Arašídové máslo je plné vitamínů a minerálů. To nejlepší si doma snadno vyrobíte za 15 minut

Arašídové máslo na lžíci baibaz / Shutterstock.com

S arašídovým máslem je to podobné jako s avokádem. Někteří se jej nemohou nabažit, jiní kouzlu jeho chuti zkrátka nepropadli. Jedno je ovšem jisté – obsahuje řadu vitamínů, minerálů a zdravých tuků a má plno příznivých účinků na naše tělo. V rozumné míře je proto ideální součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Pokud samozřejmě sáhnete po tom kvalitním. Co sledovat ve složení arašídových másel a jak si ho jednoduše vyrobit doma?

Přečtěte si také

Jednoduchý recept na veganské salko za pár korun, bez kterého se o Vánocích neobejdete!

Arašídy – luštěniny nabité vitamíny a minerály

Kromě každého, kdo si na arašídovém másle rád pochutnává jen tak, je skvělé pro sportovce i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Je totiž výborným zdrojem bílkovin a zdravých tuků.

A pokud jej zařadíte do své snídaně nebo svačiny, na dlouhou dobu vás zasytí, potlačí chuť na sladké a dodáte svému tělu pořádnou dávku užitečných látek.

Příznivé účinky arašídů na naše zdraví:

  • Obsahují mononenasycené mastné kyseliny (olejové) a omega 6 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, odbourávají v těle špatný cholesterol a podporují tvorbu toho zdravého.
  • Obsahují vitamín E (antioxidant) a vitamíny skupiny B včetně riboflavinu, thiaminu, niacinu, kyseliny pantothenové, vitaminu B6 a folátů.
  • Z minerálů jsou bohatým zdrojem mědi, draslíku, manganu, vápníku, železa, hořčíku, zinku a selenu.
  • Mají vysoký obsah polyfenolových (přirozených) antioxidantů, včetně kyseliny p-kumarové, které chrání před virovými infekcemi.
  • Překypují bílkovinami (pro vegany jsou například ideálním zdrojem rostlinných proteinů).
Zdravá a dobrá chuťovka skvělá třeba k vínu

Kolik arašídového másla je zdravé denně sníst?

U dávkování arašídového másla samozřejmě platí pravidlo všeho s mírou – a obzvláště, pokud hubnete nebo jíte zdravě. To v tomto případě znamená asi 1–3 kávové lžičky denně. Pro zajímavost, ve 2 lžičkách najdete asi 200 kalorií, ale také cca 7–8 gramů proteinu a 2–3 gramy vlákniny.

Vždy vybírejte pouze máslo se 100% podílem arašídů

Nesmíme ovšem zapomenout ani na druhé pravidlo. Pokud chcete z arašídového másla dostat všechny jeho příznivé účinky a cenné látky, musíte si vybírat to kvalitní.

Tedy přírodní, které obsahuje 100% podíl arašídů, a naopak neobsahuje žádné přidané látky jako ztužené tuky a oleje (často se přidávají arašídové nebo palmové), transmastné kyseliny a velké množství cukrů nebo soli. Právě tyto uměle přidávané složky jsou typické pro levnější produkty. Vždy proto pozorně čtěte složení.

Na trhu lze vybírat ze dvou základních druhů burákových másel – existuje jemné („smooth“) nebo s křupavými kousky nasekaných arašídů („crunchy“).

Tousty a arašídové máslo, to je chutná a originální snídaně!

Do čeho se arašídový krém hodí?

Arašídové máslo můžete mazat na toasty či jiné pečivo a lívance nebo palačinky, kombinovat s ovocem a džemy, případně přidávat do ovesných kaší či proteinových koktejlů. Je ideální také pro zdravější pečení (např. jako přísada do sušenek, muffinů, brownies nebo dortových krémů) a neztratí se ani během vaření. Skvěle se hodí do receptů indické kuchyně, třeba pro přípravu arašídové omáčky ke kuřeti s rýží na způsob indického kari.

Základní recept na domácí arašídové máslo

Budete potřebovat:

  • Arašídy natural – nepražené a nesolené, loupané. Jako minimální množství se udává 500 g. Chcete-li ovšem másla více, klidně rovnou sáhněte po kilovém balení. To vás na internetu vyjde na cca 100 Kč.
  • Kvalitní a výkonný mixér

Postup:

  1. Nepražené natural buráky dejte rozprostřené na plechu s pečicím papírem na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Získají skvělou chuť a teplo v plodech „probudí“ oleje – budou se pak snáze mixovat.
  2. Vložte do mixéru a mixujte, dokud nebude konzistence krému jemná (nebo podle vaší chuti). Většinou to zabere 5 minut, záleží však na výkonnosti vašeho přístroje.
Přisypte si do košíku oříšky v akci

Tip: Pokud vám nevadí více soli, lze pro přípravu použít také pražené solené arašídy (ideálně je namíchat s nesolenými) nebo vyrobené máslo špetkou soli dochutit. A pokud naopak dáváte přednost sladší verzi, můžete přidat trochu cukru či pro zdravější variantu trochu medu.