Logistická krize zasáhla svět: Regály zejí prázdnotou. Na Vánoce nakupujte už teď, vzkazují obchodníci

Nákladní loď s kontejnery plující na moři Canva

Pandemie koronaviru se neprojevila pouze ve sféře zdravotnictví, ale plně zasáhla i další odvětví včetně průmyslu – a všem firmám ukázala, jak snadno se celý systém může zbortit jako domeček z karet. Problém se zásobováním se nyní začíná odrážet v dodacích lhůtách nejrůznějších výrobků, ať už jde o nábytek, elektronické součástky či stavební materiály. A firmy přemýšlí, jak situaci vyřešit.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Jak krize vznikla?

Lodní dopravu používá k přepravě zboží téměř 90 % světového obchodu. Nákladní lodě běžně převážejí kontejnery se zbožím nejrůznějších firem.

Vlivem vlny koronaviru však kontejnery zůstávaly v přístavech cílových destinací a po odeznění největší vlny pandemie chyběly v dodavatelských zemích. Logistická krize tak na sebe nenechala dlouho čekat a obchody řeší, jak se k problémům postavit.

Sklad obchodního domu IKEA Canva

IKEA si pronajímá vlastní lodě

Dodavatelský systém se zhroutil například v nábytkářských řetězcích IKEA či Möbelix. Většina oblíbených výrobků v současné době není v českých skladech k dispozici a situace se zřejmě do Vánoc nezlepší. Mluvčí firmy IKEA Petr Šašek uvedl, že největším problémem je nedostatečná kapacita námořní dopravy, kterou IKEA ve své logistické síti nejvíce využívá. V důsledku toho se firma rozhodla pronajímat vlastní lodě a nakupovat kontejnery, pro něž hledá alternativní způsoby přepravy.

Pronájem dopravní lodi momentálně vyjde na necelý milion korun denně, o kontejnerech, jejichž cena se za poslední dobu vyšplhala na zhruba 140 tisíc korun za kus, ani nemluvě. Ani tyto kroky však nejsou samospásné. Situace je pro řetězec o to těžší, že je vlivem pandemie o jeho výrobky enormní zájem.

Žena ve fabrice vyrábí elektronický čip Canva

Prodejci elektra postrádají čipy

Majitelé firem v Česku se shodují, že nejvíce postrádají komodity pro výrobu svých produktů. Nedostatkem zboží trpí například firmy zabývající se elektronikou, mezi nimi i Alza nebo Mall, jimž na trhu schází čipy a další součástky, což má za důsledek špatnou dostupnost některých chytrých telefonů, notebooků, herních konzolí a příslušenství, jako jsou monitory nebo tiskárny.

„Aktuální dostupnost a ceny výrobků neovlivňují pouze vysoké ceny a horší dostupnost mezinárodních přeprav, ale také velmi skloňovaný nedostatek čipů nebo rostoucí ceny či nedostatek základních výrobních materiálů od mědi, přes ocel až po plasty,“ vysvětluje mluvčí společnosti Alza Daniela Chovancová. Chybějící dodávky součástek zaznamenaly i české automobilky, jejichž zisk se propadl o téměř 11 %. Na vině je nejen nedostatek komponent pro výrobu, ale též zvyšující se mzdy.

Dárek na Vánoce vezměte radši už teď

Vánoční nákupy neodkládejte

Jelikož nabídka sortimentu bude letos v mnoha odvětvích značně omezená, s nákupy vánočních dárků byste rozhodně neměli otálet. Pokud si navíc pořídíte zboží již nyní, máte velkou šanci, že na nákupech ušetříte, protože některé firmy jsou dosud zásobeny z časů před krizí.