Chytré hodinky hlídají zdravotní stav, množství tuku v těle a hlásí zaměstnavateli, jak a jestli pracujete

Růžovo-zlaté hodinky na ženské ruce Rawpixel.com / Shutterstock.com

Chytré hodinky jsou skvělým pomocníkem. Hlásí vám, že byste se měli postavit a chodit, ukazují zdravotní stav, motivují k pohybu, přenáší upozornění z telefonu či můžete s jejich pomocí ovládat i hudbu. Život svým majitelům zpříjemňují a říkají jim pravdu – třeba to, kolik tuku v těle mají. Dají se ale využít i coby nástroj zaměstnavatele, který tak může kontrolovat váš výkon v práci.

Přečtěte si také

7 největších mýtů o alkoholu odhaleno: Pravda o kávě, tmavém pivu i spánku po víně

Pokud máte chytré hodinky, nepotřebujete ani peněženku

Chytré hodinky a fitness náramky dnes už nejsou ničím výjimečným, na ruce je nosí skoro každý, koho zajímá, kolik kalorií přibližně spálí či kolik kroků za den ujde.

Některými hodinkami můžete v obchodě i platit, takže s sebou nepotřebujete nosit peněženku, a dokonce si do nich můžete nahrát i věrnostní karty z obchodů, takže se na nákup můžete vydat jen tak nalehko.

Jablíčkáři se mohou těšit na konec září

Nejoblíbenějšími chytrými hodinkami na světě jsou podle celosvětových prodejních čísel Apple Watch, které ale, bohužel pro majitele telefonů s Androidem, fungují pouze na iPhonech.

Skvělou zprávou pro všechny jablíčkáře ale je, že koncem září by se na pulty obchodů měly dostat nové Apple Watch Series 7.

Oproti starším verzím budou mít hodinky nový zploštělý design, který bude připomínat vzhled iPadu a iPhonu 12 a OLED panel G6. Oproti předchozím verzím budou mít hodinky i odolnější displej, lepší baterii a tenčí rámeček, takže aplikace v hodinkách dostanou více prostoru. A vejde se do nich i celá QWERTY klávesnice.

Co se ceny týče, proslýchá se, že zůstane stejná, takže hodinky by v základní verzi měly stát 399 USD, tedy zhruba 8 700 Kč.

Apple Watch 7 v různých barevných provedeních Apple

Hodinky od Samsungu změří i množství tuku v těle

Druhými nejoblíbenějšími chytrými hodinkami na světě jsou Samsung Galaxy Watch 4, které se dají použít i na telefony s Androidem. Hodinky se mohou pochlubit tenkým designem a díky zdravotnímu senzoru 3v1 snímají srdeční tep, EKG, a dokonce i složení těla.

Hodinky vás tedy například upozorní na míru nebezpečného viscerálního tuku, množství svalů, vody a vypočítají i BMI, takže docela dobře zčásti nahradí i osobní váhu. Co však hodinky nedokážou, je zvážit hmotnost těla jako takového – takže váhu i tak budete nadále potřebovat.

Nevýhodou těchto hodinek, stejně tak, jako doposud vydaných Apple Watch, je malá výdrž baterie – zřejmě je budete muset nabíjet každý den.

Samsung Galaxy Watch 4 se prodávají ve všech dobrých obchodech s elektronikou Datart i Electroworld je prodávají za 6 990 Kč.

Žena se dívá do chytrých hodinek Jacob Lund / Shutterstock.com

Hodinky, které změří i úroveň stresu

Trojkou na trhu mezi chytrými hodinkami jsou Fitbit Sense, které se mohou pochlubit atraktivním vzhledem, dlouhou životností baterie a komplexními fitness a zdravotními funkcemi.

Tyto hodinky disponují dokonce snímačem EKG schváleným FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), dokážou mimo jiné zobrazit množství kyslíku a měří také tělesnou teplotu a elektrodermální aktivitu, což vypovídá o úrovni stresu.

V Datartu i Electrowordu se Fitbit Sense prodávají za stejnou cenu, a to za 7 990 Kč.

Zkusit můžete i lidovku za příznivou cenu

Chytré hodinky jako prodloužená ruka zaměstnavatele

Chytré hodinky se ale také mohou stát nástrojem zaměstnavatele, který tak může kontrolovat aktivitu pracovníků a zaměstnancům umožní snadnější komunikaci mezi sebou navzájem.

Právě tuto novinku nedávno představila slovenská firma Resco. Hodinky se jmenují Nivy Watch a hodí se pro společnosti pohybující se v e-commerce, zdravotnictví, logistice, stavebnictví a v gastronomii. Hodinky je možné propojit přes Wi-Fi a jednotlivá zařízení pak mezi sebou navzájem komunikují přes Bluetooth.

Zaměstnavatel si tak může například udělat obrázek o tom, kolik času skladníkům zabere odbavení balíků či jak na tom jsou zaměstnanci po fyzické stránce.