Žijeme v éře padělků: Jak poznat pravé zboží od „fejku“?

Výloha s různými značkami, které nikdy v jednom obchodě nenajdete Canva

Co v dnešní době znamená značka? Pro mnoho lidí všechno. Pod značkou si představují kvalitu, spokojenost a dlouhou životnost. Většina lidí preferuje značkové zboží – a to dává prostor výrobcům, kteří využívají popularitu slavných značek k tomu, aby vytvářeli padělky. Žijeme v éře, kdy falešné zboží zažívá zlaté časy a každý den se nákupem padělku napálí nespočet lidí.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Jaké zboží se padělá nejčastěji?

Mezi často padělané zboží patří především luxusní a sportovní značky oblečení, hodinky, šperky a elektronika. Často se prodávají také falešné parfémy a další kosmetika.

Falešné zboží představuje velký problém a nejde jen o zneužití značky, ale také o ohrožení zákazníka. Pokud si koupí produkt z nebezpečných materiálů, může ho to ohrozit na zdraví i na životě. Výrobci padělků vědí, jak zboží vytvořit, aby vypadalo přesvědčivě – sází na falešná loga, etikety a obaly, které umí zákazníka zmást.

Při nákupu zboží na na tržnici nebo v malých obchodech obvykle předpokládáme, že může jít o padělek, při nákupu online to však už není tak jednoznačné.

Jak poznat, že jde o fejk?

Ne vždy je evidentní, že jde o padělek, ale existují indicie, které by vám to mohly naznačit. Které to jsou?

  • Cena – Sice to není pravidlem, ale padělky jsou obvykle levnější než originální zboží, a to je důvod, proč je lidé tak často kupují. Porovnejte si doporučené maloobchodní ceny a brzy budete vědět, jestli není cena příliš podezřele nízká.
  • Obaly a etikety – Balení produktu vám řekne většinou vše, co potřebujete vědět. Výrobci se často chrání před padělky vysoce kvalitními obaly, které mohou obsahovat určité prvky, které padělatelé neumí napodobit, například hologramy. Kontrolujte i kontaktní údaje výrobce či dobu trvanlivosti.
  • Kvalita materiálu – Padělky jdou často při podrobnějším prozkoumání poznat tím, že nejsou tak kvalitní. Kůže může být nahrazena koženkou, plast může být příliš choulostivý nebo nějaké prvky nejsou dovedeny do detailu. Pokud si nejste jistí, nebojte se prodejce zeptat, jakým způsobem garantuje pravost nebo jak zajišťuje kvalitu dodavatelů.
  • Prodejce – Některé značky mají uvedené maloobchodní nebo autorizované prodejce, se kterými spolupracují.
  • Pozor na platbu – Zkontrolujte, jestli má prodejce SSL certifikát a také si projděte způsoby platby. Pokud chce někdo přímý převod peněz na účet, je to více než podezřelé. U e-shopu kontrolujte, jestli jsou uvedeny kontaktní a identifikační údaje prodejce. Stále více lidí se vyhýbá jakémukoliv placení předem a bere zboží jedině na dobírku.
Žena vybaluje online objednávku oblečení z krabice Canva

Největším kamenem úrazu jsou online nákupy

Pokud nakupujete na zahraničních stránkách, jako je eBay, Amazon, Alibaba a další, vždy buďte obezřetní. Sledujte hodnocení, recenze i historii uživatelů. Ani recenze však často nejsou zárukou, protože si mnoho falešných prodejců vytváří fiktivní účty, přes které si recenze sami píšou.

Držte se rady, že není vhodné se ukvapovat a ihned kupovat značkové zboží od podezřele vypadajícího prodejce jen proto, že je opravdu levné. Pokud si chcete koupit produkt a nejste si jistí pravostí, podívejte se na oficiálního prodejce a zboží porovnejte. Pokud uvidíte nějaké rozdíly, pravděpodobně jde o padělek.

Ačkoliv mnoho velkých aukčních portálů i online obchodů vyhlásilo boj proti padělkům, efekt není moc znát. Falešných kusů je na trhu stále tolik, že se vždy vyplatí dávat si pozor, co kupujete.