Orientální kombucha: zakalená vitamínová bomba je u Čechů ve velké oblibě

Nápoj kombucha v průhledné láhvi a 2 skleničkách Oksana Mizina / Shutterstock.com

Má tajemný název, Číňané a Japonci ji znali už před dvěma tisíci lety a poslední dobou jako by se s ní roztrhl pytel. Řeč je o kombuche (čti „kombuče“), jemně perlivém fermentovaném nápoji vyrobeném z černého nebo zeleného čaje, jehož pití má blahodárné účinky na naše zdraví.

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Kde se vzala, tu se vzala

Přestože v alternativní medicíně je známá po dlouhá staletí, do povědomí českého spotřebitele se dostala až v posledních letech, kdy se do její výroby vrhlo hned několik nadějných firem.

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený z čaje a cukru, za jehož kvašením stojí kolonie bakterií a kvasinek stejného názvu, které též bývají označovány zkratkou SCOBY. Kvůli své konzistenci bývá někdy označována jako „čajová houba”, s mykologií však nemá nic společného. Svůj název kombucha získala podle korejského lékaře Kombu, který s ní prý vyléčil zažívací obtíže japonského císaře, a japonského výrazu „cha” pro čaj.

Dvě sklenice s kombuchou, zázvorem a citrusy Brent Hofacker / Shutterstock.com

Blahodárné účinky na zdraví

Proces výroby kombuchy je podobný výrobě piva nebo vína, na rozdíl od nich je ovšem nealkoholická. Přestože fermentace čaje pomocí kombuchové kolonie bakterií není žádná věda, vyladit k dokonalosti její chuť už chce skutečného znalce.

Kombucha je živý nápoj plný vitamínů, který je třeba uchovávat v neustálém chladu, protože podléhá rychlé zkáze. Právě proto je jeho skladování či stáčení skutečnou výzvou. Odměnou za tuto práci je však celá řada pozitivních účinků, které má tento čajový nápoj na lidský organismus. Kombucha povzbuzuje tělo i mysl, pomáhá s detoxikací organismu, působí pozitivně na naši imunitu, pomáhá vypínat pleť, bojuje s žaludečními problémy a dlouhodobě podporuje dobré trávení. Je ideálním nápojem pro všechny, kdo neholdují alkoholu a nechtějí popíjet konvenční limonády plné cukru a barviv.

Plechovka kombuchy Yerba Maté od firmy LOKLOK LOKLOK

Česká kombucha

Kombuchový boom zažívá i český trh. Svoji kombuchu s příznačným názvem BACILLI u nás nabízí například firma OPTIMISTIC (dříve Nemléko), která začínala s nabídkou nemléčných nápojů a nejogurtů a nyní svou nabídku rozšířila právě o kombuchu nebo zdraví prospěšné kimchi. Kombuchu a kombuchové shoty přináší českému zákazníkovi také firma MAGU, která nabízí hned několik příchutí a blahodárný mok stáčí do vratných lahví.

Seženete ji i v běžných obchodech

Jedno kombuchové království založilo také brněnské duo František Špás a Michal Ďuriník pod názvem LOKLOK. Jejich kombucha neprochází procesem pasterizace, takže neztrácí prospěšné živiny. „Jsme nápoj, který vám dává svobodu vyrazit si s přáteli bez nutnosti pít alkohol nebo cukrové limonády. Věříme totiž, že si zasloužíte opravdu zdravé nealko. Každý Loklok pečuje o váš mikrobiom a navrací rovnováhu. Jsme kombucha, která vás dá dohromady,” prozrazuje o svém nápoji firma. Kombuchu v ní jako první stáčejí do plechovek, nabízí set na výrobu vlastní kombuchy a pořádají také workshopy, jak na to.