Výrobci hraček se zbavují jednorázových plastů. Mattel recykluje panenky Barbie, Lego eliminuje plastové obaly

Tři panenky Barbie DinosArt / Shutterstock.com

Jednorázové plasty jsou globálním problémem, který řeší i výrobci hraček. Ti začali reagovat na obavy rodičů z vlivu plastových hraček na životní prostředí a podnikají první kroky směrem k udržitelnosti. Hračkářský gigant Mattel se rozhodl nabídnout svým zákazníkům bezplatnou recyklaci plastových hraček Fisher-Price, společnost Lego nahradila plastové sáčky ve svých stavebnicích papírovými a krok směrem k udržitelnosti udělala i společnost McDonald’s, která začala nahrazovat hračky ve svých Happy Mealech ekologickými variantami.

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Rodiče preferují udržitelné hračky

Výrobci hraček se obuli do boje proti jednorázovým plastům a snaží se podniknout patřičné kroky ke snížení své ekologické stopy. Reagují tak na strach rodičů z vlivu plastových hraček na životní prostředí.

Průzkum, který provedla skupina The Toy Association, odhalil, že 78 % dnešních rodičů se při pořízení hračky řídí její udržitelností a společenskou odpovědností výrobce. Získat si rodiče na svou stranu už proto není jen otázkou designu a ceny hraček, ale také ekologické odpovědnosti dané firmy. Pro image značky je více než důležité ukázat, že jí záleží na budoucnosti světa a dětí.

Udělejte radost malým stavitelům

Kupte se slevou Lego Creator.

Porovnat slevy

Lego vyvíjí alternativní materiály

Průkopníky v oblasti ekologie se stali hračkářští giganti Mattel, Hasbro a Lego. Ti si stanovili nové environmentální cíle pro snížení množství plastů ve svých hračkách a obalech. Společnost Lego spustila v roce 2019 program umožňující darovat staré kostky školám.

Firma má závazek, podle něhož chce do roku 2030 nahradit 100 % kostiček z plastu těmi z biologicky rozložitelných materiálů. Už nyní má ve své nabídce asi 80 komponentů vyrobených z cukrové třtiny. Plastové pytlíky na kostky ve svých stavebnicích chce navíc nahradit papírovými.

Děti vysypávají kostky lega z papírových pytlíků AP News

Mattel recykluje též hračky Fisher-Price

Oblíbený výrobce panenek Barbie, společnost Mattel, spustila už loni program Mattel Playback, jehož prostřednictvím mohou rodiče odeslat staré hračky Mattel k recyklaci. Zájemcům přitom stačí hračku zabalit, na stránkách společnosti vytisknout bezplatný přepravní štítek a odeslat do sběrného místa Mattel k recyklaci.

Letos Mattel rozšířil program i na vybrané hračky Fisher-Price. Celý program je součástí dlouhodobého plánu, v rámci něhož chce firma do roku 2030 používat ve svých hračkách a obalech 100 % recyklovaných plastů.

Hasbro recykluje deskovky i panenky

S recyklační společností TerraCycle se v roce 2018 spojilo Hasbro a společně spustily recyklační program. Firma se zavázala přestat používat plastové obaly do konce letošního roku. Na stránkách Terracycle.com je k dispozici bezplatný přepravní štítek, který stačí nalepit na balík se starými hračkami značky Hasbro, ať už jde o deskové hry, panenky, akční figurky, nebo plyšáky, a odeslat. Firma už se postará o zbytek.

Batole kreslí obrázek, vedle sebe má plastové kroužky a kachnu Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Happy Meal s recyklovaným překvapením

Směrem k udržitelným hračkám míří i fastfoodový řetězec McDonald’s. Ten se zavázal přejít do roku 2025 na udržitelný program hraček, které jsou součástí dětského menu Happy Meal. Přechodem na ekologičtější varianty plastů vyrobených z kukuřice, cukrové třtiny či vlákniny by mělo dojít ke snížení spotřeby plastů o 90 %. Jakmile firma doprodá původní hračky, nahradí je udržitelnější variantou.