Američtí vědci varují před život zkracujícími potravinami: hotdog vás okrade o 36 minut života

Muž jí na ulici hotdog Canva

Zdravá strava ovlivňuje váš život víc, než si myslíte. Vědci z americké univerzity v Michiganu nyní přišli se studií, v níž porovnali nutriční hodnoty přes 5 800 jídel, u nichž vypočítali, kolik minut vás ta či ona pochoutka bude stát nebo kolik minut života vám může dát. Omezit bychom měli především uzeniny a průmyslově zpracované maso, dopřát si naopak můžeme mořské plody, ovoce, zeleninu a ořechy.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Zdravá strava dokáže prodloužit život

Že kvalita stravy přímo ovlivňuje naše zdraví, je známá věc. Vědci z americké Michiganské univerzity však nyní přišli s výčtem potravin, které mají potenciál prodloužit, nebo naopak výrazně zkrátit náš život.

Studie, která analyzovala 5 853 jídel běžně konzumovaných v USA, vyšla v odborném časopise Nature Food. Vědci z Michiganské univerzity vytvořili tzv. HENI index – ukazatel prospěšnosti/škodlivosti určitých potravin na naše zdraví. Potraviny hodnotili z hlediska jejich nutriční hodnoty, ale též zátěže na životní prostředí, a nakonec je rozdělili do tří barevných zón: zelené, žluté a červené.

  1. Zelené potraviny jsou zdraví prospěšné a mají potenciál zvýšit délku života a snížit dopad na životní prostředí. Patří sem převážně ořechy, ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné produkty, mořské plody a ryby.
  2. Oranžové jsou ty, které nám nutričně tolik nedávají, ale nejsou ani vyloženě špatné. Řadí se mezi ně těstoviny, škrobová zelenina či vybrané tuky.
  3. Do červené zóny spadají potraviny, které mohou při vyšší konzumaci zkrátit délku života a mají též neblahé environmentální dopady. Jsou to především uzeniny, červené maso, průmyslově zpracované výrobky a samozřejmě fast food a alkohol.

Hotdog vás přijde na 36 minut

Na základě výše uvedených výsledků došli vědci k závěru, že kdyby lidé vyměnili 10 % svého příjmu červeného masa za ovoce, zeleninu a ořechy, získali by až 48 minut života denně navíc a také by výrazně snížili svou uhlíkovou stopu. Podle výsledků vás ostatně některá jídla přijdou poměrně draho.

Třeba takový hotdog, pro nás spíše párek v rohlíku, vás bude stát celých 36 minut života. Pokud byste si například každou sobotu po dobu 10 let dávali na fotbalovém zápase jeden párek v rohlíku, tato pochoutka by vás dohromady přišla na celých 13 dní.

Dejte přednost zdravé alternativě

Jakým potravinám se tedy vyhnout?

Ačkoli výsledky hovoří samy za sebe, autoři studie dodávají, že ne všechny nutričně hodnotné potraviny mají vždy nejnižší dopad na životní prostředí a naopak. Stejně tak nelze říci, že by byly výsledky studie aplikovatelné bez výjimky. Doporučují proto zvýšit příjem „zelených“ potravin v jídelníčku, a naopak co nejvíce omezit příjem potravin z červené zóny, především vysoce průmyslově zpracovaného masa, které představuje největší environmentální zátěž.

Přestože jsou výsledky studie přinejmenším zajímavé, v obecné rovině stačí, když se ve stravování budete řídit zásadami zdravého životního stylu – a nebudete se trápit, pokud si jednou za měsíc dáte párek v rohlíku.