Rapidní zdražování nutí Čechy hledat nové způsoby, jak ušetřit

Žena s prázdnou peněženkou sedící nad papíry a kalkulačkou Kmpzzz / Shutterstock.com

Stále rostoucí ceny potravin, energií a služeb už pocítila většina Čechů. Výdaje neustále stoupají a mzdy zůstávají stejné. Ekonomická krize tak mění návyky lidí a akční letáky dnes prohlížejí nejen senioři, ale také lidé v produktivním věku a vícečetné rodiny. Na kterých věcech se dá ušetřit nejvíce?

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Zájem o slevy roste

Nejčastěji skloňovaným slovem v posledních týdnech je zdražování. Češi se snaží bojovat s drahotou a než do nákupního koše něco přihodí, pořádně zváží, co je nezbytně nutné, a co by naopak mohli oželet.

Nákupní rádce Kupi.cz, který shromažďuje akční letáky v online podobě, eviduje v posledních měsících zvýšený zájem o letáky řetězců s potravinami. Mezi nejvyhledávanější patří ty z kategorie supermarketů a hypermarketů.

Využijte slevové nabídky

Z dat Kupi.cz vyplývá, že

V kategorii maso, uzeniny a ryby se nejčastěji v akčních letácích objevují produkty řetězců Albert, Penny Market, Kaufland. Aktuálně nákupní rádce eviduje 727 zlevněných produktů. Nejčastěji se jedná o zboží typu šunky a salámy (168 produktů), párky a klobásy (168 produktů) a vepřové maso (45 produktů).

  • Největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Kaufland na produkt Vepřová pečeně s kostí K-Mistři od Fochu z Modletic, jehož cena klesla o 58 %. Nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci je Vepřová kýta bez kosti, který za sníženou cenu nabídlo 8 prodejců.

V kategorii mléčné výrobky a vejce se nejčastěji objevují produkty z akčních letáků Albert, Penny Market a Globus, kde je právě teď 803 zlevněných produktů. Nejčastěji se jedná o zboží typu sýry (194 produktů), jogurty (59 produktů) a dezerty a pudinky (57 produktů).

  • Největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Penny Market na produkt Jogurt ovocný z Valašska Mlékárna Valašské Meziříčí, jehož cena klesla o 54 %. Nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci je Dezert Lipánek Madeta, který za sníženou cenu nabídlo 16 prodejců.
  • Nejčastěji lidé vyhledávají v akčních letácích na Kupi.cz mléko, máslo, sýry a vejce v akci.
Šokovaná žena se s nákupem v ruce dívá na dlouhou účtenku PERO studio / Shutterstock.com

Pro mnoho lidí začínají být nákupy ve slevách nutností

„Každý nákup si doma dopředu naplánuji, abych nekupovala zbytečnosti,“ svěřila se redakci Kupi.cz zákaznice plzeňského hypermarketu, která měla svůj nákupní seznam nahraný v mobilní aplikaci. „V aplikaci vidím, kde mají nejvíce položek z mého seznamu v akci, a pak vyrazím tam, kde ušetřím nejvíce. Zkrátka už nejezdím od obchodu k obchodu, ale snažím se maximálně využít akčních nabídek,“ dodala žena s mobilním telefonem v ruce.

Je na čase ušetřit

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Lidé se přiklánějí k soběstačnosti

Služby jako kadeřnice nebo návštěvy restaurací se omezit dají, co však většina lidí pociťuje jako největší zátěž, jsou ceny potravin. „Někdy si připadám jako důchodce, protože jezdím po akcích,“ směje se sympatická Lenka z Brna, kterou jsme oslovili před brněnskou prodejnou Kaufland.

„Ještě donedávna mi bylo jedno, kde nakoupím rodinný nákup, dnes pro čtyřčlennou rodinu už nákupy potravin a drogerie plánuji a vyhledávám slevy. Když je něco v akci a vím, že to jíme, nakoupím toho více do zásoby, protože pak to budeme potřebovat,“ svěřila se mladá žena. „Zeleninu si teď pěstujeme na zahradě a vzhledem k cenám plynu budeme řešit asi i krb,“ doplnil její manžel.

Žena si vybírá zboží z regálu mléčných výrobků v supermarketu Zoriana Zaitseva / Shutterstock.com

Velký zájem o prošlé zboží

Prošlé maso, mléčné výrobky, pečivo a zelenina – to je jen malý výčet potravin, které již dávno obchody nevyhazují a raději je nabídnou se slevou, protože vědí, že zákazníci v těchto dnech šetří, kde mohou. Nejčastěji se ve slevách supermarketů objevují nárazově, podle toho, jak se která prodejna potřebuje prošlého zboží zbavit. O těchto položkách se nedozvíte v akčních letácích nebo na reklamních poutačích, ale supermarkety je ve většině případů separují do výprodejových boxů nebo označí nálepkou „sleva.“ Nakoupit tak můžete jogurty za 4 Kč, máslo za 20 Kč nebo kečup za 10 Kč.

Tip: Výhodně můžete prošlé zboží koupit nejen v běžných supermarketech, ale i ve specializovaných obchodech, jako je například Zlevněnka. Prošlé potraviny nabízí i mnoho e-shopů, které díky levnému prodeji nemají takové ztráty, jako kdyby zboží musely zlikvidovat.

Jak ušetřit při nákupech?

1. Akční slevy v mobilní aplikaci

Papírové letáky ve většině případů už dávno neplní schránky Čechů. Samolepky NEVHAZOVAT LETÁKY zdobí většinu poštovních schránek, i přesto však můžete mít přehled o všech akcích v obchodech jako na dlani – stačí si stáhnout mobilní aplikaci Kupi.cz. Tato šikovná aplikace vám umožní vytvořit si nákupní seznam (který pak můžete sdílet dál) a porovná ceny vámi vybraného zboží v okolních supermarketech.

2. Přepočítávejte si jednotky

U potravin a drogerie si vždy přepočtěte cenu za kilogram nebo za litr. Rychle tak zjistíte, jestli skutečně ušetříte nebo ne.

3. Noste si vlastní tašku

Dávat 5 nebo 10 Kč za tašku u každého nákupu, to je také výdaj navíc.

4. Věrnostní karty

Můžete s jejich pomocí ušetřit i desítky korun.