Datle dokonale zaženou chuť na sladké a dodají tělu cenné živiny

Datle v misce Igor Normann / Shutterstock.com

Opět vás honí chuť na sladké? To je ta neviditelná síla, která způsobuje, že se ručička na váze hýbe neustále špatným směrem. Pokud toto nutkání neumíte zastavit jinak než s pomocí bonbónů, dortíků nebo sušenek, nikdy se na vysněnou váhu nedostanete. Zaměřte se raději na ovoce – jeden druh je natolik sladký a levný, že si ho může dovolit každý a spolehlivě vaši chuť na sladké zažene. Datle jsou pochoutkou, která vás nabije a navíc má celou řadu benefitů pro zdraví.

Přečtěte si také

Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

Pochoutka z datlovníku

Ačkoliv k tomu název vtipně svádí, datle nemají nic společného s datlem. Jde o lahodné ovoce, které visí v mohutných hroznech na datlové palmě zvané datlovník pravý. Každá datle může obsahovat asi 60 až 70 procent cukru a vysoké množství vlákniny, samozřejmě v závislosti na odrůdě.

Odrůd existuje odhadem asi 300 a plody mohou mít různé barvy, nejčastěji jde o žluto-hnědou, tmavě hnědou nebo červenou. Plody jsou oválné peckovice, jejichž délka je od 3 do 7 cm a šířka 2–3 cm. Lidstvo je zná už tisíce let a zmínku o nich lze najít v Bibli i v Koránu. Muslimové považují datlové palmy a datle za posvátné a po celou dobu náboženského půstu ramadánu jsou tyto sušené plody běžnou složkou stravy.

Nezapomeňte využít datle v akci

Kde datlovník roste?

O pěstování na zahradě ani neuvažujte, datlovník má rád horké podnebí a roste zejména v subtropických a pouštních oblastech, kde poskytuje důležitý zdroj potravy. Pochází z Přední Asie, postupně se však rozšířil do celého světa. Pokud rádi cestujete třeba do Egypta, Tuniska, Maroka, Španělska nebo Kalifornie, můžete zde na datlové palmy narazit.

Datlovníky Sergei25 / Shutterstock.com

Jak je můžeme koupit a využít?

Plody se nejčastěji prodávají sušené, následně mají velmi dlouhou trvanlivost, čemuž napomáhá i vysoký obsah cukru. Velmi často se také lisují, v obchodech je můžete vidět jako i lisované tyčinky často v kombinací s dalšími surovinami, jako je jiné ovoce, čokoláda nebo kokos.

Jelikož jsou datle velmi sladké, jsou oblíbenou alternativou cukru, vyrábí se z nich datlový sirup nebo i cukr. S konzumací buďte velmi opatrní, sice jsou datle lepší volbou než cukr, ale i tak má 100 gramová porce kolem 250 kilokalorií. Pokud se cítíte unavení, jedná se o skvělou energetickou svačinku. Co se týče kulinářského použití, pochopitelně se hodí do všech sladkých receptů, od koláčů až po dorty. Pokud rádi jíte zdravě, můžete si vyrobit datlové müsli tyčinky, datlový chlebíček, zdravé datlové sušenky nebo třeba pudink. Inspirovat se můžete i v zahraničních receptech a použít datle i do slaných jídel.

Proč jíst datle?

Datle jsou obzvláště bohaté na vitamíny A, B6 a K. Tyto vitamíny podporují růst kostí a zlepšují zdraví očí. Datle navíc obsahují vápník, železo, draslík, bílkoviny, mangan, hořčík, fosfor, měď a síru. Níže můžete vidět nutriční obsah na 100 gramů:

  • Kalorie: 250–280 kcal
  • Sacharidy: 75 g
  • Vláknina: 7 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Draslík: 20 % DDD (doporučená denní dávka)
  • Hořčík: 14 % DDD
  • Měď: 18 % DDD
  • Mangan: 15 % DDD
  • Železo: 5 % DDD
  • Vitamin B6: 12 % DDD
Datlový chléb Stanislav71 / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Hladina cholesterolu: Konzumace datlí může mít příznivé účinky na hladinu cholesterolu a oxidační stres. Neobsahují žádný cholesterol. Jsou také bohaté na železo a mají více vlákniny než banány.

Zdraví kostí: Datle jsou bohatým zdrojem mědi, hořčíku, selenu a manganu. Všechny tyto živiny jsou důležité pro udržení zdravých kostí a prevenci onemocnění souvisejících s kostmi.

Zdraví mozku: Nabízejí ochranu před oxidačním stresem a záněty v mozku. Pravidelná konzumace datlí je spojována se sníženým rizikem neurodegenerativních onemocnění a lepšími kognitivními výkony u starších jedinců.

Působí proti zánětům: Plody mají protizánětlivé vlastnosti a také obsahují hořčík, který může pomoci posílit imunitu, a tím bojovat proti zánětům.

Zabrousíte raději do zdravé výživy?

Zdravé těhotenství: Těhotné ženy potřebují asi o 300 kalorií více než jejich netěhotné vrstevnice. Většina těhotných žen má tendenci volit vysoce kalorická jídla s nízkým obsahem živin. Datle mohou být zdravou náhradou. I když jsou trochu kalorické, jsou nesmírně bohaté na živiny.

Léčí zácpu: Extrakt z datlové dužiny stimuluje gastrointestinální tranzitní aktivitu a může pomoci při léčbě zácpy. Dužina ovoce toho dosahuje tím, že koriguje deregulaci obsahu minerálních látek, ke které dochází při zácpě. Bylo také zjištěno, že vláknina v datlích zabraňuje rakovině trávicího systému.

Těhotná žena drží datle v ruce seksan wangjaisuk / Shutterstock.com

Zdraví pokožky: Obsahují vitamíny C a D, které mohou pomoci podporovat pružnost pokožky. Ovoce může také pomoci bojovat proti dalším kožním problémům, jako je svědění nebo vyrážka.

Krevní tlak: Plody jsou bohaté na draslík, to je minerál, který pomáhá zvládat hypertenzi.

Zdraví srdce: Hrst datlí denně může značně zlepšit zdraví srdce. Datle dokážou bojovat s volnými radikály a předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Obsažené antioxidanty mohou zabránit ateroskleróze. Tyto antioxidanty mohou také stimulovat odstraňování cholesterolu z tepenných buněk. Také obsahují isoflavony, o kterých je známo, že snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.