Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény

Trvanlivých potravin není nikdy dost. Jaké se hodí mít vždy po ruce? iStock

Nová bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru zapříčinila, že se většina z nás ze dne na den ocitla doma. Jedno z doporučení, které bychom měli dodržovat, je omezit vycházení z domova a do obchodu vyrážet pouze v nutných případech, třeba jen jednou týdně. Sepsali jsme seznam potravin, které je dobré mít v zásobě a přidali i pár tipů, co z nich uvařit. A při správném skladování nebudete muset na nákup klidně i měsíc.

Přečtěte si také

Pozor na škodlivé složky v některých zubních pastách, které se u nás prodávají
Pozor na škodlivé složky v některých zubních pastách, které se u nás prodávají

Kořenová zelenina, brambory a cibule s česnekem jsou základ

V domácnosti by nikdy neměla chybět trvanlivá zelenina, která při správném uskladnění vydrží i několik měsíců. Doporučujeme při příštím nákupu přihodit do košíku větší balení kořenové zeleniny, jako je mrkev celer.

Nezapomeňte ani na větší balení brambor. A cibuli a česnek, ty kupte klidně po několika kilech, protože jsou to jedny ze základních surovin k vaření, které vydrží dlouho. Upotřebíte je jako základ téměř každé omáčky a dochutí všelijaké placky, polévky i pomazánky. 

Chilli con carne – jeden z mnoha snadných a rychlých pokrmů, které vám trvanlivé suroviny zajistí kalhh / Pixabay

Rajčata, fazole, hrášek a kukuřice v plechovce

Ať už chcete vařit polévku nebo omáčku, bude se vám z vašich zásob hodit nějaká ta plechovka. Například z rajčat vykouzlíte výrazný základ pro rychlou omáčku k těstovinám.

  • Orestujte cibuli nebo česnek, přidejte plechovku rajčat, sušenou bazalku nebo oregano a omáčku k těstovinám či pod maso máte hotovou. Přidat můžete i olivy nebo tuňáka v plechovce.

Zásoba rajčat se hodí vždy

Karbanátky, pikantní chilli con carne i syté polévky, na to vše využijete sterilované fazole a cizrnu. Luštěniny jsou velkou zásobárnou bílkovin, vitaminů i minerálů, a navíc stojí pár korun. Sytou večeři jednoduše připravíte, když na pánvi osmahnete fazole v nálevu, zaprášíte moukou, dochutíte kořením a přidáte třeba i uzeninu. Výsledná směs je pak nejlepší s topinkami.

Kukuřice a hrášek v plechovce se hodí při přípravě těstovin – stačí je uvařit a zeleninu k nim přimíchat. A obdobně sterilovanou zeleninu využijete i pro přípravu bramborového salátu.

Těstoviny, kuskus a rýže, těch zkrátka není nikdy dost. Naslano i nasladko, při jejich využití se fantazii meze nekladou Trista Chen / Pexels

Těstoviny

Flexibilní surovina, která je rychle hotová a připravit jde na tisíc způsobů. To jsou těstoviny. Nejen ty klasické by ovšem měly být základem každé spíže – na svůj příští nákupní seznam dejte i kuskus a rýžové nudle. Vykouzlit z nich během pár minut můžete teplé i studené pokrmy k obědu nebo večeři.

  • Rýžové nudle dejte do mísy a zalijte je vroucí vodou. Přiklopené nechte 6–8 minut stát, aby změkly. Poté je sceďte a dejte stranou.
  • Na oleji osmažte cibuli, přidejte česnek, pokrájená rajčata a chilli papričku. Za občasného míchání opékejte další 2 minuty.
  • Nakonec přidejte nudle a společně 1 minutu prohřejte. Posypte strouhaným sýrem a jarní cibulkou a podávejte. 

Rýže

Je dobré mít ve svém špajzu v zásobě i několik krabic rýže. V kuchyni využijete kulatozrnnou na rizoto, ale i dlouhozrnnou jako přílohu. Jídelníček dále můžete rozšířit i o rychlou smaženou rýži, rýžový nákyp nebo kaši. Tato surovina by zkrátka doma neměla nikdy chybět.

Univerzální surovina, které není nikdy dost

Vejce

Vajíčka nejsou sice úplně trvanlivou potravinou, ale na druhou stranu vydrží i více než měsíc a uvaříte z nich nespočet jídel. 

Ať už je to tuňák, maso či nakládaná zelenina, konzervy jsou základem snad každých zásob potravin Canva

Plechovka tuňáka a sardinek

V dnešních dnech je velkým tématem nedostatek tolik potřebného vitaminu D. Najdete ho právě v tuňácích společně s dalšími živinami. Plechovka tuňáka poslouží jako základ pomazánek, salátů či těstovin. Doma by neměla chybět ani nějaká ta konzerva sardinek nebo sklenice ančoviček. 

Základ v kuchyni: Hladká mouka, sůl a cukr

Hladkou mouku využijete v kuchyni stále. Je základem pro sladké i slané koláče, na přípravu domácích nudlí nebo k pečení kváskového chleba.

Tip: Pokud si chcete být jistí, že jste si v mouce nevědomky nepřinesli už z obchodu moly, máme radu. Přesypejte ji do neprodyšné nádoby a následně zamrazte!

Nezapomeňte mít doma zásobu kypřicího prášku, sušeného droždí a vanilkového cukru. A pokud uvidíte ve slevové akci med, rozhodně jej do košíku přihoďte také – využijete ho v kuchyni a je i častou ingrediencí babských rad proti chřipce. 

Koláče, buchty i pečivo na dosah ruky?

Bez koření to v kuchyni nejde

Ať už vaříte k obědu cokoliv, jedině koření dodá vašim pokrmům ten správný říz. Které by vám doma nemělo ideálně nikdy dojít?

  • Pepř, paprika a chilli.
  • Kmín, bazalka, tymián a oregano.
  • Bobkový list, nové koření a rozmarýn (případně rovnou provensálská směs).
  • Kari koření.
  • Skořice, zázvor a kurkuma.
Že váš nákupní seznam již pěkně kyne? Nevadí! Trvanlivé potraviny vám vydrží v zásobě opravdu dlouhou dobu Canva

Olej, sádlo a ořechy

Žádné vaření se neobejde bez dobrých tuků.

  • Na smažení je nejlepší sádlo nebo řepkový olej a přepuštěné máslo ghí.
  • Do salátů a pomazánek olivový a slunečnicový olej.

A trvanlivou zásobárnou zdravých tuků jsou také ořechy, které spolu s ovesnými vločkami a sušeným ovocem poslouží taktéž jako základ zdravých snídaní nebo svačinek

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz