Jak využít arašídové máslo v kuchyni? Zdravé mlsání, proteinové tyčinky nebo těstovinový salát

Arašídové máslo ve sklenici, lžíce, arašídy loupané i ve slupce baibaz / Shutterstock.com

Arašídová másla mají množství využití! Kromě toho, že nejlépe chutnají přímo ze sklenice, můžete je vyzkoušet přidat i do dalších pokrmů. Poradíme vám nejlepší kombinace a přineseme tipy, do kterých receptů je použít.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Koupili jste si arašídové máslo a chcete ho vyzkoušet na co nejvíce způsobů? Chutí a množstvím jeho užitečných vlastností budete příjemně překvapeni. Arašídové máslo totiž obsahuje až 30% podíl bílkovin, zdravé tuky, množství vitamínů, minerálů a vlákninu. Zařaďte ho do jídelníčku i vy.

Snídaně s arašídovým máslem nastartuje váš den

Snažíte se zdravě stravovat? Arašídovému máslu se nemusíte vyhýbat, právě naopak. Můžete si s ním dochutit jogurt nebo jakýkoliv druh kaše. Stačí, když si kaši připravíte podle receptu a následně ji promícháte s arašídovým máslem, které skvěle chutná v kombinaci například s vanilkou nebo kokosem.

S kvalitním smoothie mixérem bude příprava výživné snídaně hračka!

V případě, že nejste milovníci kaší, můžete si arašídové máslo natřít na krajíc chleba, toustu nebo jakýkoliv jiný druh oblíbeného pečiva. Arašídové máslo je chutnou a zdravou alternativou marmelád, pomazánek nebo másel.

Den můžete začít i se zdravým smoothie, které váš organismus obohatí o porci zdravých tuků. Stačí ke svému oblíbenému ovoci přidat lžičku arašídového másla a připravit ve smoothie makeru nebo v klasickém mixéru.

Žena se tváří zamyšleně a v ruce drží domácí proteinovou tyčinku Krakenimages.com / Shutterstock.com

Jak si vyrobit domácí proteinové tyčinky?

Máte rádi proteinové tyčinky? Připravit si je můžete i doma. Pro přípravu vám budou stačit ovesné vločky, mléko, med/sirup, protein a arašídové máslo. Na závěr můžete tyčinky ještě polít čokoládou.

Postup je velmi jednoduchý. Stačí v hrnci při zahřívání vymíchat mléko s arašídovým máslem a sirupem nebo medem. Zahřívejte na varné desce, dokud se nevytvoří krásně spojená směs. Jakmile bude obsah spojený, přidejte ovesné vločky, proteinový prášek a opět promíchejte. Směs nalijte do forem a nechte vychladit. Po vychladnutí můžete tyčinky polít rozpuštěnou čokoládou.

Nezapomeňte si pořídit arašídové máslo do zásoby

Co vše se dá vylepšit arašídovým máslem

Arašídové máslo můžete využít i při přípravě koláčů nebo dortů. Skvěle chutnají například bonbony, které uděláte z rozpuštěné čokolády, arašídového másla, nasekaných ořechů a hrozinek, jež po smíchání vymodelujete do kuliček. Příprava této pochoutky ke kávě je velmi rychlá a jednoduchá.

Na internetu najdete také množství receptů na přípravu dalších bonbonů z arašídového másla. Můžete vyzkoušet například domácí Toffifee, karamelky či pralinky. Arašídové máslo můžete využít také na palačinky, pudink nebo zmrzlinový pohár.

Těstovinový salát s arašídovým máslem

Věděli jste, že arašídová másla můžete přidat i do slaných pokrmů? Skvěle chutnají v kombinaci se zeleninou a těstovinami. Připravte si svůj oblíbený těstovinový salát a místo zálivky vyzkoušejte použít arašídové máslo.

Hummus s arašídovým máslem

Běžně se při přípravě hummusu používá tahini pasta, kterou můžete nahradit právě arašídovým máslem. Hummus si zachová svoji konzistenci a jedinečnou chuť. Nemusíte se proto bát experimentovat.

Nemáte doma arašídové máslo? Nevadí! Podívejte se na akční nabídku supermarketů a kupte arašídové máslo se slevou. Nebo si přečtěte náš recept a připravte si zdravé arašídové máslo v pohodlí domova.