Na Moravě začal samosběr meruněk: Kvůli jarním mrazíkům je úroda slabá. Kam stojí za to vyrazit?

Celé meruňky v misce, nakrájené meruňky na prkénku, meruňková marmeláda, nůž Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád meruňky? Jsou sladké, přitom trochu trpké a kromě chroupání jen tak za čerstva se z nich dají vykouzlit výborné ovocné knedlíky, koláče s drobenkou nebo marmelády. Sezona samosběru těchto peckovic v České republice právě začala, sadaři však hlásí zoufale nízkou úrodu způsobenou jarními mrazíky a bouřkami. Meruňky jsou přitom nejen chutnou svačinkou, ale i ovocem plným zdravotních benefitů, jelikož obsahují množství vitaminů a minerálů.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Samosběr meruněk začal

Jen krátce po startu jahodových sběrů začal i samosběr meruněk, a to především na Moravě, v místě s průměrnou roční teplotou nad 8,5 °C, kde se těmto peckovicím daří nejlépe. Množství farem však najdeme i ve středních nebo severních Čechách.

Právě na teplo a změny počasí je meruňka obzvláště citlivá, a samosběr tak může být snadno ohrožen. Pro nakyslé oranžové plody se do ovocných sadů každoročně vydávají stovky nadšenců, kteří je konzumují na místě, a domů si odváží desítky kilogramů na výrobu marmelády nebo sirupu.

Nemáte cestu do sadu? Kupte meruňky v akci

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Letošní úroda je slabá

Přestože jahodám a třešním se letos dařilo, o meruňkách to říci nelze. „Mrazy v březnu, dubnu i květnu udělaly své. Meruňky zmrzly. Lidé mi volají, mám pro ně špatnou zprávu. Tak snad za rok bude líp,“ doufá sadař Josef Machů, majitel sadů v Jiřicích u Miroslavi. Poloviční ztrátu zisku hlásí i farma ve Velkých Bílovicích, která bude letos sbírat pouze 4 sady z 9. Vinu na mizivé úrodě nesou i bouřky a kroupy. Někteří sadaři proto tento rok své sady samosběrům vůbec neotevřou.

Meruňky, třešně a rybíz v košíku pilipphoto / Shutterstock.com

Jak je to s cenou?

Jarní mrazíky zapříčinily nejen nižší úrodu, ale i s ní související zdražení meruněk. Podle sadaře Ondřeje Hutáka ze stejnojmenné farmy ve Velkých Bílovicích bylo zdražení kvůli několikanásobně vyšším nákladům nezbytně nutné. Nechtěli však zájemce o meruňky odradit úplně, a cenu proto oproti loňskému roku zvýšili jen o 10 korun na 40 Kč za kilogram. Pokud by chtěli vykompenzovat všechny náklady, cena by dle něj vyšplhala až na 60 Kč za kilogram.

Jihomoravský kraj

Olomoucký kraj

Středočeský kraj

Ústecký kraj

Zlínský kraj

Meruňky zpomalují stárnutí

Ať už je konzumujete čerstvé, sušené, ve formě marmelády, v knedlících, koláči, nebo domácím likéru, o zdravotních benefitech meruněk nelze pochybovat. Obsahují totiž beta karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C a minerální látky, jako jsou železo, draslík, vápník nebo hořčík. Při dlouhodobé konzumaci mohou posílit imunitu, snižovat hladinu cholesterolu, posilovat nervový systém, blahodárně působit na pokožku, vlasy a nehty a také bojovat proti stárnutí.

Meruňkové knedlíky na talíři, badyán Lunov Mykola / Shutterstock.com

Meruňková jádra a meruňkový olej

Pozitivními vlastnostmi oplývají též jádra meruněk. Obsahují totiž spoustu bílkovin, železo a vitaminy skupiny B. Z těchto jadérek se navíc za studena lisuje zázračný meruňkový olej. Ten se dá použít nejen v kuchyni, například do sladkých dezertů, ale též při masáži celého těla. Pro svou jemnost je vhodný i na citlivou dětskou pokožku nebo kůži alergiků. Díky obsahu vitaminu E je doporučován též při péči o vlasy, kterým dodává lesk a zároveň podporuje jejich růst.

Zdravá svačinka do práce nebo na cesty

Koláč, knedlíky i marmeláda

Meruňky jsou kromě své zajímavé sladkokyselé chuti oblíbené pro své rozmanité využití. Můžete je konzumovat jen tak, nakrájet ráno do vloček nebo jogurtu, upéct koláč, bublaninu, připravit si kynuté knedlíky podle rodinného receptu nebo vyzkoušet marmeládu s rozmarýnem.

Sklenice s meruňkovou marmeládou otočené vzhůru nohama na utěrce Ivonne Wierink / Shutterstock.com

Recept na meruňkovou marmeládu s rozmarýnem

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 1 až 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 300 g cukru
  • přípravek k želírování 3 : 1
  • šťávu z 1 citronu
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy:

Meruňky vypeckujte, pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a po rozvaření rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte rozmarýn a nechte jej chvíli povařit, aby se uvolnilo jeho aroma. Poté jej vyjměte, přidejte želírovací přípravek a po zhoustnutí cukr. Následně vymačkejte citron a vlijte šťávu do směsi. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou, ještě horkou směs nalijte do skleniček a ty otočte dnem vzhůru.