Pěstování konopí bude od nového roku jednodušší, léčivé produkty budou účinnější a levnější

Ženská ruka drží list konopí Canva

Od nového roku bude moci být v technickém konopí vyšší obsah účinné látky, než je povoleno nyní. Poslanci si od novely slibují, že se tím mimo jiné zlepší dostupnost léčebného konopí. Předloha teď čeká na podpis prezidenta republiky.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Velké změny, díky kterým se sníží cena léčivých přípravků s konopím

Díky novelizovanému zákonu, který by měl platit od 1. ledna 2022, se bude za technické konopí pokládat konopí do 1 % účinné látky THC, přičemž dosud bylo povoleno 0,3 %.

Díky této novele budou moci soukromé subjekty pěstovat konopí pro léčebné účely, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku, aniž by se museli obávat kriminalizace v případech, kdy rostlinám přeje počasí.

Ministerstvo zdravotnictví věří, že se díky tomuto kroku zvýší konkurence, což bude mít v konečném důsledku vliv na snížení cen léčivých přípravků s obsahem konopí. Pěstitelům bude nově stačit mít prohlášení o splnění podmínek správné pěstitelské praxe namísto certifikátu správné výrobní praxe léčivých látek podle zákona o léčivech od lékového ústavu, jak se snažil neúspěšně prosadit Senát.

Pěstitelé také nově nebudou muset prokazovat obsah THC v rostlinách, ale bude jim stačit, když předloží certifikát o původu osiva. Veškeré extrakty z konopí, které budou mít obsah THC do 1 % a které zároveň nemají omamné účinky, budou navíc nově úplně vyňaty z režimu nakládání s návykovými látkami.

Léčivé účinky konopí mohou být ještě silnější, výzkumy stále probíhají

Jde o velký krok nejen pro výrobce, ale také pro lidi, kteří trpí zdravotními problémy. Léčebné konopí totiž mimo jiné zmírňuje záněty a bolesti, lékaři jej předepisují při rakovině, roztroušené skleróze či AIDS. Mimo to v současné době probíhají výzkumy o účinku léčebného konopí na Alzheimerovu chorobu, Crohnovu nemoc, schizofrenii, posttraumatický stres, svalové křeče, nevolnost, záchvaty či syndrom chřadnutí.

Produkty s konopím patří v lékárnách díky svým pozitivnímu účinku na zdraví a imunitu k velmi oblíbeným. Neprodávají se jen mastičky a CBD konopné oleje, ale také doplňky stravy v podobě kapslí či pleťová a vlasová kosmetika s přídavkem konopí a CBD.

Konopí je vhodné i na detoxikaci těla

Konopí má všestranné využití a používá se například i na detoxikaci těla. Dobrým recenzím se těší detoxikační náplasti s konopím Herbalex. Díky příbalovému letáku, ve kterém je zakreslena akumpresní mapa těla, budete vědět, na která místa přesně náplasti nalepit. Nejlevněji je seženete v lékárně Moje lékárna za 199 Kč, ale k dostání jsou také v Dr. Max, kde je mají za 235 Kč.

Všestranně využitelná rostlina

Skvělá jsou také silná konopná mazání pro úlevu od bolesti svalů a kloubů Konopíčko. Masti se prodávají buď ve hřejivé variantě (obsahuje 10 % konopného oleje, kapsaicin, kafr, arniku horskou, kostival lékařský, jalovec obecný, eukalyptus a tea tree olej), nebo chladivé (obsahuje 10 % konopného oleje, arniku horskou, mátu peprnou, heřmánek pravý, vilín viržinský a třapatku nachovou). Obě verze nejvýhodněji koupíte v Magistra lékárně za 209 Kč.