Británie má plán na snížení počtu dětí s vrozenými vadami. Do mouky přidá kyselinu

Hromádka mouky na váze s ženskou rukou Canva

V Austrálii, Turkmenistánu, Kanadě, na Novém Zélandu a v mnohých dalších se kyselina listová do bílé pšeničné mouky již přidává. Další novou zemí, která si od jejího přidání do mouky slibuje snížení počtu dětí s vrozenými vadami, je Velká Británie. K čemu je tato složka dobrá a jaké přípravky by měly nastávající maminky brát?

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Ženy by měly brát kyselinu listovou už několik měsíců před početím

Kyselina listová je velmi důležitý vitamín ze skupiny B-komplexu a označuje se také jako vitamín B9 či folát. Ve zvýšeném množství se nastávajícím maminkám doporučuje brát už několik měsíců před samotným těhotenstvím.

Budou-li mít ženy dostatečný příjem kyseliny listové, odborníci věří, že by bylo možné u dětí snížit riziko poškození míchy a mozku až o 70 %. Ty se totiž u plodu vytváří už v prvních týdnech těhotenství. Kromě toho také B9 podporuje růst dítěte a snižuje vznik vrozených vad nervového systému.

Kyselinu listovou najdete nejen v doplňcích stravy, ale také například v listové zelenině (ledový salát, hlávkový salát apod.), květáku, zelí, kapustě, špenátu, brokolici, avokádu, banánech, višních, třešních, pistáciích či kvasnicích.

Je čas na zdravý oběd

Kupte se slevou Brokolice.

Porovnat slevy

Pozor na játra a zelený čaj

  • Kyselinu listovou ve velkém množství obsahují i játra, ale ta by se v těhotenství jíst neměla, protože mohou obsahovat příliš toxických látek.
  • Dávejte si také pozor na zelený čaj. Ten je samozřejmě velmi zdravý a chutný, nicméně některé studie poukazují na to, že určité složky v něm obsažené snižují vstřebávání kyseliny listové.
Smoothie s přídavkem špenátu Canva

Pokud plánujete dítě, zvolte komplexnější doplňky stravy

Kyselina listová v podobě doplňků stravy se dá koupit například v lékárnách a drogeriích, větší výběr však budete mít v lékárnách. Zatímco v drogerii Teta můžete koupit pouze VIX Kyselinu listovou 90 tablet (800 mg kyseliny listové) za 99,90 Kč, lékárny nabízí nepřeberné množství kyseliny listové od různých výrobců v různých cenových relacích. Od těch jednodruhových (např. od Vitaharmony či MedPharma), až po kombinované s jinými složkami.

Záleží totiž na tom, jakou kyselinu listovou hledáte a co od ní očekáváte. Pokud jste žena a plánujete mateřství, vyplatí se investovat do doplňků stravy nejen s obsahem kyseliny listové, ale také dalších vitamínů a minerálů, které je vhodné užívat před těhotenstvím, na jeho začátku, v průběhu i při kojení.

Nastávající maminky si v recenzích velmi chválí například přípravky Femibion.

  • Femibion 1 obsahuje všechno, co budoucí maminky v prvním trimestru potřebují.
  • Femibion 2 je určen pro ženy od 13. týdne těhotenství až do porodu a Femibion 3 je vhodný při kojení.
  • Nejvýhodněji všechny Femibiony koupíte v lékárnách Magistra, kde Femibion 1 stojí 265 Kč, Femibion 2 a Femibion 3 stojí shodně 449 Kč.

Přípravky s kyselinou listovou prospívají spermiím

Přípravky s obsahem kyseliny listové by nicméně při plánovaném rodičovství měli užívat také muži. Například doplněk stravy Folandrol obsahuje takové složení, které podporuje tvorbu a kvalitu spermií – tedy nejen jejich množství, ale také zlepšuje jejich pohyblivost a vhodnou stavbu.

  • Folandrol je k dostání ve většině lékáren, nejvýhodněji ho ale prodává lékárna Pilulka, kde stojí 390 Kč.