Proč jsou černé plodiny zdravější než ty světlé?

Černá ředkev na stole Kasabutskaya Nataliya / Shutterstock.com

Zajisté jste si všimli, že je mnoho druhů potravin v různých barevných variantách. Napadlo vás někdy, že se mohou lišit i obsahem důležitých látek? Mnoho druhů ovoce a zeleniny najdeme v černé barvě, od rýže až po rybíz. Černá barva by vás neměla odrazovat, naopak naznačuje, že je daná plodina plná látek, které dokážou podpořit vaše zdraví. Jak vám může pomoci a které černé potraviny byste měli znát?

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Čím jsou černé plodiny lepší?

Černé ovoce nebo zelenina obsahují barviva zvaná antokyany. Ne vždy dají plodinám černou barvu, často jsou tmavě fialové nebo i modré. Tyto pigmenty mají bohaté antioxidační vlastnosti, které podporují zdraví a mají potenciál snižovat riziko rakoviny, srdečních chorob a mrtvice. Hrají i obrovskou roli v imunitě.

Už odmalička nás rodiče učí, abychom jedli zeleninu, a tak si zvykáme na vše, co má zelenou, červenou, žlutou nebo oranžovou barvu. Černé varianty oblíbených plodin naopak mnoho lidí ani nezná – často je to proto, že se k nám dostaly teprve nedávno, jsou hůře dostupné nebo je jejich cena vyšší než u jiných druhů.

Tmavé hrozny NewVisionStudio1 / Shutterstock.com

Jaké černé potraviny můžete ochutnat?

Existuje nespočet tmavých plodin, z nichž celo řadu zajisté znáte. Pokud jich nekonzumujete příliš mnoho, je vhodné je do jídelníčku zařadit. Jejich častá konzumace zmírní příznaky stárnutí, sníží riziko rakoviny a podpoří zdraví očí, srdce, pokožky a vlasů. Představíme si některé černé nebo tmavé plodiny, které se vyplatí konzumovat.

  • Černá rýže – Někdy je označována jako zakázaná rýže, a to proto, že byla kdysi vyhrazena pouze pro čínského císaře a královskou rodinu. Obsahuje spoustu vitamínu E pro podporu imunitního systému a zdraví očí, antokyany a antioxidanty. Je v ní také více vlákniny než v bílé rýži.
  • Černá čočka – Je nabitá železem a je skvělým zdrojem bílkovin, snižuje cholesterol, stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáhá zvyšovat energii a usnadňuje hubnutí.
  • Ostružiny – Patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Jediná hrst ostružin vám dá polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, manganu, vitamínu K a řady antioxidantů. Můžete si díky nim i udržet zdravé kognitivní funkce až do pozdního věku.
Dopřejte si denní dávku vitamínů

Kupte se slevou Ostružiny.

Porovnat slevy

  • Černý rybíz – Pikantní, temně fialový černý rybíz nabízí celou řadu živin, které jinde v takové koncentraci nenajdete. Kromě množství antokyanů a antioxidantů je antimikrobiální. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky chřipky a tiší bolest v krku. V minulosti se z něj dělal i lék na hadí uštknutí a dodnes se z něj vyrábí mnoho doplňků výživy.
  • Černá sezamová semínka – Jsou nabitá vlákninou, bílkovinami, hořčíkem, draslíkem, železem, vápníkem, zinkem, mědí, selenem a vitamínem E. Obsahují také sesamin, který pomáhá snižovat záněty a hraje důležitou roli při bolestech kloubů. Lze je použít do salátů, smoothie, polévek, omáček aj. Mohou se konzumovat namočené, naklíčené, pečené nebo pražené.
  • Černá ředkevNajdeme v ní více vitamínu C než v citronu. Je méně známá než klasická červená ředkvička. Rozhodně byste ji měli znát díky jejím vlastnostem, protože se používá jako lék. Podpoří trávení, zlepšuje funkci jater a má velmi silné protizánětlivé účinky. Oceníte ji především při zánětech ledvin, močového měchýře a při ledvinových kamenech, které pomáhá rozpouštět.
Černý sezam LookerStudio / Shutterstock.com
  • Tmavé hrozny – Obsahují sloučeniny jako lutein a zeaxanthin, které brání poškození sítnice a makulární degeneraci. Je známo, že resveratrol v hroznech má protirakovinné vlastnosti a obrovský ochranný účinek na zdraví srdce tím, že snižuje hladiny LDL cholesterolu. Proantokyanidiny přítomné v tomto ovoci mají také velké výhody pro zdraví pokožky. Černé hrozny se doporučuje používat do salátů, smoothies i džemů.
  • Černé olivy – Jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamín E, polyfenoly a oleocanthal. Mohou být přidány do salátů, těstovin, na pizzu, do smažených jídel a můžete je konzumovat i jen tak, samotné. Pomáhají chránit tepny před ucpáním, udržovat zdraví očí, předcházet poškození DNA a podporovat dobré zdraví pokožky a vlasů.
V kuchyni se určitě neztratí
  • Černé sójové boby – Mají vysoký obsah isoflavonů, třídy fytochemikálií, která chemickou strukturou připomíná lidský estrogen a je prospěšná při léčbě zdravotních problémů žen, jako je rakovina prsu, návaly horka a nepohodlí způsobené premenstruačními a menopauzálními příznaky.
  • Černá quinoa – Pochází z Jižní Ameriky a připravuje se podobně jako rýže. Kromě obsahu antokyanů je to kompletní bílkovina, bohatá na vitamíny B, vlákninu, vitamín E, železo, fosfor, hořčík a zinek.