Pravé šampaňské může být pouze ruské: Francouzi jsou sice proti, ale rychle se novému zákonu podřídili

Lahve šampaňského v obchodě Canva

Když ruský prezident Vladimir Putin v červenci podepsal nový zákon, který říkal, že jako šampaňské se v Rusku může označovat pouze šumivé víno, které bylo vyrobeno v Rusku, francouzští producenti se začali bouřit. Pravé šampaňské víno z oblasti Champagne tak musí být dle ruského zákona označováno pouze jako šumivé víno.

Přečtěte si také

Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

Francouzi jsou sice proti, ale o ruský trh stojí

Organizace Comité Interprofessionnel du vin de Champagne francouzské producenty šampaňského vína nejprve vyzvala, aby Rusům dodávky pozastavili, přičemž největší exportér šampaňského na světě, Moët Hennessy, dokonce uvažoval, že s dodávkami do Ruska skončí úplně. Francouzi nakonec nicméně obrátili a přistoupili na ruské podmínky.

Pravé šampaňské víno budou francouzští producenti v Rusku prodávat pod označením šumivé víno. Takto to bude ale psáno pouze na zadní straně etikety v azbuce. Na přední straně etikety může být stále napsáno „champagne“, ale to pouze za předpokladu, že toto slovo bude vyvedeno ve francouzštině, tedy v latince a nikoli azbuce.

Změna etiket producenty pravého šampaňského bude stát několik milionů, ovšem i tak jim za to ruský trh stojí. Comité Interprofessionnel du vin de Champagne však ruský zákon považuje za nesmyslný a skandální zvláště z toho důvodu, že zpochybňuje více jak dvacet let diskuzí mezi Francií a Ruskem o ochraně označení původu.

Podle organizace ruští spotřebitelé navíc nebudou mít k dispozici jasné a transparentní informace o původu a vlastnostech vín.

Chuťově může být šampaňské a sekt stejný

Za šampaňské víno v pravém slova smyslu lze považovat pouze takové víno, které bylo vyrobeno oblasti Champagne. Nejčastěji se v šampaňském nacházejí tyto tři odrůdy hroznů – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.

Ovšem šumivé víno, které by teoreticky bylo vyrobeno z těchto tří odrůd mimo oblast Champagne, byť by chutnalo úplně stejně a bylo vyrobeno stejným způsobem, se šampaňským nazývat nesmí. Všechna taková ostatní vína se označují jako sekt.

Šampaňské značky Moët urbanbuzz / Shutterstock.com

Cena je ale výrazně odlišná

Zatímco na chuti v některých případech rozdíl mezi šampaňským a sektem poznat nemusíte, po finanční stránce ho rozhodně pocítíte. Šampaňské je přirozeně dražší, protože je vzácnější a některé kusy mohou stát dokonce víc jak dvacet tisíc korun.

Jestliže však chcete koupit skutečně to pravé, tak hluboko do kapsy sahat nemusíte. A když si budete hlídat akce na pravé šampaňské, dá se i docela hezky ušetřit.

Nabídka sektů v akci je ale mnohem širší a je rozhodně z čeho vybírat.