Jak se změnilo složení játrových paštik za posledních 40 let? Česká klasika si v něčem pohoršila

Bagetky s paštikou SMarina / Shutterstock.com

Játrová paštika má v českém jídelníčku nezastupitelné místo a patří u nás mezi nejoblíbenější druhy paštik vůbec. Je také tradiční součástí výletových svačin, i když před 40 lety vypadalo její složení zcela jinak než to současné. V čem si dnešní játrové paštiky polepšily, a v čem jsou naopak horší? A jak podle složení poznat kvalitní výrobky v obchodech?

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Česká klasika našich kuchyní

Jako pokrm se játrová paštika připravuje v české kuchyni s dlouholetou tradicí. Její základ tvoří vepřová játra, případně vepřové maso nebo sádlo. Dříve se do ní mimo jiné hojně přidávaly i nejrůznější vnitřnosti jako například kravská vemena, mozek, mícha, plíce, slezina, býčí žlázy apod. Dnes je její složení o něco rozdílnější.

Játrová paštika není totéž co paštika s vepřovými játry

Složení játrových paštik upravuje vyhláška z roku 2016 „o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich“. Podle ní musí výrobky označené jako „játrová paštika“ mít minimálně 25% obsah vepřového masa a 26% podíl vepřových jater, maximálně 40 % tuku a nejvýše 70 % vody.

Produkty označené jako „vepřový krém, játrovka či paštika s vepřovými játry“ tyto povinné normy splňovat nemusí, mohou tedy obsahovat i méně jater a v jejich složení maso často nenajdete, pouze vepřové sádlo nebo kůži.

Vepřová játra na prkénku s nožem Sea Wave / Shutterstock.com

Za 40 let přibylo více jater i vody

Pro zajímavost, podle knihy České masné výrobky z roku 1979 bylo před více než čtyřiceti lety k výrobě 100 kg játrové paštiky mimo jiné potřeba 14 kg jater, 17 kg drobů a vnitřností, 47 kg masa z vepřových hlav a receptura povolovala maximálně 65 % vody.

Ve srovnání se současným složením játrových paštik podle zmíněné vyhlášky je tak patrné, že v dnešních výrobcích najdeme více jater a masa na úkor vnitřností. Na druhou stranu mohou ovšem dnešní paštiky obsahovat více vody.

Při nákupu sledujte obsah jater i masa

Ne všechny produkty nicméně splňují zákonem stanovené minimální množství masa a jater. Při výběru játrových paštik proto vždy čtěte složení a ověřte si obsah povinných složek.

Níže pro představu uvádíme výpis některých výrobků, které podle srovnání serveru TN.cz mají podíl vepřových jater nejvyšší, a současně podle vyhlášky splňují minimální požadované množství masa.

  • Zlatá játrová paštika hrubozrnná Múúú Písek (36 % masa, 40 % jater)
  • Paštika játrová hrubozrnná Dobroty z Přírody (55 % masa, 30 % jater)
  • Játrový bloček Krahulík (30 % masa, 44 % jater)
  • Bio Sasovská játrová paštika Bio farma Sasov (58 % masa, 26 % jater)
  • Játrová paštika Naše maso (60 % masa, 25 % jater)
  • Játrová paštika Viva (25 % masa, 30 % jater)
  • Játrová paštika Čongrády (25 % masa, 30 % jater)

Nejlepší játrová paštika je stejně ta domácí

Pokud si chcete na paštice opravdu pochutnat, pusťte se do její výroby doma. Příprava je jednoduchá a jediné, co budete kromě ingrediencí samotných potřebovat, je forma na paštiku.

  • V obchodech narazíte na formy silikonové, kovové i porcelánové. U každého výrobku si pouze ověřte, že je vhodný pro váš typ trouby (elektrické, plynové či horkovzdušné).
  • Kromě paštik formy využijete i na různé dorty, dezerty, chleby, aspiky, sekané, nádivky apod.
  • Cena univerzálních forem začíná na cca 100 Kč (např. od značek Orion, Profissino DM, BIOPAN® apod.), dražší jsou potom speciální formy přímo určené na paštiky, které mají rám nebo víko (např. forma Paderno s cenou od cca 500 Kč; od tisícovky výše seženete od značek Gastrozone nebo TOMGAST).
Na poctivou domácí paštiku se budou hodit

Jak si vyrobit jemnou nebo hrubozrnnou paštiku?

Všeobecně existují dva způsoby, jak doma paštiku připravit. Buďto můžete játra opéct nebo podusit (ve vodě či na víně) a poté je dohladka rozmixovat se sádlem. Nebo lze smíchat mleté syrové vepřové maso se syrovými játry, směs naplnit do formy a upéct v troubě nebo vodní lázni, čímž dostanete hrubozrnnější paštiku.

Játra nebo masovou směs potom můžete ještě před tepelnou úpravou různě dochucovat. Ideální jsou bylinky jako tymián, zázvor, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček a bílý pepř, dále orestovaná cibulka, alkohol (bílé, červené i růžové víno, koňak, portské, brandy, bourbon, sherry apod.), sušené brusinky nebo plátky mandlí.