Než se dnes vydáte pro zásilku, čtěte: Stávka zaměstnanců České pošty zpomalí služby až do pátku

Pobočka České pošty Česká pošta

Dnešním dnem začíná třídenní stávka odborů na České poště. Až do pátku tak sníží své pracovní tempo na jednotlivých pobočkách až devět tisíc zaměstnanců (jedná se zhruba o třetinu lidí, které podnik zaměstnává). Proč se stávka uskuteční a jaký dopad bude mít na klienty?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Stávka na České poště bude od 29. září do 1. října 2021

Na České poště je celkem deset odborových organizací a chystanou třídenní stávku mají na svědomí dvě menší z nich, jimž se nepovedlo prosadit si zřízení funkční odborné pracovní skupiny, kterou vyjednávali s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem.

Co odbory požadují?

Jak začátkem září ředitel České pošty slíbil, tak učinil a vytvořil pracovní skupinu, která má za úkol řešit přetěžování zaměstnanců a nevyhovující pracovní podmínky na poštách. Podle zástupců odborů je však vytvořená pracovní skupina nefunkční a nehodlá konstruktivně řešit problémy zaměstnanců. V polovině září navíc vedení podniku vydalo prohlášení, podle kterého Česká pošta beze zbytku respektuje zákoník práce a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a zaměstnanci nejsou v žádném případě přetěžováni.

Obálka s bublinkami levně

Reakce odborářů na sebe nenechala dlouho čekat. Odbory obratem zřídily vlastní pracovní skupinu bez účasti managementu.

Stávka na dny 29. září až 1. října bude mít formu pasivní rezistence (snižování tempa práce), se striktním dodržováním technologických postupů vydaných zaměstnavatelem a se striktním dodržováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) na všech pracovištích České pošty. Během této třídenní stávky budou všichni účastníci stávky zaznamenávat veškeré pochybení v oblasti BOZP a zhoršující se pracovní podmínky zaměstnanců," sdělil v prohlášení předseda odborů NOS Filip Janovský. Podle Janovského jsou účastníky stávky převážně provozní zaměstnanci, třídiči, doručovatelé, pracovníci přepážek a řidiči.

Zástupci České pošty se vyjádřili ke stávce na sociálních sítích

Jak vypadal první den stávky?

„Všechny pobočky České pošty jsou od středy do pátku otevřeny podle běžné otevírací doby. Práce při třídění a doručování zásilek také běží jako obvykle. Zástupci dvou odborových organizací ani přes několik výzev České pošty nepředložili žádné seznamy stávkujících, ani neposkytli další jinou součinnost vzhledem k avizované stávce. Žádnou stávku nevyvolali, zaměstnanci nastoupili do práce,“ sdělil médiím mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Demonstrace 29. října: svíčky u Národního památníku na Vítkově

Stávku podpoří odbory demonstrací, která se uskuteční 29. října od 19 hodin hodin u Národního památníku na Vítkově pod názvem:Posviťme si na Českou poštu. Na ní organizátoři stávky zapálí za každého účastníka jednu svíčku. Z deseti odborových organizací oznámila většina, že se k této akci nepřipojí.

Jaké máte zkušenosti s Českou poštou vy?

Máte zkušenost s návštěvou některé pobočky České pošty? Podělte se s námi o ni do diskuze pod článkem.