést, ale rozhodně byste jim neměli dělat žádná omezení. Neříkejte dětem, že má Ježíšek málo korunek nebo ať si toho nepřejí mnoho. Svět dospělých je plný limitů a překážek, o dětské fantazii by to platit nemělo. Považujte jejich dopisy za vesmír, ve kterém neexistují omezení a mohou si přát cokoliv. Posílí to jejich fantazii a kreativitu. Někteří v psaní dopisu nechtějí děti podporovat z toho důvodu, aby je neviděli zklamané, když se jim jejich přání do Vánoc nesplní. Zkuste jim vysvětlit, že Ježíšek myslí na všechny děti a že mu dopis pomůže, aby věděl, co jim nadělit.

Dívka s babičkou píše dopis Ježíškovi Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Náležitosti dopisu

Děti by měly poznat, že to není jen na oko. Nedávejte jim jen papír, který poté zmuchláte a odložíte. Dejte jim čistý list papíru a řekněte jim o tom, jak jste psali dopis vy, když jste byli malí. Můžete je přimět k tomu, aby o sobě něco napsaly, protože pak bude mít Ježíšek lepší představu, co jim pořídí. Dejte dětem i obálku, do které mohou dopis zalepit. Když dopis zalepí, tak na obálku můžete společně vyplnit i zpáteční adresu nebo jednoduše na obálku napsat „Ježíškovi“. Děti jsou zvědavé a dostanou se všude, pečlivě ho proto uschovejte, aby se nestalo, že ho objeví a pak byly zklamané, že jste ho Ježíškovi neposlali. I když je to jenom hra, dopis si uschovejte, a když jim ho pak za 10 nebo 20 let opět dáte, možná uvidíte i slzy dojetí v jejich tváři.

Psaní dopisu u malých dětí

Veďte k tomu děti už od útlého věku. Jsou malé a neumí ještě psát? To nevadí, mohou alespoň namalovat to, co se jim líbí a co si přejí. Možná to bude kolo a možná bratříček. Ne každé dítě má dostatek inspirace a může se stát, že neví, co by chtělo, nebo jen zopakuje přání svých vrstevníků. Dejte dětem dostatek inspirace.

Pokud si prohlížíte letáky, využijte té příležitosti a nechte je, aby si je procházely také. Mohou si vytoužené věci vystřihnout z akčních letáků a nalepit je do dopisu nebo je vložit do obálky. Pokud mají vaše malé děti starší sourozence, vysvětlete jim, aby se chovaly zodpovědně a nekazily těm mladším atmosféru. Když ti mladší uvidí, že dopis píší i starší, bude to pro ně lepší motivace. Dokonce i dospělí mohou hrát stejnou hru a sepsat dopis také, mohou ho dát svému protějšku, aby se jím inspiroval.

Děti vystřihují a lepí kusy papíru LaineN / Shutterstock.com

Dopis od starších dětí

Starší děti už pravděpodobně nevěří na Ježíška, používají chytrý telefon a možná i tuší, že nejste chodící bankomat. Zatímco mladší děti často spoléhají na kreativitu Ježíška, starší děti už často přesně vědí, co potřebují a spíše než překvapení mají rády, když pod stromečkem uvidí to, co si přály. Přimějte je k tomu, aby si stáhly mobilní aplikaci Kupi.cz. Mohou si zde vytvořit seznam věcí a následně vám ho poslat třeba na email. Díky tomu vám odpadne přemýšlení, co jim koupit a také budete vědět, kam pro věci zajít a kolik stojí.

  • TIP: Možná, že vaše děti mohou být zmatené pohádkami, ve kterých figuruje Santa Claus. Můžete jim vysvětlit, že v každé zemi roznáší dárky někdo jiný, na východě Děda Mráz, ve Francii Papá Noel a třeba v Katalánsku zase Kakánek. Jak je to u vás, dodržujete tradici psaní dopisů Ježíškovi?