Pozor na latexové balonky z Amazonu nebo Wishe! Rozhodně byste je neměli nafukovat ústy. Proč?

Smějící se žena s hromadou balónků Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Klasické balónky z umělého latexu patří k nejoblíbenějším typům výzdoby. Běžně se ale stává, že obsahují zakázané látky a neprojdou bezpečnostními a chemickými zkouškami. Jinak tomu nebylo ani u nedávného testu třinácti balónků z e-shopů Amazon a Wish. Sedm z nich bohužel neobstálo. Jaké škodliviny obsahovaly? A čím se dají nahradit?

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Balónky mohou být karcinogenní

Na internetových tržištích Wish nebo Amazon koupíte jeden balónek za méně než korunu a celý párty oblouk vás vyjde na necelých 300 Kč. Nízká cena je ale často vykoupená nevyhovující kvalitou.

Nejčastějším problémem je nepovolené množství nitrosaminů a dalších nitrosovatelných látek, které mají podle některých studií karcinogenní účinky. Zvyšují zejména riziko rakoviny trávicího ústrojí. Rozhodně byste takové balónky neměli nafukovat ústy a dávat je do ruky dětem, které je mohou olizovat. Na prodejce se v tomto ohledu raději nespoléhejte, někteří nevyhovující zboží nabízejí dál, a to bez jakýchkoli bezpečnostních upozornění.

Chystáte oslavu?

Papírové ozdoby jako ekologičtější alternativa

Ať už pořádáte dětskou oslavu nebo večírek pro přátele, máte v zásadě dvě možnosti. Buď se nabízejí šetrnější balónky z přírodního kaučuku nebo úplně jiné typy výzdoby, například papírové květiny, pompony, girlandy či řetězy. Dekorace z papíru jsou totiž méně náročné na výrobu, snadněji se recyklují a mnohdy se dají použít vícekrát. Cenově přitom vycházejí podobně jako balónky, na desítky korun.

Trojice oslavujících dívek s papírovými třpytkami Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Umělý versus přírodní kaučuk

Při syntetické produkci balónků vzniká mnoho škodlivých látek, tím ovšem problémy zdaleka nekončí. Po jednom použití zpravidla končí v koši, a potom se hromadí na skládkách. Rozkládají se totiž i deset let. Ještě větší zátěž představují pro životní prostředí balónky naplněné heliem, které mohou dopadnout na zem kdekoli. Nejen, že tedy ničí přírodu, ale také ohrožují na životě zvířata, která si je pletou s potravou.

Balónky z přírodního latexu mají největší výhodu v tom, že jsou biologicky rozložitelné. Jejich výroba je nicméně také diskutabilní, protože latex se získává z kaučukovníku nařezáváním jeho kůry. Strom je tedy stále poškozován, vysiluje se a většinou nevydrží déle než 30 let. V každém případě jde o ekologičtější verzi, kterou pořídíte za podobnou cenu jako ty klasické. Při odběru 10 kusů vás jeden eko balónek vyjde přibližně na 3 Kč.