Milujete chipsy a podobné pochoutky? Máme recept, jak připravit jejich zdravější variantu

Talíř rozličných zeleninových chipsů baibaz / Shutterstock.com

Na bramborových lupíncích, slaných oříšcích nebo tyčinkách si tu a tam rád pochutná každý. Co si ale budeme namlouvat, nejsou to zrovna nejzdravější dobroty. Proto až vás příště bude honit mlsná, zkuste je vyměnit za trochu zdravější verzi. Možností se nabízí celá řada.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Češi chipsy prostě milují

Podle výzkumu realizovaného společností Nielsen Admosphere metodou online sběru dat si slané pochutiny dopřeje nejméně jedenkrát do týdne až 46 % Čechů aktivních na internetu.

Častěji je konzumují muži – ženy dávají přednost sladké chuti. Ze slaných dobrot Češi nejraději sahají po brambůrkách nebo oříškách a semínkách. Slané mlsání je nejběžnější při domácím sledování televize či filmů.

Nakupte si chipsy za super ceny

Kupte se slevou Chipsy Lay's.

Porovnat slevy

Vyrobte si chipsy doma

Chipsy neboli bramborové lupínky rádi přikusujeme k televizi a většinou nesmí chybět ani při nějaké té oslavě nebo párty. A jakmile ochutnáte jeden, nemůžete přestat a za chvilku už je miska prázdná. Mlsání je to ovšem velmi nezdravé, protože chipsy jsou smažené na velkém množství oleje a obvykle taky hodně slané.

Pokud na ně nedáte dopustit, ale přece jen se po jejich konzumaci cítíte provinile, vyzkoušejte některou ze zdravějších variant. Co takhle připravit si lupínky domácí? Můžete je upéct v troubě, což je určitě lepší než smažení. Šetřete se solí i s olejem a přidejte si k nim třeba voňavé bylinky. Příprava je trochu pracnější, avšak chutný výsledek za trochu námahy rozhodně stojí.

Domácí chipsy? Brambory jsou základ

Jak na to?

Základem je nakrájet brambory na co nejtenčí plátky – zhruba do dvou milimetrů. K tomu nejlépe poslouží speciální struhadlo nebo škrabka. S obyčejným nožem se docela zapotíte a výsledek bude spíš horší.

Plátky poté promíchejte s olejem – ideální je v tomto případě olivový. Osolte menším množstvím soli a přidejte další suroviny dle vašich preferencí – česnek, kmín, pepř, pálivou papriku – záleží jen na vás, jakou příchuť chcete vytvořit. Rozložte plátky na plech vyložený pečicím papírem, tak, aby se nepřekrývaly. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba čtvrt hodiny.

Pytel brambor Val_R / Shutterstock.com

Dejte přednost i jiné zelenině

Chipsy rozhodně nemusí být jen z brambor. Co takhle ochutnat ty zeleninové? Na pultech obchodů najdete celou řadu příchutí, od dýňových, přes mrkvové až třeba po ty z červené řepy. Většina z nich se prezentuje jako „zdravá varianta“, přesto je ovšem lepší ověřit si jejich složení. Chipsy by měly pokud možno obsahovat jen čistou zeleninu bez umělých barviv a dochucovadel. V takových případech po nich můžete směle sáhnout. Uvidíte, že si na nich pochutnáte úplně stejně jako na těch bramborových.

I zeleninové lupínky si samozřejmě lze připravit doma. Využít můžete nejrůznější druhy zeleniny – celer, petržel, mrkev, cuketu, červenou řepu a mnoho dalších. Postup přípravy je velmi podobný jako u chipsů bramborových – stačí nakrájet plátky, potřít olejem, dochutit oblíbeným kořením nebo bylinkami a upéct v troubě.

Můžete si dokonce připravit barevný zeleninový mix. V tomto případě nicméně berte v úvahu, že se každý druh zeleniny peče jinak dlouho. Je tedy lepší péct každý na svém vlastním plechu a vytahovat je z trouby podle potřeby. Teprve až budou lupínky hotové, můžete je smíchat dohromady.

Miska plná rozličných oříšků Dionisvera / Shutterstock.com

Zkuste cizrnu, rýži nebo ořechy

Zeleninové lupínky samozřejmě nejsou jedinou zdravou formou mlsání. V obchodech narazíte i na nejrůznější celozrnné tyčinky, rýžové chlebíčky nebo třeba praženou cizrnu. Vyzkoušet můžete i spoustu oříšků a jejich směsí. Ideálně samozřejmě sahejte po těch nesolených. A pokud dáváte přednost sladkému, můžete si v rozumné míře pochutnat na sušeném ovoci.

Na první pohled vám může připadat, že zdravější varianty slaných krekrů nejsou žádné super pochoutky. Nenechte se ale mýlit. Pár jich vyzkoušejte a uvidíte, že si mezi nimi najdete to svoje. I zdravější dobroty dokážou být zrovna tak návykové jako smažené chipsy a vy možná nebudete vědět, kdy přestat.